Ga naar content

Simiengebergte in Ethiopië

Ethiopië reis - Zijn er bergen in Ethiopië? Jazeker. Ver weg van de toeristische routes in Afrika bevindt zich een bergketen die meer bijzonder is dan eender welke andere op het continent, het Simien gebergte in Ethiopië!

Simien bergketen

Het vulkanische Simiengebergte staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De keten bestaat uit verschillende plateaus, die van elkaar gescheiden worden door brede rivierbeddingen. Wat zijn de hoogtepunten van dit merkwaardige gebied in Ethiopië? We geven een overzicht van bezienswaardigheden en mooie plekken in het Simien gebergte:

1. Bergen in Ethiopië

Bergen in Ethiopië... Dat is wellicht niet het beeld dat je had van het landschap. De bergtoppen van Simien behoren tot de mooiste van Ethiopië en van Afrika. De bergen hebben mooie vormen en zijn vaak rijkelijk, groen begroeid. Sommige bergen rijzen tot meer dan 4000 meter boven het landschap uit. De Ras Dashen is met 4.543 meter zelfs de vierde hoogste berg van heel Afrika. Vaak zijn de toppen gehuld in mysterieuze nevels en vormen een prachtig plaatje. Watervallen banen hun weg naar beneden. In het uiterste noorden van de Simien bergen vind je een van de mooiste uitzichtpunten van Afrika.

2. Gelada's in het Simien gebergte

Het indrukwekkende landschap van de Simienbergen is het leefgebied van de gelada's (mantelbavianen), de enige grasetende apen ter wereld. De dieren huizen samen in zeer grote groepen, soms met wel meer dan 100 apen. Overdag vertonen de gelada's zich vaak op de open grasvlaktes van het gebergte, maar voor de nacht zoeken ze graag een extreem steile plek uit, zodat ze veilig zitten voor hun vijand, de luipaard. 

Gelada's in het Simien gebergte
Deel op Pinterest

Tijdens een rondreis door Ethiopië wordt er vrijwel altijd een tocht gemaakt in het Simiengebergte, zodat je de gelada's te zien krijgt. Naast de gelada leven in de Simienbergen ook waliasteenbokken, Ethiopische wolven en luipaarden. In de lucht circuleren vale gieren, lammergieren en steenarenden op zoek naar een prooi.

3. Waliasteenbokken

De waliasteenbokken leven in slechts enkele gedeelten van het Simiengebergte, maar ze zijn redelijk makkelijk te vinden. Het viewpoint Sankaber loont het meest de moeite, dit uitzichtpunt mag je niet missen tijdens je reis naar het Simien gebergte. Dit is een gat in de rotsen, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de bergen. De waliasteenbokken zijn zeer schuchter, dus het is niet altijd heel makkelijk om ze te zien. Ook vanaf Chenek kan je vrij makkelijk waliasteenbokken spotten.

Waliasteenbokken
Deel op Pinterest

4. Wandelen in het Simien gebergte

Plan indien mogelijk enkele dagen in om te wandelen in het Simien gebergte. Te voet zie je veel meer moois dan vanuit een bus of auto, maar hou er tijdens een trektocht wel rekening mee dat het hoog gelegen is. Alle wandelroutes vertrekken vanaf Debark. De mooiste routes voeren naar het westelijk deel van het bergmassief.

Wil je een spectaculair uitzicht hebben, wandel dan naar Geech Abyss, met eventuele verlenging naar de top van Ras Dashen (een 8-10-daagse wandelroute). De Ras Dashen is de 10de hoogste berg in Afrika. Bezoek Ethiopië vroeg in het droge seizoen (november heeft de voorkeur). Er groeien dan vele bloemen en het landschap kleurt prachtig groen. In het nabijgelegen Gondar kan je een indrukwekkende kasteelruïne van de Ethiopische koningen bezoeken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!