Ga naar content

Rwanda

Maak kennis met de verbluffende natuur van Rwanda. Ontdek het land van de 1000 heuvels en van gorilla's en chimpansees! Rwanda heeft code geel. Er zijn een aantal restricties, maar het is mogelijk om een rondreis te maken in dit prachtige land.

Natuur in Rwanda

Niet voor niets wordt Rwanda het "land van de duizend heuvels" genoemd; het landschap kenmerkt zich door talrijke heuvels, akkers en dorpjes. De berggorilla's in het Parc National des Volcans, het savannepark Akagera en de chimpansees in het Nyungwe Forest vormen de voornaamste bezienswaardigheden en hoogtepunten van een natuurreis in Rwanda. Tijdens een rondreis geniet je niet alleen van wildlife, maar ook van prachtige natuurparken.

Gorilla's in Rwanda

Dian Fossey heeft Rwanda op de kaart gezet als "Land van de gorilla’s". Zij omschreef de woonplaats van deze imponerende mensapen als "De Virungas, in het hart van Afrika, zo hoog dat je meer bibbert van de kou dan zweet van de warmte".

Miljoenen mensen zagen haar levenswerk verfilmd als Gorilla's in the Mist, duizenden toeristen zouden in haar voetsporen een Gorilla Trekking gaan doen in het Parc National des Volcans of in het druk bezochte nationale park aan de Oegandese kant. Een gorilla trekking in Rwanda is niet goedkoop en bijzonder zwaar maar een absolute "once in a lifetime" ervaring.

Rondreis in groep

Het is moeilijk achterhalen hoe het nu gaat met de gorilla in Rwanda. In een persbericht in 2021 lazen we dat dat het aantal gorilla's in Virunga steeg van 480 dieren in 2010 naar 604 dieren in 2021. Enkele jaren later staat er op de Virunga site dat er nog 350 berggorilla's leven. In zijn totaliteit lijken er nu ca. 1000 individuen voor te komen in het land. Er wordt steeds gekeken naar uitbreiding van het leefgebied, wat ook weer voordelig is voor inkomsten uit het toerisme.

Mooiste plekken Rwanda

Wat zijn de mooiste gebieden van Rwanda en wat zijn de hoogtepunten die je niet mag missen tijdens een rondreis in Rwanda? Naturescanner geeft een overzicht van de mooiste plekjes in Rwanda. Hiernaast vind je leuke reistips voor individuele reizen, reizen op maat en groepsreizen in Rwanda!

1. Volcanoes National Park

Volcanoes National Park, in het noordwesten van Rwanda, staat vooral bekend om de majestueuze berggorilla's. In het park, op 90 minuten van Kigali, kan je naast een gorilla tracking ook wandelen op en rond vulkanen en op apensafari gaan. Hou er rekening mee dat een gorilla trekking een goede conditie vereist. Je zal ongeveer vier tot vijf uur moeten wandelen in dicht begroeid gebied met tal van steile hellingen. De natuur in het nationaal park is prachtig: vochtige regenwouden, groen begroeide bergen en koele bamboebossen wisselen elkaar af.

Nog meer mooie reizen

Op de laatste zaterdag van iedere maand houdt men in Rwanda de "National Cleanup day". Iedereen wordt verondersteld mee te helpen om afval op te ruimen, zowel dorpelingen als de burgemeester. Ook jij als toerist kan een steentje bijdragen!

Een aantal hotels in Rwanda draagt steeds meer bij aan het minimaliseren van impact op het milieu. Een van deze ecohotels is de Tiloreza Volcanoes Ecolodge. Dat is een van de hotels waar PANGEA Travel mee samenwerkt.

2. Nyungwe National Park

Het Nyungwe Forest National Park (zuiden van het land op 90 minuten van Kigali) is ook een van de mooiste plekken in Rwanda en biedt schitterende wandelingen in de natuur en veel unieke planten en bloemen. Samen met het Kibira National Park in Burundi vormt het één van de grootste beschermde bergbossen van Centraal Afrika. Dankzij de geasfalteerde weg van Butare naar de Congolese grens kom je direct op hoogte en kun je genieten van steeds wisselende uitzichten.

Mooie plekken Rwanda
Deel op Pinterest

Maar het hoogtepunt zijn de chimpansees en andere primaten. In het regenwoud leven maar liefst 13 soorten primaten (men schat dat er 500 chimpansees leven), een kwart van alle apen in Afrika komt hier voor. Rond de kampeerplaats bij de pas leeft een groep van 400 Ruwenzori Colobusapen. Meestal leven Colobussen in kleine familiegroepen, maar deze soort kiest voor wat meer gezelschap. Chimpansees zijn lastiger te vinden maar de luide roep zal niemand ontgaan. Ruim 280 soorten vogels zijn in Nyungwe genoteerd, 25 daarvan komen nergens anders dan in de Rift Valley voor. Meest opvallend is de grote Ruwenzori toerako: zo groot als een kip, staalblauw met rode en gele veren, een bijzonder mooie vogel. En niet alleen de dieren zijn in grote aantallen aanwezig. Het Nyungwe Forest telt 1050 verschillende soorten planten, waaronder 200 soorten orchideeën.  

3. Akagera National Park

Het savannepark Akagera National Park (2 uur met de auto van Kigali) is een perfect park voor safari's en gamedrives. Het park, dat zich op de grens met Tanzania bevindt, wordt nog relatief weinig bezocht, hoewel je tijdens een game drive heel veel ziet. Op de vlakke savanne, met verspreide acacia's en euphorbiabomen, zie je veel wildlife, waaronder leeuwen, hyena's, giraffen, olifanten, buffels, zebra's en een groot aantal soorten antilopen. Ook voor vogelliefhebbers is dit park een paradijs: maar liefst 500 vogelsoorten werden geteld in Akagera.

Akagera National Park
Deel op Pinterest

De Akagera rivier wordt omzoomd met papyrusmoerassen, hier en daar uitmondend in kleine meren. Leefgebied van nijlpaarden, de zeldzame sitatunga antiloop en krokodillen. Veel van het andere groot wild is tijdens de burgeroorlog verdwenen in de kookpot, maar nieuw beleid tegen stroperij lijkt succesvol te zijn; ruim honderd olifanten zwerven vandaag de dag weer over de vlakte. Akagera is tevens een roofvogelgebied bij uitstek; bateleur, slangenarend en verschillende soorten gieren zijn gemakkelijk te zien.

4. Virunga gebergte

Het Nationaal Park Virunga ligt net over de grens, in de Democratische Republiek Congo. Virunga-gebergte vormt een keten op de landsgrens, van acht vulkanen (2400 tot 4507 meter hoog) die verbonden zijn door zwarte lavaplateaus. De paden zijn vaak begroeid met tropische planten, steil en alleen toegankelijk met een goede gids. Zo wordt elke trekking vanaf Musanzi een echte expeditie.

Deel op Pinterest

Groepen gouden meerkatten leven in de lager gelegen bamboebossen, hogerop begint het nevelwoud waar de Silverbacks regeren. Onderweg kom je sporen tegen van bosbuffels en bosolifanten. Voor één van de endemische vogels in Rwanda, de Ashanti klauwier, is dit de beste locatie om er naar te zoeken. Het Karisoke Research Center van Dian Fossey bevindt zich tussen Mount Karisimbi en Mount Bisoke. 

Vogels Rwanda

Tijdens een rondreis in Rwanda zal je ongetwijfeld veel vogels zien. Het land heeft bijna 700 vogelsoorten en heeft het hoogste percentage vogels per vierkante kilometer in Afrika. Een derde van alle Afrikaanse vogels kan hier geobserveerd worden. Vooral het Nyungwe Forest National Park, het Akagera National Park en het Volcanoes National Park zijn schitterende gebieden voor een vogelreis in Rwanda. Ter plaatse kan je excursies doen om vogels te observeren. Visarenden, schoenbekooievaars, de blauwe toerako, de Rohschild's bergtimalia en de Rockefeller's honingzuiger... het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele vogels in Rwanda. Verder komen er wel 120 soorten vlinders voor.

Rondreis in Rwanda en reizen naar Kigali

Om naar Rwanda te reizen vlieg je op de hoofdstad Kigali. Sinds enkele jaren hebben reizigers die naar Oost-Afrika reizen voor Kenia, Rwanda en Oeganda nog maar één visum nodig. Een rondreis in Rwanda kan je boeken bij diverse betrouwbare Nederlandse reisorganisaties, onder bovenstaande reistips vind je de leukste individuele rondreizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!