Ga naar content

Waterberg in Namibië

Mooiste plekken in Namibië - In het noorden van Namibië bevindt zich een aantal belangrijke toeristische trekpleisters: het Etosha National Park, de Skeleton Coast, de Epupa Falls, Caprivi en Waterberg Nationaal Park of Waterberg Plateau.

Waterberg Nationaal Park

Op ongeveer 280km ten noorden van Windhoek, op de route die de meeste mensen richting Etosha nemen, bevindt zich het nationale park Waterberg. Het is eigenlijk een zandstenen plateau van 200 meter hoogte, met veel groene natuur en prachtige bloemen en planten.

Deze groene omgeving is best wel typisch voor Namibië, dat verder overwegend gekenmerkt wordt door woestijngebieden en dorre landschappen. In het Waterberg gebied in Namibië leven meer dan 200 vogelsoorten en er komen verscheidene zeldzame wilde dieren voor. Bovendien vind je er sporen van vervlogen culturen. Kortom, een meerdaags verblijf in Waterberg Camp zou niet mogen ontbreken tijdens een natuurreis door dit land.

1. Groene natuur Waterberg

De Waterberg in Namibië is al zichtbaar van ver. Ten oosten van Otjiwarongo en de B1 richting de hoofdstad Windhoek, torent een rood rotsmassief uit boven het groene landschap. Te midden van de dorre savannes en woestijnen die de rest van Namibië typeren, vormt het vruchtbare gebied een ideaal toevluchtsoord voor dieren, vogels en planten.

2. Waterberg Plateau

Het Waterberg Plateau zelf (boven op de berg) is uitsluitend toegankelijk voor excursies met gidsen en voor wandelaars met een vergunning. Je kunt wandelen tot aan de rand van het plateau, tot het Waterberg Plateau Camp. Vroeger was dit kamp een missiepost, maar deze is enkele jaren geleden omgebouwd tot een mooi resort. De zandstenen berg steekt uit boven het Waterberg Camp, waarvandaan twee paden naar de plateaurand voeren. Vanaf de vlakte word je al beloond met een schitterend zicht op de twee spectaculaire bergen: Klein en Groot Waterberg.

Safari tour Waterberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De rotsen op het plateau zijn sterk verweerd door erosie en tonen de immense krachten van de natuur die in de loop der tijd alles in het werk stelt om de bergen te doen verdwijnen. Vanaf de kampen kan je een safari boeken in de ochtend of middag. Omdat de natuur boven op de Waterberg heel anders is dan in de lager gelegen gebieden, en er veel meer dieren voorkomen is deze excursie echt aanbevolen!

Boven op de Waterberg tracht de bevolking de oorspronkelijke dierenwereld te herstellen en er leven weer Kaapse buffels, witte en zwarte neushoorns, giraffen, sabelantilopen, wrattenzwijnen, bavianen en steenbokken. Ook buiten het regenseizoen blijft het hier redelijk vochtig, waardoor ook varens, vijgenbomen, aloës en andere planten goed kunnen vertoeven in het nationaal park.

3. Dieren en planten Waterberg

Wie bij de kampeerplaatsen blijft kan vooral veel vogels zien. Het Waterberg National Park vormt het leefgebied van gestreepte mangoesten, grote glansspreeuwen, rüppels papegaaien en de lief ogende damara dik-diks. Na zonsondergang kan je misschien zelfs een klein spookaapje spotten, kijk bij de derde boom links achter de ingang van de camping. Overdag kan je met een beetje geluk het geluid van de rockrunner horen, een zeldzame vogel. De campings worden vaak geteisterd door bavianen: opletten geblazen dus met je spullen. Probeer alles buiten het bereik van de apen te houden!

4. Overnachten bij Waterberg

Er zijn voldoende kampeerplaatsen en luxe chalets in de omgeving, de meesten met zwembad en restaurant.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!