Ga naar content

Vogels in Gambia

Gambia is een van de beste landen binnen een straal van zes uur vliegen voor een natuur- en vogelreis. Diverse organisaties bieden de mogelijkheid om een groepsreis te maken met de focus op het spotten van vogels in Gambia. Wil je bij voorkeur niet deelnemen aan een groepsreis, dan kan je best zelf een budget vakantie reserveren en er op eigen houtje op uit trekken met de camera en verrekijker.

Vogels in Gambia

Gambia is een topbestemming voor een vogelreis. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat op een kleine oppervlakte tal van biotopen zich bij elkaar bevinden. Er zijn zowel gras- als boomsavannen, moerassen en mangrovegebieden bij de kust en bossen in het binnenland.

Tips vogelreis Gambia
Deel op Pinterest

Er zijn veel slikplaten vanwege het grote getijdeverschil. Door al deze diversiteit heeft men in Gambia maar liefst 660 vogelsoorten geteld. Tijdens een vogelreis kan je de verschillende soorten vogels herkennen met behulp van een vogelgids, zie het aanbod bij Reisboekhandel De Zwerver.

Vogelreis Gambia

Aangezien Gambia een klein landje is, is de concentratie vogels er dus zeer groot, zowel in aantallen als de diversiteit aan vogelsoorten. Naast trekvogels die vanuit Europa komen overwinteren in dit zonnige land, komen er talrijke Afrikaanse vogels voor. 

Geparelde dwerguil
Deel op Pinterest

Onder de vogels in Gambia rekenen we soorten als de tokken, toerako's, wevers en honingzuigers. Bijeneters en Senegalese koekoeks komen in grote getallen voor. Niet minder dan 17 reigersoorten en 12 duivensoorten en wel 10 zwaluwsoorten.

Gambia is ook rijk aan roofvogels. Langs de rivier zijn Afrikaanse zeearenden geregeld te zien. Kuifarenden, vechtarend, de mooie bateleur, de kleine shikra (sperwer) en uiteraard de donkere zanghavik zijn meer naar het binnenland te vinden. Goede locaties voor roofvogels zijn Pirang en Faraba-Banta in het westen (nabij de monding van de Gambiarivier) en Janjanbureh (Georgetown), meer naar het oosten. 

Zeearend in Gambia
Deel op Pinterest

Vogels zijn in Gambia makkelijk op de foto te zetten, niet alleen vanwege de aantallen, maar ook met name door de laagbouw en de vele bomen tussen de huizen. Het zijn niet alleen Afrikaanse vogelsoorten die je hier te zien krijgt. De ligging van het land, net onder de woestijn, zorgt ervoor dat tal van Europese vogels in Gambia overwinteren; steltlopers, roofvogels, vele soorten reigers en zangvogels. Ook kapgieren komen zeer vaak voor, je ziet ze overal.

Wat is de beste reistijd om vogels in Gambia te zien?

In februari zijn zowel trekvogels als standvogels aanwezig in Gambia, de aantallen zijn dan zeer groot. Een andere periode die echter de moeite is voor vogelreizen in Gambia, zijn de maanden juli en augustus. Dit is het broedseizoen, maar ook het regenseizoen. Er zijn dan minder toeristen en meer vogels. Bovendien valt het met die regen wel mee: die valt het meest in de avonduren. Overdag heb je dus lekker veel tijd voor het spotten van vogels in Gambia

Oranjewever
.
Deel op Pinterest

Mooiste vogelgebieden Gambia

Wat zijn de beste plekken om vogels in Gambia te zien? Een overzicht:

1. Hoofdstad Banjul

In de omgeving van de hoofdstad Banjul vallen al meteen enkele kenmerkende West-Afrikaanse vogelsoorten op: de blue-bellied roller, white-crowned robin chat... In het natuurreservaat Abuko kan je prachtige vogels, zoals ijsvogels (kingfishers), vliegenvangers en toerako's fotograferen. 

IJsvogel
Deel op Pinterest

2. Vogels bij de kust van Gambia

Nabij de kust is Tanji een belangrijk gebied voor vogelaars: steltlopers, koningsterns en grijskopmeeuwen laten zich er zien. Het plaatsje staat tevens bekend om haar vismarkt. Bij het strand komen twee soorten wouwen in grote getallen voor. Wanneer de mangroves vollopen met water, zijn ze bedekt met zeekraal. Je ziet er de bijzondere nimmerzat en slangenhalsvogels. In de omgeving zijn ook Brufut Woodland en Pirang Ponds belangrijke gebieden. Je kunt er goedkoop verblijven in het Badala Park bij Kotu / Serrekunda. Dit hotel heeft een tuin met veel vogels en met haar centrale ligging ideaal uitvalspunt voor een vogelreis in Gambia.

Scharrelaar
Scharrelaar
Deel op Pinterest

3. Binnenland Gambia

In het binnenland van Gambia, daar kan je je pas echt verwonderen over de grote aantallen vogels. Terwijl je met een boot vaart over de Gambia rivier en door de mangroven van het binnenland zie je enorm veel vogels. De Gambia is een van de meest visrijke rivieren wereldwijd en dat is natuurlijk ook de reden van de vele vogels die er voorkomen. Sommige soorten komen enkel op de noord- of zuidbank van de rivier voor.

Er leven bijzondere vogels nabij Georgetown, zoals de krokodilwachter, een prachtige steltloper. Een interessante plaats is Tendaba, 150 km landinwaarts aan de oevers van de Gambia rivier. Hier vind je prachtige mangrovegebieden. Op de weg ernaartoe vallen vooral de roofvogels op. 

Visarend
Visarend
Deel op Pinterest

Naast vogels zijn er ook veel andere interessante dieren, zoals bijzondere insecten, apen, krabben en veel wild. Op de algemene Gambia pagina vind je informatie over de natuur in dit westelijke Afrikaanse land. Bekijk de informatie over de natuur en tips voor een vakantie in Gambia

Droge seizoen: oktober - juni

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!