Ga naar content

Sossusvlei

Natuur in Namibië - Waar vind je die prachtige oranje zandduinen in Namibië en de zwarte dode bomen in de woestijn? Welkom in de mooie Sossusvlei en Deadvlei in het westen van Namibië.

Oranje zandduinen in Namibië

Sossusvlei in Nambië is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden tijdens een vakantie in dit land: voor sommigen is een rondreis langs Sossusvlei de bepalende factor voor een reis naar Namibië. Gigantische rood-oranje zandduinen zorgen voor een betoverend landschap. De duinen nodigen uit tot een beklimming, om bovenaan de woestijn te genieten van een overweldigend zicht op de omringende woestijn. Je zou denken dat er geen leven mogelijk is, maar wie goed kijkt heeft toch kans om een langbenige kever, een hagedis of een Afrikaanse Casarca (roestgans) te zien. In tegenstelling tot wat de meesten denken betekent vlei niet vallei, maar leent het zijn herkomst aan het Afrikaanse woord voor meer of moeras.

Onze reistips voor Sossusvlei

Bezienswaardigheden Sesriem

Sesriem is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Sossusvlei. De meeste hotels en campings bevinden zich buiten de gate: wil je vroeg op stap, boek dan een lodge of camping in het park (Sesriem Camp Site of Sossus Dune Lodge). Bij zonsopgang kan je de mooiste foto's maken van Sossusvlei en Dead Vlei, dus vroeg opstaan loont. 

Bij de toegangspoort betaal je ongeveer NAD 80 (ca. 5 eur). Hiervandaan voert een verharde weg door een prachtig duinlandschap naar de 66 km verderop gelegen Sossusvlei. Je kan ook meteen links afslaan naar de Sesriem Canyon, die je zeker ook moet bezoeken.

1. Weg naar Sossusvlei

De reis naar Sossusvlei is begonnen. Links en rechts van de weg zien we struisvogels en gemsbokken. De eerste Namib duinen steken al ruim honderd meter uit boven het landschap. 

Op de rug van enkele duinen zie je toeristen die het zand trachten te bedwingen onder een temperatuur van soms wel 35 graden. Wij besloten de auto te parkeren en ook een duin te beklimmen. Het is een stevige tocht, maar toch viel de beklimming ons wel mee en boven op de top wordt je beloond met een prachtig vergezicht. 

Duin beklimmen Sossusvlei
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aan het einde van de verharde weg bevindt zich een parking, waarvandaan je alleen met een 4WD verder kan. De laatste 6 kilometer bestaat uit een mulle zandweg en is moeilijk te berijden. Reizigers met een gewone huurauto kunnen vanaf hier deelnemen aan georganiseerde jeeptours naar Sossusvlei en Deadvlei. Aan de linkerzijde van de weg voert een wandelpad naar Dead Vlei. Een beetje verderop ligt de bekende Sossusvlei.

2. Dune 45

Dune 45 bevindt zich op de hoofdroute, halverwege de gate van Sesriem en Sossusvlei. De duin dankt zijn naam aan de afstand tot deze gate, 45 km. De rode duin is ruim 170 meter hoog en niet de hoogste van zijn soort, maar hij is wel het makkelijkst te bereiken. 

Als je mooie foto's wilt maken, beklim Dune 45 dan in het vroege ochtendgloren. Je bent echter niet de enige, de meeste reizigers bezoeken de duin in de ochtend. Vaak kan je ook mooie foto's maken bij zonsondergang en het is dan aanzienlijk minder druk. Vooral de dunne rand en het fijne zand zorgen voor een moeilijke klim. Er zijn ook nog andere duinen die je kan beklimmen.

3. Deadvlei

Op de hoofdweg is een parkeerplaats, waarvandaan je in ca. 15 minuten kan wandelen naar de Dead Vlei. De witte zoutvlakte wordt omringd door wel 300 meter hoge oranje zandduinen. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid van Deadvlei zijn de vele dode bomen: zwartgeblakerd door de zon en standhoudend door de enorme droogte. Men denkt dat de bomen al ca. 700 jaar dood zijn. De boomskeletten contrasteren prachtig tegen de witte zoutvlakte, het oranje woestijnzand en de blauwe lucht, wat bijzonder mooie foto's oplevert.

Deadvlei Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Hiddenvlei

Hiddenvlei is de minst bekende vallei van het Sossusvlei gebied en tevens het minst bezocht. Het ligt aan de linkerkant van de weg, op 4 km wandelen vanaf de parkeerplaats voor 2x4.

5. Sossusvlei

Helemaal achterin de vallei ligt de Sossusvlei zoutpan. Hier kan je picknicken tussen de enorme duinen. In de verte lopen oryxen voorbij, met op de achtergrond de grote Big Daddy Dune.

6. Sesriem Canyon

Wie een reis naar Sossusvlei maakt moet zeker ook een bezoek brengen aan Sesriem Canyon, op een kilometer afstand van de gate. Via een pad kan je afdalen in de kloof en een wandeling maken tussen de metershoge rotswanden. Rond zonsondergang kan je hier mooie foto's maken. 

Sesriem Canyon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rondreis Sossusvlei

De Sossusvlei behoort ongetwijfeld tot een van de meest bijzondere natuurfenomenen in Afrika. Reden genoeg om een rondreis langs Sossusvlei te plannen. Nagenoeg alle groepsrondreizen in Namibië voeren langs het gebied. Wie een individuele rondreis wil plannen kan zelf een reis uitstippelen of een compleet georganiseerde privé reis boeken. Je bent dan altijd verzekerd van overnachtingen en hoeft niets zelf uit te zoeken. Leuke tip: SNP biedt een avontuurlijke rondreis per 4WD langs Sossusvlei.

Sesriem

Hoe Sossusvlei in Namibië te bereiken? Sesriem is "the place to be" tijdens een rondreis langs Sossusvlei, het is de toegangspoort naar de beroemde rode duinen. Elke nacht staat de camping bij Sesriem vol met 4WD's en campers. Iedereen heeft hetzelfde ongeduldige gevoel om de zon op te zien komen boven de Namib Desert.

De weg van Sesriem naar Sossusvlei is ongeveer 60 km lang. Vanuit de verte reizen de prachtige zandduinen steeds meer op. Onderweg passeer je veel wildlife, dus hou ook je ogen open voor springbokken, gemsbokken en struisvogels. In de droge Namib woestijn weerklinken krekelgeluiden, maar ook het geluid van de namaqua kameleon, een bijzondere kameleonsoort die hier veel voorkomt. Het is aanbevolen om een goede 4WD te hebben voor deze route, vooral na het laatste stuk asfaltweg, waar je door diep en mul zand moet rijden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!