Ga naar content

Living Desert Tour

Namibië - De populairste excursie bij Swakopmund is de Living Desert Tour; een speurtocht naar kleine diertjes in de woestijn, die door diverse touroperators ter plekke wordt aangeboden.

Excursie kleine dieren in Namibië

Tijdens deze "Kleine dieren van de woestijn" tour ga je samen met een of meerdere gidsen op zoek naar de diertjes die leven in de zandduinen van de woestijn. Het is een opbouwende excursie, dwz ze zoeken eerst naar de kleinste diertjes, zoals kevers, hagedissen en spinnen, tot de grotere dieren, waaronder kameleons en slangen. De excursie duurt ca. 3 uur en vangt aan in het centrum van Swakopmund, waarvandaan je met een busje of jeep naar de woestijn rijdt.

Diertjes in de woestijn

Welke kleine diertjes leven er dan zoal in de woestijn? De gids gaat eerst op zoek naar tok tokkies. Deze kevers zal je wellicht al eerder gezien hebben tijdens je rondreis in Namibië. De kevers bevatten een groot waterreserve in hun lichaam, waardoor ze interessant eten zijn voor andere dieren in deze dorre omgeving. Vervolgens krijg je een palmito gekko en een shovel snouted lizard te zien, een hagedis met een spits snuitje. Heel klein is de hazelworm die de gids vervolgens uit het zand tovert. Verderop zie je twee spinnen: het mannetje en het vrouwtje van de White Lady spider. Een eind verder wordt gezocht naar de iets grotere dieren. De Namaqua kameleon verstopt zich meestal tussen lage struiken. Slangen kunnen met geluk ook gevonden worden, wij hadden pech, de dag dat we deelnamen aan de excursie werd er geen slang gevonden.

Begeleide excursie

Zelf in de woestijn bij Swakopmund rijden is niet aanbevolen, zelfs niet met een 4WD. Achter iedere richel kan zich een put of steile wand bevinden. Gidsen die werkzaam zijn in de woestijn kennen het landschap als geen ander en weten precies wat er verborgen zit achter zacht zand of achter golvende duinen. Ze kennen iedere beweging van de woestijn.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!