Ga naar content

Namib Naukluft Park

Namibie rondreis tips - Het Namib Naukluft Park in Namibië is een bijzonder berglandschap en nationaal park. Een deel van de Namib Desert en het Naukluft gebergte behoren tot het natuurgebied. De Sossusvlei, Walvis Bay en Swakopmund zijn bekende bezienswaardigheden in de omgeving. Naturescanner besteedt hier wat meer aandacht aan het minder bekende deel, het Naukluft gebergte.

Namib Naukluft

Hemelsbreed is er slechts 50 kilometer tussen Sesriem en Namib Naukluft, maar als je dit echt gaat rijden kom je al snel op 150 km. De route loont echter de moeite, want de gravelwegen zijn goed berijdbaar en bieden variërende uitzichten. Hoogtepunten zijn Sossusvlei (rode zandduinen), de Gaub pass, de Kuiseb River Canyon (honderden plooien en lijnen in de bergen), de Vogelfederberg (een bizarre rots midden in een vlak landschap, ten oosten van Walvisbay). Een overzicht van bezienswaardigheden in Namib Naukluft:

1. Planten Namib Naukluft

Ook de planten die groeien in de Namib Naukluft zijn bijzonder. Het Naukluft gebergte wordt getooid onder een wit wollig grasdek. Daartussen groeien Afrikaanse olijfbomen, die erg mooi zijn om te zien. Met hun gedraaide stammen zijn ze getuigen van de geschiedenis van het gebied. Verder staat Naukluft bekend om de Welwitschia, een plant die wel 1000 jaar oud kan worden. Hij lijkt nog het meest op een hele grote verlepte sla, dus erg mooi is hij niet. Er is zelfs een Welwitschia trail om te rijden in Naukluft, waar je dus specifiek langs deze eeuwenoude woestijnplanten rijdt. Dit is als excursie te boeken vanaf Swakopmund, kijk voor meer informatie op Get Your Guide.
Lees meer over de Welwitschia

Bijzondere planten in de woestijn
Deel op Pinterest

2. Dieren in het Namib Naukluft Park

Bij aankomst in het Namibgebergte hoor je eerst zwaar geblaf, dan het rollen van stenen in de rivierbedding en vervolgens zie je een bavianenkop uit de struiken verschijnen. Voorzichtig kijken de bavianen om zich heen waar er wat te halen valt, om vervolgens vliegensvlug toe te slaan. Je had misschien al eerder gehoord dat bavianen de Kaap onveilig maken.

Maar zelfs het bijna verlaten Namib Naukluft Nationaal Park wordt geteisterd door deze vierpotige boeven. Lunchen is best spannend op sommige plekken, want je moet ze steeds van je afhouden. Bavianen zijn echter niet de enige dieren in de omgeving; ook oryxen, zebra's, slangen, schorpioenen en hyena's leven in het gebied. Het is zelfs mogelijk om luipaarden te zien, we hoorden van anderen dat ze tot 2 keer toe een luipaard van heel dichtbij zagen.

Flamingo's bij de kust
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vogelliefhebbers kunnen de Rüppell's korhaan spotten op de vlakke plateaus en de grijze tok en paarse scharrelaar in het gebergte. In tegenstelling tot de Sossusvlei, is dit gebied een oase van rust. Er is maar één camping, te bereiken met een kronkeling pad vanaf Bullsport.

3. Wandelen in Namib Naukluft park

Vanaf de camping in Namib Naukluft voeren twee wandelroutes door het Namibische natuurgebied. Een van deze routes, de Waterkloof Trail, loopt gedurende 17 km langs een rivier en vereist het klauteren over rotsen. Een andere route, de zogenaamde Olive Trail (10 km), voert naar het 2000 meter hoog gelegen plateau. De route naar boven is prachtig. Bij iedere bocht wil je wel weer een van de mooie bloemen of oude olijfbomen fotograferen. De afdaling is behoorlijk pittig en je dient haken en kettingen mee te nemen.

Tijdens het wandelen maak je kans op het zien of horen van een bokmakierie, een spookklauwier met gele en zwarte veren, zwarte arenden of een klipdas. Better Places biedt een 3-daagse wandelreis in de Namib woestijn aan; de Tok Tokkie Trail. Tijdens deze trektocht maak je avontuurlijke tochten door de duinen en overnacht je onder de blote hemel.

4. Sesriem

Compleet anders dan de dorre en ruige landschappen die de weg van Sesriem naar Swakopmund typeren, is de omgeving van Sesriem, met uiteraard de bekende Sossusvlei en haar rode woestijnduinen. Deadvlei is een belangrijke bezienswaardigheid, met eeuwenoude dode bomen. En vergeet ook niet de Sesriem Canyon, een mooie kloof waar je doorheen kan wandelen. Lees alles over Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem Canyon.

Beste reistijd Namib Naukluft in Namibië

Rond de natte periode van maart tot mei is dit gebied gehuld in een bijzonder mooie flora. Rode en gele bloemen lokken honingzuigers. Reken minstens twee dagen om dit gebied te bezoeken tijdens je rondreis door Namibië.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!