Ga naar content

Safari in Etosha

Dieren in Namibië - Een safari in Afrika staat garant voor veel wildlife. Het zijn vooral de enorme aantallen dieren in Etosha die zo uniek zijn. Kan je je inbeelden dat je op een gegeven moment zoveel olifanten en giraffen hebt gezien dat je twijfelt of je het nog zal zeggen tegen je medereizigers als je er weer één spot? Welkom in Etosha!

Dieren in Etosha

Etosha staat bekend om haar diversiteit aan dieren en om de hoeveelheden die je er van een bepaalde diersoort ziet. Niet zomaar een keer een zebra, nee kuddes van tientallen dieren. Niet zomaar een keer een olifant, nee, hier een familie, daar nog een familie en ow: komt daar nou net een derde familie aan? In Etosha zijn er vele waterplaatsen, zowel natuurlijke bronnen als door de mens aangelegde poeltjes. Bij deze waterholes kan je soms tot wel 15 verschillende diersoorten spotten. Kom je aan bij een waterhole, wees dan geduldig: wachten loont. Probeer minimaal een half uur te wachten en neem een verrekijker en camera mee. Absolute stilte is verplicht, de wilde dieren schrikken bij het minste geluid.

1. Katachtigen

De kans om leeuwen in Etosha te zien is groot. Kijk tijdens het rijden goed onder bomen en naar schaduwrijke plaatsen. Ook cheeta's worden met grote regelmaat waargenomen: die kunnen zomaar de weg oversteken. Andere katachtigen die je kan waarnemen zijn de serval, caracal, wilde kat, genetkat, mangoesten... Het luipaard is minder makkelijk te spotten. Kijk vooral in en onder bomen. Gelukstreffer.

2. Neushoorns

Zowel de zeldzame zwarte neushoorn als de breedlipneushoorn zijn relatief makkelijk te zien in Etosha. Tijdens onze reis hebben we ze zelfs heel vaak gezien, maar we weten niet of dit geluk was of normaal. Vooral 's avonds hebben we vaak neushoorns gezien bij waterholes, maar ook enkele keren overdag.

3. Olifanten

De olifanten in Etosha zijn groot, heel groot! Dit prachtige dier blijft zo bijzonder om te zien. Vaak kom je een solitaire olifant tegen, ergens alleen aan de wandel. Bij waterholes kan je je dan weer verwachten aan grote groepen olifanten. Bij Rietfontein (nabij Halali) zagen wij maar liefst 3 kuddes olifanten die hier kwamen baden: een waar spektakel.

4. Giraffen

In Etosha komt de Angolagiraf voor. Dit is een andere soort giraf dan de giraffen die je in Zuid-Afrika of Tanzania ziet. Er leven heel veel giraffen in Etosha en je komt ze dus gedurende de hele reis tegen: tussen de bomen, met de benen wijd gespreid bij een waterplaats of uitkijkend voor gevaar in de omgeving daarvan.

5. Antilopen

Antilopen zie je tijdens een safari in alle soorten en maten. Dieren waar je misschien eerst niet aan denkt bij een reis naar Namibië, maar na afloop van je reis ken je alle namen: koedoes, gnoes, springbokken (duizenden), oryxen, hartebeesten, zwartneusimpala's, elandantilopen, ze leven er in grote getalen.

6. Andere zoogdieren

Veel geziene zoogdieren in Etosha zijn de zebra, de jakhals, de gevlekte hyena, de de bruine hyena, aardwolf, vos, wilde hond, stokstaartje, grondeekhoorn, wrattenzwijntjes en klipdassen. Nachtdieren als aardvarken, stekelvarken, stinkdier en pangolin zijn bijna niet te zien. Tijdens een night drive gaat men vooral op zoek naar de grotere dieren die actief zijn 's nachts.

7. Vogels in Etosha

Niet alleen grote dieren komen er veel voor: in Etosha kan je ook veel mooie vogels zien. Bekijk de meest voorkomende vogels in Etosha.

Waterholes

De beste observatieplaatsen voor wilde dieren in Etosha zijn de waterholes. Een hotspot voor wildlife!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!