Ga naar content

Wildlife in Namibie

Namibië is een nieuwe topbestemming voor een safari. Op onze algemene pagina kan je meer lezen over de mooiste plekjes in Namibië, maar heb je interesse in wilde dieren, dan is het fijn om wat meer te weten te komen over het wildlife in Namibië.

Dieren in Namibië

Welke dieren leven er in Namibië en wat zijn de meest bijzondere of zeldzame diersoorten? De Zwarte Neushoorn (puntlipneushoorn) is een van de meest bijzondere dieren om te zien tijdens een wildlife reis in Namibië. Dit imposante beest is met uitsterven bedreigd en de waterreserves in Etosha zijn de beste plekken om hem te zien. Verder kan je tijdens een safari in Namibië rekenen op olifanten, leeuwen, cheetah's, zebra's, hyena's, gnoes, springbokken, kudu's, giraffen en kleine woestijndieren zoals schorpioenen, slangen en stokstaartjes.

Wildlife reis in Namibië

Wat maakt Namibië tot zo'n geweldige safari bestemming? Dat is vooral de hoeveelheid aan dieren én diersoorten die je er ziet. Niet alleen in natuurreservaten maak je kans op het zien van wild, overal langs de weg kruisen eenzame oryxen, kuddes zebra's, stelletjes struisvogels en giraffen je pad. Bij de waterholes lopen grote aantallen dieren continue aan en af. Wanneer je een videocamera stil zet op een bepaalde plek kunnen er tegelijkertijd zomaar tientallen dieren het beeld vullen.

Beste plekken om dieren in Namibië te zien

Waar kan je veel dieren zien in Namibië? Wat zijn de beste gebieden om wildlife te observeren en welke dieren kan je zien in de nationale parken?

1. Etosha National Park

Het is geen geheim meer dat de beste plekjes om dieren in Namibië te zien de waterplaatsen in Etosha National Park zijn. Het natuurpark is het leefgebied van drie van de Big 5. Olifanten, neushoorns en leeuwen worden vaak geobserveerd, terwijl het schuwe luipaard zich verbergt op plekken met veel vegetatie. Vooral tijdens de droge winters verzamelen vele diersoorten zich rond de waterplassen in Etosha. Bij de grotere poelen zie je zebra's en springbokken naast oryxen en badende olifanten. Vaak kan je neushoorns, olifanten en leeuwen zien drinken aan dezelfde plas. Verder leven er in Etosha giraffen, gnoes, cheetah's, springbokken, hyena's, gemsbokken (oryx), kudu's en grondeekhoorns, er komen ca. 114 zoogdiersoorten voor.
Bekijk ook onze tips voor een reis naar Etosha NP.

2. Woestijnolifanten

Vanuit Brandberg en Twyfelfontein kan je deelnemen aan excursies om de woestijnolifant in Namibië te zien. Er leven een aantal families van ca. 15 dieren in de omgeving.

Het Kunene gebied in het noordwesten van Namibië kenmerkt zich door een voornamelijk zanderige woestijn, rotsige bergen en steenvlaktes. Sinds mensenheugnis komen hier olifanten voor; naar schatting leefden er in het begin van de 20ste eeuw ca. 3.000 olifanten in Kunene. Einde van diezelfde eeuw was hun aantal al fors afgezwakt, maar sindsdien is er veel gedaan voor het behoud. Hun aantal wordt vandaag de dag geschat op 600. De woestijnolifant komt alleen voor in Mali en Namibië en heeft enkele verschillen met de Afrikaanse olifant: zo is hij meer aangepast aan de woestijn en heeft bijvoorbeeld plattere poten.

Woestijnolifanten
Woestijnolifanten
Deel op Pinterest

Tussen het Namib Naukluft en Etosha National Park ligt het Damaraland (uitgesproken met de klemtoon op de eerste lettergreep Da). Ook in Damaraland maak je kans op het zien van rondzwervende woestijnolifanten. Vanuit de lokale accommodaties worden 4X4-tours georganiseerd om de bijzondere dieren te observeren. Met een gewone huurauto is het haast onmogelijk om de woestijnolifanten te vinden: vaak verplaatsen ze zich door droge natuurbeddingen waar je met een normale wagen niet kan komen.

3. Antilopen in Namibië

Antilopen leven verspreid over het hele land. Overal zie je groepjes springbokken, kudu's, gnoes, solitaire steenbokken, elandantilopen, hartebeest en oryxen (gemsbokken). Minder vaak kom je de blackfaced impala, roan antilope, sabelantilopen en nyala tegen.

4. Zeeleeuwen bij Cape Cross

Swakopmund is een Duits koloniaal stadje bij de kust en een populaire verblijfplaats voor reizigers die enkele dagen willen bijkomen tijdens een rondreis in Namibië. De stad staat bekend om de vele actieve excursies, waaronder sand boarden, eco quadrijden en een bezoek aan een township. Maar de leukste bezienswaardigheid in de omgeving van Swakopmund is de kolonie van ruim 15.000 pelsrobben bij Cape Cross.

drukte op het strand
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dit ligt op enkele uren rijden vanaf Swakopmund, maar ook in de directe omgeving (bij Walvis Bay) kan je soms zeeleeuwen zien. Met boten kan je naar de kolonie. Milieuvriendelijker is het om te kajakken. Met een kayak peddel je tussen vele zeeleeuwen die maar al te graag komen kijken naar de bezoekers. Ook pelikanen komen hier graag om aan te schuiven bij het vismenu van de zeehonden. Heel soms worden ook dolfijnen en soms zelfs walvissen in de verte gezien. We raden aan om vroeg in de ochtend de gaan, er zijn dan nog geen grote boten en de zee is dan rustiger.

5. Zwarte neushoorns

In Namibië kan je op zoek gaan naar de zeldzame Zwarte Neushoorn. In het Damaraland leeft de grootste concentratie zwarte neushoorns op aarde. 92% van deze dieren werd in de 20ste eeuw uitgeroeid. Sinds de jaren '80 zijn er echter diverse projecten opgezet voor het behoud van dit dier, waardoor er vandaag de dag weer ca. 5.000 dieren zijn. Dit is mede te danken aan het duurzame toerisme, wat heeft gezorgd voor veel werkgelegenheid en geld voor onderzoek. Rangers in Damaraland zijn enorm trots op hun werk en de hele gemeenschap kijkt naar hen op. Dit in tegenstelling tot Mozambique, waar jagers als helden gezien worden. 

Zwarte neushoorn
Deel op Pinterest

6. Kleine dieren in Namibië

Naast het grote wild kan je in Namibië ook vele kleine bijzondere dieren zien, waaronder vogels en woestijndieren. Het is handig om een gids te hebben die je helpt in het spotten van kleine dieren zoals schorpioenen, de Namaqua kameleon, hazelwormen, woestijngekko's en de grappige shovel-snouted lizard. Swakopmund is een populaire plek om kleine dieren te zien: er worden speciale excursies en tours georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar de Little Five. Lees meer over de Living Desert Tours.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!