Ga naar content

Sri Lanka reis met kinderen

Wij zijn enkele jaren geleden twee weken op vakantie naar Sri Lanka geweest met onze 2-jarige zoon. Eigenlijk was hij nog maar 23 maanden, op die leeftijd reizen kinderen nog gratis, dus daar hadden we bewust voor gekozen. Verre reizen met baby's of kleine kinderen zijn niet makkelijk, maar Sri Lanka leent zich uitstekend voor een reis met kind.

Reizen door Sri Lanka met kinderen

We hadden van een ander stel gehoord dat ze een rondreis met baby in Sri Lanka hadden gemaakt. Dit gaf ons het idee om ons verder in deze bestemming te verdiepen. In eerste instantie wilden we in 1 hotel verblijven bij de zuidkust, maar toen we meer lazen over de natuur en cultuur in het land, hebben we besloten om toch maar een korte rondreis te maken door het binnenland van Sri Lanka.

Het was een zeer bijzondere ervaring. Echt makkelijk zal ik het zeker niet noemen, de eerste dagen dacht ik zelfs "waar zijn we aan begonnen?". Het verkeer in Sri Lanka is erg hectisch en het is toch altijd even wennen aan de Aziatische drukte. We hadden gekozen voor een huurauto met privéchauffeur, iets wat zeer gangbaar is op het eiland.

Reizen opent deuren

Men zegt het wel eens, en het klopt helemaal, reizen met een kind in Sri Lanka opent deuren. De bevolking (van jonge tieners tot stokoude mensen) is werkelijk gek op baby's, peuters en kinderen.

Op de foto in Sri Lanka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het leek bijna alsof ze nog nooit een wit kind hadden gezien: iedereen wilde op de foto met onze peuter. Waar we ook kwamen, in parken, botanische tuinen, tempels of op het strand, de hele dag weergalmde het "Hello baby". Zoveel aandacht heeft onze jongen nergens gehad!

Waarheen met kinderen in Sri Lanka?

Wat doe je dan zoal tijdens een vakantie met kind in Sri Lanka? Onze reis ving aan in Negombo, waar de internationale luchthaven van Sri Lanka zich bevindt.

1. Binnenland

Jonge kinderen - Vanaf de vlieghaven zijn we naar Kandy gereden, waar we de Tempel van de Tand en een botanische tuin (zeer de moeite en makkelijk te rijden met kinderwagen) bezochten. De route hebben we vervolgd naar Nuwara Eliya, waar we theeplantages en nog 2 botanische tuinen van Sri Lanka bezocht hebben. 3 tuinen tijdens één reis is misschien wat veel, maar het was ideaal om ons kindje vrij rond te laten lopen en als natuurliefhebbers genoten wij er ook van. Vooral de tuinen van Hakgala zijn de moeite.

Tuinen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Oudere kinderen - Reis door naar Ella, waar wij zelf een rustdag hebben gehad. Met wat oudere kinderen kan je in deze omgeving mooie wandelingen maken, maar met kleine kinderen kan je deze plaats best overslaan. Ook een aanrader voor gezinnen met oudere kinderen is de plaats Kitulgala, waar je kan raften op de Kelani rivier: één en al avontuur!

2. Kust

Daarna zijn wij afgezakt naar de zuidkust, waar we een jeepsafari in Yala National Park hebben gemaakt. Hoewel onze zoon snel moe was, ging het prima. Het park is de beste plek om luipaarden in het wild te zien, al hadden wij geen geluk want het regende die dag. 

Strandvakantie met kind Sri Lanka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We hebben onze route vervolgd naar Ranna, een klein plaatsje, gelegen tussen Hambantota en Tangalle aan de zuidkust van Sri Lanka. De stranden zijn hier nog maagdelijk, je hebt werkelijk kilometers strand voor jou alleen. 

Yala met kinderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het hotel waar we verbleven lag in Hambantota (kijk voor mooie ecoresorts op Booking.com). Ons hotel Ranna 212 is momenteel niet meer boekbaar hier, maar het personeel was zeer vriendelijk, het restaurant beschikte over een kinderstoel (vind je bijna nergens in Sri Lanka) en kids menu, de kamers waren mooi en schoon, er was een klein zwembadje voor kinderen. Vanaf het hotel kon je tal van excursies maken. Wij namen telkens een tuctuc, omdat de excursies in het hotel te prijzig waren. 

Boottocht Sri Lanka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We hebben een boottocht gemaakt, een excursie gedaan naar Uda Walawe Nationaal Park en een fietstocht gemaakt naar een vogelreservaat. Hou er wel rekening mee dat de afstand vanaf een hotel in deze regio naar de luchthaven ca. 7 uur is, dus een dag extra reserveren voor de terugreis is verstandig. Wij hebben dit gedaan met 3 tussenpauzen, zodat ons kindje voldoende tijd had om tussendoor zijn benen te strekken.

Waaraan denken tijdens een reis met kinderen naar Sri Lanka?

Aangezien men in Sri Lanka vaak geen goede voorzieningen heeft, is het verstandig om zelf veel mee te nemen. Wanneer je met Emirates vliegt, mag je veel bagage meenemen. Als je hierover beschikt, is een hang-kinderstoel handig, verder ook een buggy en eventueel een kinderdrager voor op je rug. Hiermee wandelden we gemakkelijk over terrein waar je met een buggy niet doorheen komt. Wij hebben ook fietsen gehuurd en dankzij de kinderdrager konden we ons kind makkelijk en veilig meenemen. In de auto kwam de Bubblebum (een opblaasbare zitverhoger kinderstoel) goed van pas.

Ciske van Schaik Sri Lanka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Denk verder aan een goed matje om te verschonen, kinderbestek, zwembandjes, zwemluiers en alle luxe artikelen die je niet makkelijk zal tegenkomen in een Aziatisch land. Luiers zijn te koop, maar de maten komen niet overeen met Europese maten. Wij hadden veel potjes eten bij, die waren overbodig. Er zijn voldoende restaurants waar je lekkere gerechten voor je kind kan bestellen.

Rondreis met kind in Sri Lanka

Bekijk het filmpje van onze familiereis in Sri lanka. Ga jij ook met het gezin op reis?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!