Ga naar content

Noord-Kaap Zuid-Afrika

Mooiste plekken Zuid-Afrika - Augrabies Falls National Park, het Richtersveld en Namaqualand (Namakwa National Park) zijn drie natuurgebieden in het noordwesten van Zuid-Afrika, in de provincie Noord-kaap. Het zijn de meest ongerepte (en voor sommigen de mooiste) gebieden van het land.

Natuur Noord-Kaap Zuid-Afrika

Liefhebbers van fotografie en bizarre planten zijn gek op de Noord-Kaap en het gebied bij de grens met Namibië. De droge woestijn van het onhergbergzame gebied tovert zich in de lente om tot een kleurenzee van bloemen. Let wel, om dit gebied te bezoeken raden wij aan om een 4WD te huren.

Waterval
Deel op Pinterest

Met een normale auto, de zogeheten salooncar, is dit gebied van Zuid-Afrika moeilijk te berijden. Net als alle andere gebieden in Zuid-Afrika heeft dit minder bekende deel veel te bieden voor een natuurreis. Vooral liefhebbers van bloemen en planten - of mensen die andere delen van Zuid-Afrika reeds gezien hebben, kiezen vaak voor een reis door de Noord-Kaap.

Mooiste plekken Noord-Kaap

Wat zijn de bezienswaardigheden in de Noord-Kaap en de Westkust van Zuid-Afrika? Een overzicht van mooie plekken in het noorden van het land.

1. Augrabies Falls National Park

Op een dag rijden vanaf Kaapstad ligt het Zuid-Afrikaanse Augrabies Falls National Park, een droog landschap met een weelderige fauna en flora, met prachtige watervallen en de woeste Oranjerivier. Dit is een van de beste plekken in de wereld om te raften. Net buiten het park zijn er diverse mogelijkheden om dit te doen.

Maskerwever
Deel op Pinterest

De Augrabies waterval is met een hoogte van 56 meter een van de mooiste watervallen van Zuid-Afrika. Verder zijn de Moon Rock, Swart Rante en Oranjekom belangrijke bezienswaardigheden in Augrabies.

In het park zie je niet de grote wilde dieren, maar wel veel leuke kleinere dieren. Je ziet er onder meer de leuke stokstaartjes en klipspringers. Verder vind je er gemsbokken, reptielen, springbokken.

Kaapse klipdasse
Deel op Pinterest

De karakteristieke kokerbomen passen als gegoten in het bruine landschap. Deze Aloë's zijn kenmerkend voor de noordkaap, de streek rond Keetmanshoop in Namibië en het zuiden van Botswana. In de omgeving kun je veel activiteiten ondernemen, zoals kanoën, hiken en mountainbiken.

2. Richtersveld Zuid-Afrika

Het Richtersveld, bij de grens met Namibië, is op eerste zicht een droog en dor gebied, en ondanks dat het er maar een keer per jaar regent, vallen er heel wat unieke planten en dieren te bewonderen. Je kunt er onder meer de halfmens bewonderen, een unieke plantensoort die in groepjes op de rotsen groeien (Pachypodium namaquanum). De San, vroeger bosjesmannen genoemd, geloven dat hun voorouders zich transformeerden in deze planten.

3. Namaqua Zuid-Afrika

Het Namaqua National Park of Namaqualand ligt bij de noordoostelijke kust van Zuid-Afrika, op 500 km van Kaapstad. Ieder jaar in de zuidelijke lente ontpopt het Namaqualand gebied zich tot een bont kleurentapijt van bloemen, zoals je nergens elders in de wereld ziet! Het gaat om de African daisies of Osteospermum, een soort margriet. De kleuren zijn adembenemend! Fel oranje, geel, paars, een regenboog aan kleuren zover het oog reikt.

Bloemen Zuid-Afrika
Deel op Pinterest

Het Skilpad voert door dit gebied en geeft je de mogelijkheid om van deze bloemen te genieten. Ook groeien hier de bekende kokerbomen en zie je klipspringers. Tip: rij ook langs Hondeklipbaai, waar een oud scheepswrak ligt. Beste reistijd Noord-Kaap om de bloemen in volle bloei te zien: midden augustus tot begin september. 

Namaqua zandhoen
Deel op Pinterest

4. Big hole Kimberley

In het uiterste oosten, tussen Augrabies en Lesotho vind je de plaats Kimberley. Vooral de Big Hole (Kimberley mine) is hier een toeristisch trekpleister.

Bereikbaarheid Noord-Kaap en Augrabies

De makkelijkste manier om te reizen naar de Noord-Kaap in Zuid-Afrika is een fly-drive vanaf Kaapstad. Met een huurauto rijd je vervolgens richting Namibië om dit bijzondere gebied te verkennen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!