Ga naar content

Vogels in Sri Lanka

Sri Lanka vogelparadijs

Sri Lanka is een van de beste bestemmingen ter wereld voor een vogelreis. Vooral de wetlands, lagunes en natuurreservaten in het zuidoosten van het land hebben een grote rijkdom aan vogelsoorten. Blue Elephant organiseert compleet georganiseerde vogelreizen naar Sri Lanka en deelt met ons dit reisverslag over de vogels van Sri Lanka om alvast in de stemming te komen!

Beste vogelgebieden in Sri Lanka

Wat zijn de beste plaatsen om vogels in Sri Lanka te spotten? Een overzicht met goede vogelgebieden:

1. Vogels in Yala National Park

Sri Lanka heeft unieke natuurgebieden. In het zuidoosten ligt langs de kust het uitgestrekte Yala National Park. Jeepsafari's zijn populair in het park. Hoewel de meeste mensen grotere dieren willen zien, kan je ook hier kennismaken met mooie vogels van Sri Lanka. Naast de overvloed aan standvogels, zoals de paradijsvliegenvanger, de kleine groene bijeneter, de rifgriel, is Yala de beste plaats om overwinterende vogels te zien uit Siberië, zoals de Mongoolse plevier, Aziatische goudplevier, vele strandlopers en Siberische vliegenvangersoorten.

Witbandzeearend en grijze wouw zijn hier broedvogel. Voor een ontmoeting met luipaarden maak je in dit park de beste kans. Maar ook olifanten, zwijnen en wilde waterbuffels kun je hier bijna niet missen. Daarnaast komen er lippenberen voor, maar die zijn iets moeilijker te spotten. Yala is wel een drukbezocht park en kan uitsluitend verkend worden met jeep, waardoor vogels fotograferen wel iets moeilijker is.

2. Vogels aan de zuidkust van Sri Lanka

Niet alleen Yala is een goede stopplaats. Meer naar het westen bevindt zich het Bundala National Park, een schitterend natuurgebied met heel veel vogels. Verderop verspreiden zich tal van kleine lagunes en vogelreservaten, zoals de Kalametiya Bird Sanctuary. Ook een boottochtje in de vroege ochtend of voor zonsondergang op een van de lagunes loont de moeite. Naast enorme hoeveelheden aan vogels, wordt je beloond met zwermen vleerhonden.

Deel op Pinterest

3. Vogels in het regenwoud van Sri Lanka

In het regenwoud van Sri Lanka is het vochtig warm, bijna nat en heel erg groen. Dicht struikgewas met glanzend groene bladeren en daartussendoor een kronkelend paadje. Even wachten zegt de gids en inderdaad, na maar enkele minuten wachten wordt ons geduld al beloond. Uit de struiken hipt de oranje nachtegaal, Indian Blue Robin. Prachtig blauw op zijn rug en een knaloranjerode borst. We zien er vlak boven in de boom een schitterende diepblauwe pluchekapboomklever met zijn opvallende gele ogen en rode snavel. Bovenin de bomen klinken de schelle roepen van de Ceylon beo en de Ceylonese vleermuisparkieten.

Deel op Pinterest

We zitten in Udawattakele tropisch regenwoud, in het centrale binnenland, direct grenzend aan de bebouwde kom van Kandy, Sri Lanka’s hoofdstad tot 1815. Het is een secundair regenwoud. Dat betekent dat het oorspronkelijke bos is gekapt maar snel daarna weer kon herstellen. De bomen zijn alweer 30 meter hoog en nemen het zicht op de hemel helemaal weg. Lianen hangen overal en vijgen slingeren zich om bomen. De vogelrijkdom is bijzonder door het voorkomen van typische oerwoudsoorten. Het laat zien dat hersteld regenwoud in elk geval voor de vogels weer veel kan betekenen.

We zien nog veel meer op de wandeling door het bos, maar een hoogtepunt is een pauze bij de grote vijver in het bos. Na even wachten vliegt een bruine visuil plotseling uit het bos en over de vijver. Snel volgt een tweede. Ze landen in een boom waar ze zich een halve minuut heel mooi laten bekijken voor ze verdwijnen tussen de bladeren.

4. Sinharaja Forest Reserve

Sri Lanka heeft nog veel kleine regenwoudrestanten, maar ook nog een restant van 6000 ha ongestoord regenwoud, Sinharaja; een paradijs van planten, kikkers, hagedissen en vlinders. Het bevindt zich ten zuiden van de plaats Ratnapura. Hier zijn al de vogelsoorten nog aanwezig die uniek zijn voor Sri Lanka, soorten die nergens anders voorkomen. Het zijn bijvoorbeeld de zeer opvallende Ceylon kitta, maskerspreeuw, Ceylon spoorkoekoek, grijskoplijstergaai enzovoorts.

Daarnaast is dit woud een van de laatste plekken waar een aantal soorten voorkomt die ook in het nabijgelegen Zuid-India voorkomen, zoals de Ceylonese kikkerbek, de malabar trogon en Layards parkiet. Het woudreservaat is te bereiken via het Hayes Tea Estate, ten noorden van Deniyaya, op de weg naar Madampe en Balangoda. De weg ernaartoe is al prachtig op zich.

5. Vogels in de Horton Plains

Het hart van Sri Lanka is hooggebergte, met de daarbij horende fauna. De Horton Plains is een afwisselend landschap met grote grazige vlakten en kleinere en grotere bosjes. Het gebied wordt meestal verkend vanaf de koloniaal Engelse plaats Nuwara Eliya en is vooral bekend om de diepe kloof. Het is niet moeilijk hier groepjes sambarherten te zien. De vogels die je hier goed ziet zijn roodbuikdwergarend, zwarte roodborsttapuit en alpengierzwaluw. Ceylonhoutduif, Ceylonese brilvogel, Ceylonvliegenvanger, Ceylon scimitar babbler en Ceylon fluitlijster zijn enkele van de endemische soorten hier. Bovendien zie je hier in het hooggebergte prachtige boomvarens en rijk met orchideeën begroeide loofbomen.

6. Sigiriya

Noordelijker bevindt zich de bekende rots van Sigiriya. Sigiriya is een bijzondere plaats in het midden van Sri Lanka. De enorme Leeuwenrots is zo dominant, dat deze van alle kanten zichtbaar is. Een beklimming is vanwege de culturele, mythologische en historische betekenis de moeite zeker waard. Ondertussen kun je de hier broedende ondersoort van de slechtvalk de shaheen, prachtig waarnemen.

De hele omgeving is een vogelparadijs. Soms sta je ergens naar een vogelsoort te kijken en zie je steeds maar nieuwe vogels langskomen, Ceylonese grijze neushoornvogel, Malabaren neushoornvogel, gevlekte bosoehoe, 4 verschillende soorten prinia’s en noem maar op. Boven de vele meertjes, hier tanks genoemd, is de Brahmaanse wouw nooit te missen. Maar belangrijker nog zijn de mangrovereiger, Indische ralreiger, slangenhalsvogel, Indische gaper, bisschopsooievaar en Indische fluiteenden die de tanks bevolken met driekleurnonnen en prinia’s in de oeverbegroeiing.

Meer weten over het eiland? Bekijk onze overige tips over Sri Lanka.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!