Ga naar content

Wandelen in Sri Lanka

Is Sri Lanka een goede wandelbestemming? De meeste toeristen kiezen voor een vakantie op het eiland vanwege de groene natuur, vele prachtige hindu- en boeddhatempels, lange zandstranden en ontzettend vriendelijke bevolking. De natuur in het binnenland biedt echter ook goede mogelijkheden voor een korte tocht of een meerdaagse trekking.

Waar wandelen op Sri Lanka?

Waar kan je best wandelen op Sri Lanka? Het eiland heeft een aantal bijzondere nationale parken. De meeste van deze natuurgebieden, zoals Yala Nationaal Park of Uda Walawe zijn niet geschikt om te wandelen, omdat ze uitsluitend verkend kunnen worden per 4WD tijdens een begeleide jeepsafari. Logisch: in die natuurparken komen gevaarlijke dieren voor, zoals slangen, krokodillen of luipaarden.

Anderzijds probeert men zoveel mogelijk de toeristen buiten de parken te houden vanwege natuurbehoud, wat natuurlijk een goede zaak is. Vooral het binnenland van Sri Lanka is geschikt om te wandelen. De temperatuur is er een stuk aangenamer dan bij de kust en de bergen bieden fraaie vergezichten.

Mooiste wandelgebieden Sri Lanka

De bergen in het binnenland bieden voldoende verkoeling voor een trektocht. Er bevinden zich enkele zeer mooie wandelgebieden in Sri Lanka; met name de regio's Ella, Adam's Peak en Horton's Plains in het centrale deel van het land zijn populaire plaatsen om te wandelen.

1. Wandelen Horton Plains

Het Centrale Heuvelland van Sri Lanka, het gebied ten zuiden van Kandy, is het beste gebied om te wandelen in Sri Lanka. Dit is het gebied van de theeplantages: een gifgroen glooiend landschap met prachtige natuur. Er komen verschillende dieren voor, waaronder het sambarhert. Hoogtepunt is een wandeling in Horton Plains National Park, de beroemde trektocht naar World's End (Land's End). Hier kijk je uit over een zeer indrukwekkend ravijn van honderden meters diep, en een vergezicht dat bij helder weer reikt tot de kust.

Hikes in Sri Lank
Deel op Pinterest

Het is een vier kilometer lange wandeltocht naar World's End, maar er is nog een extra rondwandeling naar de prachtige watervallen van Baker's Falls (2 kilometer), waarvandaan je ook in 3,5 km verder door kan lopen naar het beginpunt. De in totaal 9,5 kilometer lange rondwandeling neemt 3 uren in beslag. De wandeling is niet geschikt voor jonge kinderen en je mag ook niet van het pad afwijken! Er zijn reeds verscheidene mensen van de kliffen gevallen en om het leven gekomen tijdens een wandeling in Horton Plains.

De beste dagen om hier te wandelen zijn weekdagen, vermijd zon- en feestdagen. Ga vroeg in de ochtend (tussen 6 uur en 9 uur) voor het beste zicht, later op de dag is het World's End vaak in mist gehuld, vooral in het regenseizoen van april tot september. Na 9 uur kijk je vaak uit op een witte mistmuur. Een gids kan handig zijn om meer wildlife te spotten en voor alleenreizende vrouwen een extra vorm van veiligheid. Je kan het ook als georganiseerde reis boeken. Bekijk de Horton Plains bouwsteen van Riksja Sri Lanka.

2. Wandelen bij Ella

De plaats Ella bevindt zich ook in het centrale deel van het land, ten zuidoosten van Kandy. Het groene, bergachtige landschap rond Ella biedt veel mogelijkheden om te wandelen. Ook het klimaat is ideaal voor een trekking. Het is zeker de moeite om naar Ella te reizen met de trein: de mooiste treinrit van Sri Lanka voert van Haputhale naar Ella. Onderweg geniet je van een verbluffend groen landschap met veel watervallen en je deelt de wagon met de lokale bevolking. Bekijk een wandelvakantie bij Ella op Riksja Sri Lanka.

- Wandelen naar Little Adams Peak
Een van de bekendste en mooiste trektochten bij Ella is de wandeling naar Little Adams Peak. Het is een pittige wandeling van ongeveer twee uur naar de top van de berg. Boven op de bergtop word je beloond met een fraai uitzicht over het weidse landschap.

Wandelen in Sri Lanka
Deel op Pinterest

- Wandelen naar Ella Rock
De meest avontuurlijke en zwaarste hike bij Ella is de trektocht naar Ella Rock. Wandelpaden voeren je door de jungle in ca. vier uur naar de top van Ella Rock en terug. Reken echter op 2 extra uren als je onderweg graag foto's maakt en wil praten met locals. Veel mensen raden aan om een gids te nemen voor de beklimming van Ella Rock, maar het is ook prima te doen om op zelfstandige basis naar de top te wandelen.

Vanaf Ella loop je ongeveer een halve kilometer langs het spoor tot het eerste station. Vervolgens sla je links af en doorkruis je de theeplantage. Volg het breedste wandelpad en je zal merken dat het voor zich spreekt wat de route naar de top van Ella Rock is. Het mooiste gebied bevindt zich nog iets verder dan de top, aan de andere kant van de rots. Even extra wandelen loont dus de moeite.

3. Wandelen in Sinharaja

Sinharaja nationaal park is een natuurreservaat dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst figureert vanwege de enorme rijke biodiversiteit. Wandelen in dit woudreservaat is voor iedere natuurliefhebber een verademing. Talrijke vogels en andere dieren kruisen hier je pad en wie wat weet over planten en bloemen zal zich verwonderen over de vele soorten. 

4. Wandelen Knuckles Range

Een zeer onbekend wandelgebied in Sri Lanka is de Knuckles Range, ten noordoosten van Kandy: hier vind je ongerepte natuur, hoge bergen en vooral weinig mensen.

Hikes Sri Lanka
Deel op Pinterest

Het woudreservaat is bereikbaar vanaf Matale (Riverston) of vanaf Kandy (Deanston). Er is weinig openbaar vervoer in dit gebied, dus huur zelf een auto of motor. Ook een lokale privéchauffeur kan je naar wandelgebieden in de bergen brengen. Er zijn hier mooie kloven met watervallen in een prachtige setting.

5. Leeuwenrots bij Sigiriya

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka is de Leeuwenrots van Sigiriya. Deze staat vaak op het programma van georganiseerde rondreizen op het eiland. De top kan je uitsluitend te voet bereiken. Een fikse klim, maar het uitzicht loont!

6. Wandelen Adam's Peak

Een bekende wandeltocht is de pelgrimstocht naar Adam's Peak. Deze bekende berg ligt op 65 km van Colombo.
Lees meer over de beklimming van Adam's Peak.

7. Wandelen Kitulgala

Kitulgala is een bekende vertrekplaats om te raften in Sri Lanka. Vaak wordt dit gecombineerd met een trektocht naar Adam's Peak, maar je kan ook een jungle trekking maken in Kithulgala. Het oerwoud kent hier een unieke biodiversiteit met vele zeldzame planten en dieren, en is daarmee een ideale plek voor vogelaars, hikers en fotografen.

Bekijk ook onze overige tips rondreis Sri Lanka.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!