Ga naar content

Etosha Nationaal Park

Rondreis Namibië - Voor de meeste reizigers die Namibië bezoeken is een rondreis langs Etosha National Park een must. Etosha is een van de mooiste nationale parken op het Afrikaanse continent: de enorme zoutpan en het omliggende natuurpark staan bekend om de ongekende hoeveelheid wilde dieren die je er kunt zien.

Wat is Etosha?

Etosha is het bekendste nationaal park van Namibië. Het is in oppervlakte iets kleiner dan België en bijna half zo groot als Nederland. Het woord Etosha betekent "grote witte plaats", vanwege de enorme zoutpan die een groot deel van het oppervlakte bestrijkt. Etosha is een van de beste plekken om wildlife te zien in Afrika: het aantal dieren is zeer groot: zowel qua diersoorten als aantallen dieren die je tegelijkertijd kunt zien. Je maakt hier veel kans op het zien van olifanten, neushoorns, giraffen, gnoes, zebra's, cheeta's, tal van antilopen en bijzonder mooie vogels.

Etosha
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rondreis langs Etosha Nationaal Park

Vanaf de hoofdstad Windhoek is Etosha Nationaal Park makkelijk bereikbaar via de Von Lindquist Gate (Oost-Etosha). Veel toeristen maken echter een rondreis langs andere hoogtepunten van Namibië om af te sluiten met vier tot vijf dagen in Etosha, het neusje van de zalm! De toegang vanaf het westen is dan via de Galton Gate in het uiterste Westen of de Andersson's Gate onder Okaukuejo.

De wegen in Etosha zijn redelijk goed, maar een 4WD huren voor een rondreis door Namibië is toch sterk aanbevolen. Enkele onverharde wegen voeren door het hele park, van het ene naar het andere kamp. Buiten de kampen en enkele picknick areas is het strikt verboden je voertuig te verlaten. De wegen leiden langs diverse waterholes en uitzichtpunten.

Onze Top groepsreizen Etosha

Mooiste deel Etosha

Wat zijn de mooiste plekken in Etosha National Park en wat is het mooiste deel om te bezoeken? Heb je een four wheel drive gehuurd, zet dan de voorwielen op LOCK alvorens je door de poorten van Etosha rijdt. Vervolg je weg door een dicht beboste savanne. Giraffen steken hun kop uit boven de kruinen van de bomen, zebra's grazen op de open grasvelden en zwartneusimpala's lopen tussen de mopanes en acacia's.

1. Oost-Etosha en de Zoutpan

Etosha betekent letterlijk vertaald "Great White Place" en die naam heeft het te danken aan de zoutpan. Deze omvat het grootste deel van Oost-Etosha. De pan is maar liefst 110 bij 60 km groot. Het grootste deel van het jaar is de zoutpan droog. In de nattere tijden is het een trekpleister voor talrijke zoogdieren en vogels. Het aantal dieren in Oost-Etosha overtreft echt alles. De hoeveelheid dieren, maar ook de diversiteit aan wildlife is ongekend. Het hele jaar door struinen massa's springbokken, zebra's, giraffen, neushoorns, flamingo's, pelikanen en hier en daar een secretarisvogel rond de oevers van de pan.

Leuke individuele reizen

2. Westkant Etosha

Omdat de overnachtingsplaatsen in West-Etosha (Dolomite Camp en Olifantsrus) nog niet heel lang open zijn voor het publiek, wordt het westelijk deel het minst vaak bezocht. Dit is het deel voor mensen die graag in alle rust genieten van het park: touring cars met groepsreizen zie je hier zelden. Zeldzame dieren (zoals zwarte neushoorns) en wild wat zich niet graag laat zien, worden hier ook vaker gespot. De natuur in dit deel van Etosha is mooier dan in het westen, maar het aantal dieren is wat lager. 

Etosha zebra's
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Waterholes in Etosha

De belangrijkste bezienswaardigheid van Etosha zijn de vele waterholes: drinkplaatsen voor dieren. In Etosha vind je zowel natuurlijke waterplaatsen als kunstmatige aangelegde water points. Bij de meeste kampen bevindt zich een waterhole waar je gedurende de hele dag vanaf een bank in stilte kan toekijken hoe dieren hun dorst komen lessen. De bekendste waterhole van Etosha is die bij het Okaukuejo camp. 

Waar overnachten in Etosha?

Waar slapen in Etosha? Wat zijn de mooiste lodges en camps? Bij het nationaal park bevinden zich diverse kampen waar je kan overnachten: Dolomite, Onkoshi, Namutoni, Halali en Okaukuejo, met accommodaties en camping, sommigen met een winkel. Overal zijn picknick areas waar ook dagtoeristen een hapje kunnen eten. Je kunt van het ene kamp naar het andere rijden.

- Dolomite camp
Het meest westelijke en waarschijnlijk minst bezochte kamp is Dolomite. Hier beleef je het park op een intieme manier. Dolomite is bereikbaar via de Galton Gate, de toegangspoort ten noorden van Kamanjab, of via Anderson Gate bij Okaukuejo. Het camp omvat 20 chalets op houten verhogingen. Veel kans op het zien van wildlife, waaronder zwarte neushoorns, impala's en zebra's, bij de ruim 10 waterholes rond het kamp. 

Etosha pools
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Olifantsrus
Olifantsrus
is het nieuwste kamp in Etosha, gelegen in het minder vaak bezochte westelijk deel van het nationaal park. Hier kan je alleen kamperen, er zijn geen lodges aanwezig. Het ligt op ca. 60 km van Galton Gate, 130 km vanaf Okaukuejo en 50 km vanaf Dolomite Camp. Naast de ruige natuur bij Olifantsrus vind je hier ook een door mensen aangelegde waterhole die zeer populair is bij olifanten. Er zijn 10 kampeerplaatsen met een maximum van 8 mensen per plek. 

Olifantsrus tower
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Okaukuejo
Okaukuejo bevindt zich het dichtst bij Windhoek en is het grootste en bekendste kamp bij Etosha National Park, met ruim 50 staanplaatsen en tientallen bungalows om te overnachten. Wanneer je tijdens een safari in Etosha hier overnacht, kom je binnen via de Andersonpoort, of je reist door vanaf de oostkant, via Namutoni en Halali, of je komt vanaf het westen op doorreis naar het oosten. Okaukuejo bevindt zich naast een grote waterpoel. Vooral in de avonduren is het een en al een wildlife spektakel.

- Halali
Halali kampeerpark bevindt zich een stukje van de doorgaande weg af, verscholen in de bush en is daarmee ook het rustigste kamp van de drie bekendste kampen in Etosha National Park (Namutoni - Halali - Okaukuejo). Via een weg door het mopanebos bereik je het kamp. De rustige omgeving doet echter niets af aan de luxe die je in Halali mag verwachten; zo biedt het kamp onder andere een groot zwembad. De waterpoel is erg mooi en het pad dat ernaartoe voert is bijzonder: door een bosachtig gebied en over rotsen. Er zijn zitplaatsen op rotsblokken, speciaal opgezet om wildlife te bekijken: kleine dieren zoals zandhoenders, maar met geluk ook bijvoorbeeld een neushoorn of olifant. 

Etosha
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Namutoni
Namutoni
kamp in Etosha National Park is een safari pareltje. Het is de toegangspoort naar Etosha National Park aan de oostelijke kant en volgens velen het beste kamp om wildlife te zien tijdens je rondreis in Namibië. Daar waar de omgeving rond Halali vooral bestaat uit mopane bossen zie je het landschap geleidelijk veranderen in savanne met acacia's, ideaal om grote dieren te spotten! Dit is waar je op wacht als je een safari maakt: savannezebra's, giraffen, gnoes, spring- en gemsbokken doen zich te goed aan het gras. In het regenseizoen kleurt het landschap volledig groen en is er overal water.

Waterhole Etosha
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Namutoni was ooit een Duits fort en is nu een toeristisch trekpleister. De meeste toeristen kiezen ervoor om de night drive te maken met gids Sammie. Een betere gids kun je je niet inbeelden, hij weet ieder dier te vinden! Gnoes, impala's, Kaapse oehoe's en de koningen van het rijk: de brullende leeuwen. Ten noorden van Namutoni ligt de Andonivlakte, een grote savanne in een mopanebos, waar kroonkraanvogels broeden. Ten zuiden van Namutoni bevindt zich de dik-dik drive. Wil je dik-dik antilopen zien, dan moet je echter niet hier wezen, maar bij Waterberg.

- Onkoshi
Onkoshi Camp bevindt zich in het oostelijke deel van de zoutpan, ten noordwesten van Namutoni, weg van de gangbare route door Etosha. Vanaf Namutoni word je vervoerd naar dit kamp, de faciliteiten worden steeds beter, zodat nu ook 4WDs al zelf naar het kamp kunnen rijden. Het bestaat uit 15 duurzame lodges, waar je geniet van een exclusief verblijf. Vanaf de grote openslaande deuren en houten balkons heb je de fraaiste uitzichten over de zoutpan.

- Onguma Bush Camp
Op het uiterst westelijke puntje van de zoutpan ligt Onguma Bush Camp.

Super handig!

Impressie van Etosha

Bekijk ons filmpje voor een sfeerimpressie van Etosha Nationaal Park

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!