Ga naar content

Danakil woestijn

Wanneer je aan mensen vraagt om een beeld te schetsen van Ethiopië denken de meesten in eerste instantie aan droogte en woestijn. Wie denkt dat dit een saaie, kale vlakte is, heeft het echter mis, ook hele warme plekken kunnen bijzonder mooi zijn, zoals de Danakil woestijn in Ethiopië.

"Hottest place on Earth"

Een van de meest bijzondere plekken in Afrika is zonder twijfel de Danakil Depressie in Ethiopië. Hier valt bijna nooit een druppel water en daarmee is de depressie een van de droogste, maar ook heetste plekken op aarde.

Danakil of Afar driehoek

De Danakildepressie of Afar-driehoek is een gebied in de Hoorn van Afrika, waar drie tektonische platen samenkomen. Bij de driehoek bewegen deze platen zich langzaam uit elkaar, wat met grote regelmaat aardbevingen veroorzaakt. In de Afar driehoek liggen drie bijzondere gebieden: de Danakil woestijn, het Assalmeer en Dallol. Het Assalmeer omvat het laagste punt van Afrika, op 155 meter onder de zeespiegel. Dallol is een van de warmste plekken ter wereld. Dit gebied, met vele vulkanische activiteiten en zoutformaties, is een van de indrukwekkendste plekken in Ethiopië. Het gesteente van de Danakildepressie bestaat vooral uit basalt.

Erta Ale vulkaan Ethiopië

Een van de grootste actieve vulkanen op aarde, de Erta Ale, bevindt zich in de Depressie. Je kan naar de kraterrand van de vulkaan klimmen. Hier kan je met eigen ogen een zee van magma zien op en neer golven, een immens natuurspektakel.

Danakil woestijn

De zoutlagen in sommige delen van de Danakil woestijn zijn tot 5 kilometer dik. Door de vulkanische activiteiten onder het oppervlak komt er vaak kokend heet water door de zoutkristallen naar de oppervlakte. Mineralen worden opgelost en zetten zich af op de heetwaterbronnen, waar ze de meest bijzondere afzettingen vormen. Zwavel, mineralen en waarschijnlijk ook de Thermopylae bacterie vormen hiermee een indrukwekkend felgekleurd landschap, met gele en oranje formaties.

Fauna en flora

Toch is in al deze droogte leven mogelijk. In het zuiden van de Afar driehoek stroomt de Awash rivier. Deze tovert het dorre land om tot een smalle groene strook, waar planten en dieren hun weg kunnen vinden. De rivier eindigt in een reeks zoutmeren, waar nog weinig water te bespeuren valt. De weinige planten die gedijen in de overige delen van de Danakil depressie zijn kleine boompjes en grassen die de hitte kunnen weerstaan. Ook komen er gazellen, Afrikaanse wilde ezels, struisvogels, Arabische trappen en secretarisvogels voor.

Bevolking

Je zou het niet verwachten, maar uitgenomen in dit ruige gebied werden in juni 2010 de oudste stenen werktuigen ooit gevonden, van onze voorvaderen Lucy. Vandaag de dag bewoont de Afar bevolking het gebied.

Zoutwinning

Bijna 1200 km² van de Afar driehoek wordt bedekt door zout. De zoutmijn industrie een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!