Ga naar content

Fish River Canyon in Namibië

Namibië natuur - Wil je tijdens een bezoek aan Namibië een van de mooiste bezienswaardigheden van Zuidelijk Afrika zien? Maak dan een rondreis langs de Fish River Canyon! Zowel tijdens een individuele reis als een groepsreis kan je deze indrukwekkende kloof zien.

Mooiste canyon van Namibië

Een opengereten scheur aarde, met alleen in de natte tijd water op de bodem. Gestolde meanders uit een ver verleden toen de Kalahari nog geen woestijn was, dat is de imposante Fish River Canyon in het zuiden van Namibië. Tot half april is de kloof gesloten omdat het in de zuidelijke zomer letterlijk stikheet is. Voordeel is wel dat de honderden toeristen ontbreken die in het seizoen vanaf het bekende uitzichtpunt beginnen met een meerdaagse trektocht om de andere kant van de kloof te bereiken. 

Sunset Fish River Canyon
Deel op Pinterest

1. Bereikbaarheid Fish River Canyon

Hoe kan je de Fish River Canyon bereiken? Maak je een rondreis, dan is de mooiste route naar de canyon de weg langs de Naute Dam en dan verder via de C12. Vanaf het vlakke centrale plateau wordt het land steeds lastiger te berijden. Vrijstaande vulkaanstompen, fossiele strandrichels en tafelbergen, gedekt met keihard gesteente, geven zonder enig geluid een blik in de geologie van Namibië. Hartmann's zebra's of bergzebra's, struisvogels, gems- en springbokken begeleiden je tijdens de tocht naar de Fish River Canyon. De weg ernaartoe is indrukwekkend, de kloof an sich is nog spectaculairder.

Tips voor georganiseerde individuele reizen

2. Overnachting Fish River Canyon

Waar verblijven bij de Fish River Canyon? De kloof maakt onderdeel uit van het stroomgebied van de Oranjerivier en is voortaan deel van het grensoverschrijdende natuurpark Richtersveld – Ai Ais. Buiten het park bieden diverse exclusieve lodges uitstekende mogelijkheden om te overnachten bij Fish River Canyon. In het park zelf is vooral de schaduwrijke Hobas camping bekend. Ai Ais biedt hotels en een kleine camping.

3. Ai Ais

Vanaf de Fish River Canyon tot aan de plaats Ai Ais is het meer dan 70 kilometer lastig rijden. Soms wat vlakker, maar meestal rijd je van richel naar richel. De weg voert gedeeltelijk over een plateau met uitzicht op de canyon en gedeeltelijk door lage bergpassen. Naarmate je naar Zuid-Namibië rijdt, zie je de dorre vegetatie veranderen in een omgeving vol met vetplanten. Hoge zuileuphorbia's, lage stekelige Trichocaulons en een allerlei struikvormige planten. Kleine plasjes water zijn een trekpleister voor Namaqua zandhoenders. 

Vegetatie Fish River Canyon
Deel op Pinterest

Het dal van Ai Ais wordt omgeven door steile bergpieken. De minerale bronnen van dit gebied zijn al honderden jaren geleden bekend bij het Namavolk maar worden nu vooral bezocht door Duitse en Amerikaanse toeristen. Het water was oorspronkelijk erg heet, maar wordt nu voor de toeristen op een temperatuur van 35 graden gehouden. Liefhebbers van vogels kunnen hier ook hun hart ophalen. Het is de plek bij uitstek om slangenhalsvogels en bleekvleugelspreeuwen te zien.

Tips voor groepsreizen

4. Reis naar de Fish River Canyon: groepsreis of individuele reis?

Er zijn vele mogelijkheden om een reis naar de Fish River Canyon te reserveren. Je kan op eigen houtje rondreizen in Namibië: bekijk onze tips voor 4X4 kampeerwagens. Er zijn verder ook mogelijkheden om een georganiseerde individuele rondreis langs Fish River te boeken, je hoeft dan zelf niets meer te regelen. Of wat dacht je van meerdaagse bouwstenen, waarmee je zelf een reis samenstelt? Zie Riksja Namibie voor meer informatie.  

Een ander interessant concept vind je bij Better Places: zij bieden de mogelijkheid om een individuele rondreis samen te stellen met hulp van een lokale reisexpert. En tot slot kan je kiezen voor een groepsreis naar de Fish River Canyon en overige hoogtepunten van Namibië of Zuidelijk Afrika, zie bijvoorbeeld de groepsreis van Sawadee.

Bekijk onze overige reistips naar Fish River Canyon

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!