Ga naar content

Hardap National Park - Namibië

Namibie natuur - 200 km ten zuiden van de hoofdstad Windhoek ligt het Hardap Nationaal Park, de Hardap Dam en Game Reserve.

Hardap bereikbaarheid

De route naar Hardap is makkelijk te vinden. Volg de B1 richting Keetmanshoop en het spreekt voor zich. De voornaamste reden waarom toeristen naar Hardap reizen is om te vissen in het stuwmeer van de Fish river. Vanaf de camping kiezen de meesten er dus voor om de gemakkelijke, maar saaiere Fish route te rijden. Wij raden de natuurliefhebber echter aan om de 4WD route door het Game Reserve aan de andere oever te volgen. Het nationaal park zelf beslaat een oppervlakte van 20.000 vierkante kilometer. Daardoorheen ligt 80 kilometer aan berijdbare wegen.

Overnachten in Hardap

Toen wij Hardap bezochten was het niet mogelijk om in het park zelf te overnachten. Volgens de laatste informatie op de site van de NWR kan je nu de accommodaties in Hardap weer boeken. Hotels in de omgeving kan je reserveren via Booking.com.

Hardap Dam

Hoewel de toeristische voorzieningen al jaren dicht zijn voor onderhoud kan je wel bij de Hardap Dam kijken, waar je een fraai zicht hebt op het melkblauwe water en de omliggende bruine oevers. Met een verrekijker kan je pelikanen en andere watervogels observeren. Op de dam zelf lopen vaak bavianen. Die kan je beter op een afstand houden, ze kunnen erg agressief gedrag vertonen. Tip: vanaf de stuwdam zijn de pelikanen in de Fish rivier te zien maar ze blijven wel ver in de diepte. Iets lager staat het kantoor van het Visserijbeheer met een terras, waarvandaan je mooie foto's kunt maken van de pelikanen. De gastvrije beheerders delen graag hun erf met natuur- en vogelfotografen.

Hardap wildreservaat

Een stukje voor de receptie vind je de afslag naar het natuurreservaat van Hardap. De wegen in het natuurgebied zijn soms moeilijk te berijden. Tijdens de regentijd zijn overstroomde wegen niet de enige uitdaging. Steile hellingen, diepe gaten in de weg en gigantische rotsblokken eisen veel van de bestuurders. In het droge seizoen is het gebied echter goed toegankelijk. Er leven geen leeuwen of andere gevaarlijke katachtigen in Hardap en je kunt er bijgevolg op diverse plaatsen rustig wandelen.

Vanaf de hoog gelegen uitkijkpunten geniet je van een schitterend uitzicht over de uitgestrekte grassavanne met talrijke springbokken, hartmann's zebra's, oryxen, kudu’s en her en der een struisvogel. Een leuke lunchplek vind je bij de Komatsas rivier, waar je allerlei vogels voorbij ziet vliegen: kleine zilverreigers, plevieren en diverse klauwieren. Zorg er wel voor dat je voor 18 uur terug bij het hek bent. Flink doorrijden is de boodschap, want het is niet mogelijk om sneller dan 30 km/uur te rijden op de wegen in het Hardap Reservaat.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!