Ga naar content

Swakopmund

Namibië - Swakopmund is de bekendste plaats bij de kust van Namibië. De Duits aandoende stad is een populaire toeristische trekpleister tijdens een rondreis in het land. De stad biedt tal van leuke bezienswaardigheden: je kan er heerlijk uitwaaien, souvenirs kopen of deelnemen aan leuke excursies naar de mooiste plekken in de omgeving.

Mooie plekken bij Swakopmund

De plaats Swakopmund bevindt zich bij de monding van de Swakop in de oceaan, ter hoogte van Windhoek in het westen van Namibië. Niet alleen ontmoeten woestijn en oceaan elkaar in deze kustplaats, het is ook een mengelmoes van Afrikaanse en Duitse cultuur. Je waant je soms echt in Duitsland wanneer je een Kaffee met taart bestelt in een Konditorei!

Swakopmund is een geliefde plek voor de Namibiërs zelf. Niet alleen heeft het de combinatie oceaan - woestijn te bieden, het ligt ook nog eens vlak bij Walvisbaai en het is een leuke plaats om te shoppen in Namibië, dit alles in een Duitse sfeer. 

Jakhals Swakopmund
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een bezoek aan Swakopmund is tevens uitstekend te combineren met de Sossusvlei, de kolonie zeeleeuwen bij Cape Cross en het mooie binnenland in het noorden (Spitzkoppe, Brandberg en Twyfelfontein). De meeste rondreizen in Namibië hebben een overnachting in Swakopmund dan ook op het programma staan. Bekijk snel onze reistips voor het vinden van de leukste accommodaties, groepsreis of individuele rondreis langs Swakopmund.

Bezienswaardigheden Swakopmund

Wat kan je zoal doen tijdens een verblijf in Swakopmund? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en leuke activiteiten? Een overzicht van mooie plekken bij Swakopmund.

1. Walvisbaai

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Swakopmund ligt Walvis Bay of Walvisbaai. Op het eerste aanzicht een grauwe industriële havenplaats waar aan zoutwinning gedaan wordt. Wie echter de tijd neemt om het gebied te verkennen zal al snel merken dat er heel wat te beleven valt voor de natuurliefhebber of vogelaar. In de lagune bij Walvisbaai leven honderden flamingo's, maar ook pelikanen en vele andere watervogels. Bij Pelican Point kan je zeekajakken en er vertrekken diverse boottochten met kans op walvissen, dolfijnen en maanvissen.

Natuur bij Swakopmund
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Woestijn bij Swakopmund

De Namib Desert is in tegenstelling tot de Kalahari een droge woestijn: buiten tamarisken en lage struiken als dollar bush zie je niets groens in deze woestijn. Her en der liggen wat botten van dieren, maar verder lijkt het er op dat zand het enige is wat je hier zult zien. 

Woestijn in Swakopmund
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een gids is handig in deze dorre omgeving, en dat weet men maar al te goed in Swakopmund. Er worden diverse begeleide tours georganiseerd in de woestijn. Met een jeep maak je een spectaculaire rit door de woestijnduinen, waardoor je er op een heel andere manier naar gaat kijken. Het is niet verstandig om met je eigen huurauto de duinen in te rijden: achter elke golving kan een diep gat zitten. De gidsen kennen het zand en de welvingen en weten precies wat er schuilgaat achter iedere zandduin.

3. Kleine dieren in de woestijn

Een gids weet ook waar hij kleine dieren kan vinden in de gele woestijn bij Swakopmund. Soms zal je hem zien springen, graven en een diertje tevoorschijn toveren uit het zand: een hazelworm met blauw staartje, de Fitzsimmons burrowing skink. Ook de transparant ogende woestijngekko, de shovel-snouted lizard, tok tokkies en kleine addertjes weet hij in een mum van tijd te vinden. 

Woestijngekko
Woestijngekko
Deel op Pinterest

Daarnaast kan hij je ook de Namaqua kameleon laten zien, die muisstil en met perfecte schutkleur in de struiken hangt en voor een leek dus niet altijd even makkelijk te vinden is. De kleine diertjes zijn niet zo bekend als de Big Five elders in Afrika, maar voor natuurliefhebbers zijn ze net zo spectaculair om te zien en te fotograferen! Meer over de Living Desert Tour.

4. Zeekajakken

Je kan een leuke excursie maken naar de kolonie Kaapse pelsrobben die voor de kust bij Walvisbaai leven. Naast pelsrobben maak je ook kan op het zien van dolfijnen en zeeschildpadden. Het is mogelijk om deel te nemen aan een boottocht of te kajakken tussen de dieren. Onze voorkeur gaat naar de kayak omdat dit minder afschrikt en milieuvriendelijker is. Deze tour is online te boeken als bouwsteen bij Riksja Namibië. Wie met eigen vervoer door Namibië reist kan ook een omweg maken langs Cape Cross, waar een zeeleeuwenkolonie van ca. 80.000 dieren leeft.

5. Boottocht catamarans

Diverse excursie aanbieders bieden boottochten met een catamaran. In de ochtend vaar je naar de lagune van Walvisbaai waarvandaan je op zoek gaat naar dolfijnen, walvissen, maanvissen en zeeschildpadden. Tamme zeeleeuwen en pelikanen komen op de catamaran en worden gevoed door de bemanning. Vanaf de boot kan je ook flamingo's en andere vogels fotograferen.

6. Sandboarden in Swakopmund

In en rond Swakopmund kan je deelnemen aan talrijke excursies en activiteiten. Vooral sandboarding neemt toe in populariteit: huur een bord en beklim de hoge duinen rond het stadje. Een goede conditie is hiervoor een vereiste. Al liggend op het bord, of rechtopstaand voor wie kan snowboarden of skiën, glijd je tegen een duizelingwekkende snelheid van 80 km/uur van een 120 meter hoge duin naar beneden. Even later beneden aangekomen kan je weer beginnen aan de volgende klim naar de top van de duin!

Bekijk alle excursies in Swakopmund bij Get Your Guide

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!