Ga naar content

Ethiopië

Ethiopië is op zijn zachts gezegd een zeer verrassend land voor mensen die houden van cultuur- en natuurreizen. Naturescanner geeft je leuke reistips voor een rondreis in Ethiopië, met een overzicht van de mooiste plaatsen en gebieden.

Mooie natuur in Ethiopië

Door de schrijnende situatie in de jaren '80 hebben de meeste mensen een verkeerd beeld van de natuur in Ethiopië. Het landschap van Ethiopië is niet overal dor en droog zoals velen denken. In tegenstelling, er is een weelderige natuur en een grote verscheidenheid aan dieren. Voeg daar een unieke cultuur aan toe (het land telt maar liefst 200 talen en 80 bevolkingsgroepen) en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde rondreis. Maar wat zijn de mooiste plekken in Ethiopië? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van mooie natuurgebieden in Ethiopië

Natuur Ethiopië
Deel op Pinterest

Natuurreis Ethiopië, de mooiste plekken

Wie ruige gebergtes wil zien moet zeker het noorden van Ethiopië bereizen, waar je het verbluffende Simiengebergte vindt. Wil je kennis maken met lokale stammen en de cultuur van Ethiopië bewonderen, zoek dan het zuiden op. Diverse aanbieders combineren het noorden en het zuiden van Ethiopië in een rondreis, meestal moet je daar wel ongeveer 3 weken voor uittrekken.

Om je reis goed voor te bereiden hebben we alvast de mooiste rondreizen in de natuur in Ethiopië uitgezocht, zowel als groepsreis als individuele reis op maat, zodat je een reis kunt boeken bij betrouwbare reisorganisaties en touroperators.

1. Noorden van Ethiopië - Blauwe Nijl en Tana meer

De groene glooiende heuvels en met eucalyptus begroeide berghellingen van de Amhara streek en de fraaie canyon van de Blauwe Nijl zorgen voor schitterende vergezichten.

En een verblijf in Bahir Dar bij het Tana meer is de moeite tijdens een rondreis in Ethiopië. Het meer staat bekend om de mooie kerken op de eilanden en om de vissers met hun papyrusbootjes. Tijdens een boottocht op het Tanameer breng je een bezoek aan deze eeuwenoude kerkjes, met fraaie muurschilderingen en andere kostbaarheden. De eilanden in het meer zijn weelderig begroeid.

Mooiste plekjes Ethiopië
Deel op Pinterest

2. Tis Isat waterval

Vanaf Bahir Dar kan je excursies maken naar een van de mooiste plekken in Ethiopië, de Blauwe Nijl waterval of Tis Isat. Dit natuurwonder bevindt zich op slechts een uur rijden. Bij de lokale bevolking staan deze bekend als het 'water dat rookt'. Na het regenseizoen valt het water 45 meter de diepte in, over een breedte van 400 meter. Het zijn de tweede grootste watervallen van Afrika.

3. Simien gebergte Ethiopie

Prachtig gebergte in Ethiopië, het Simien gebergte. Niet te missen tijdens een natuurreis. Het gebergte heeft toppen tot boven de 4000 meter, die fraai begroeid zijn. De bijzondere vormen en landschappen zijn het leefgebied van de enige grasetende aap ter wereld, de gelada. Lees meer over het Simien gebergte.

4. Lalibela

In de groene en bergachtige omgeving van Lalibela kan je prachtig wandelen. Het zijn echter toch de rotskerken die het hoogtepunt vormen van dit gebied. De 11 in de 13de eeuw uit de rotsen gehakte kerken zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Ethiopië. De rotskerken worden onderling verbonden met onderaardse gangen. De kerken worden ook wel het achtste wereldwonder genoemd, een must see bezienswaardigheid tijdens een reis door Ethiopië. Wil je toch de natuur in, wat zeker ook de moeite loont, ga dan de Lastabergen verkennen.

Zuiden van Ethiopië

Een rondreis door het zuiden van Ethiopië kenmerkt zich vooral door bezoeken aan de lokale stammen. Bijvoorbeeld de Mursi, waarvan de vrouwen schotels in hun lip dragen, laten een onvergetelijke indruk na op reizigers. De natuur is er echter ook prachtig. Zo is bijvoorbeeld het Nech Sar National Park een van de mooiste gebieden van Afrika. Het landschap rond Melka Konture, waar gereedschappen en fossielen uit het stenen tijdperk werden opgegraven, is golvend en heuvelachtig. De weelderig begroeide bergen zijn prachtig en in de omgeving worden tal van gewassen en fruit verbouwd: koffie, suikerriet, bananen en mango's. In Awassa kan je mooi wandelen langs het gelijknamige meer, leefgebied van vele bijzondere watervogels.

1. Bale Mountains National Park

In het Balegebergte of Bale Mountains National Park kan je met een beetje geluk de zeldzame en met uitsterven bedreigde Ethiopische wolf zien. Bijna nergens ter wereld vind je een park met zoveel endemische diersoorten. Ook de fauna in Bale is bijzonder, hier groeit ook de reuzelobelia.

2. Kafa

Eshi Travel biedt reizen aan naar een prachtig en nog onontdekt gebied in Ethiopië: Kafa! Kafa ligt ten zuidwesten van Addis Abeba en de naam zegt het eigenlijk al, dit is de bakermat van de koffie. Hier vind je het Kafa Biosphere Reserve, een ongerept cloudforest met een unieke flora en fauna, prachtige uitgestrekte koffie- en theeplantages en het nog onontdekte Chebera Churchura National Park.

In dit park leeft nog een grote populatie wilde olifanten, uniek voor Ethiopië. Naast de natuur kan je hier genieten van de gastvrije bevolking die bezoekers graag uitnodigen voor een koffieceremonie en van traditionele dorpen waar de tijd stil heeft gestaan. Het toerisme staat in Kafa nog in de kinderschoenen en accommodatie is basic, maar voor wie van natuur, wandelen en authentieke cultuur houdt is het is een ideale bestemming! 

Reistips Ethiopië
Deel op Pinterest

3. Nechisar National Park en de meren

Bezoek in het zuiden zeker ook de mooie meren van de Rift Valley, het Abya en Chamomeer, met daartussen het Nechisar National Park. Heb je de kans om dit natuurpark te bezoeken, doe dat dan zeker. Het werd opgericht in 1974 en bevindt zich op ongeveer 550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. De enige ingang van Nech Sar bevindt zich bij de plaats Arba Minch.

Natuur in Ethiopie
Deel op Pinterest

In het gebied heb je kans op het zien van gazellen, vogels, kudu's en zebra's. Tijdens een boottocht op de meren of een wandeling eromheen kan je veel wildlife, zoals krokodillen, nijlpaarden en vele vogelsoorten zien. Letterlijk vertaald betekent Nech Sar wit gras. De savannes kleuren inderdaad wit, contrasteren met de twee meren in het gebied en de bergen van Sidama als decor. Tussen de twee meren bevindt zich een vruchtbare strook land, begroeid met acacia's. 

4. Omovallei

Een ander hoogtepunt in het zuidwesten van Ethiopië is de Omovallei, het leefgebied van de Konso. De vallei ligt rond de gelijknamige Omorivier en wordt verdeeld in West-Omo en Oost-Omo. De natuur in de Omovallei biedt veel afwisseling tijdens je reis door Ethiopië: je treft er savannen, bergen, woestijn, heuvels en bossen. Acacia struiken groeien op de vruchtbare heuvels. De Omorivier kenmerkt zich door woeste stroomversnelling die gezorgd hebben voor diepe canyons. Het is dan ook een prima rivier om te raften. Apen, krokodillen, nijlpaarden en vele bontgekleurde vogels hebben hun leefgebied in de mooie vallei. Meest bijzonder zijn echter de mensen die er leven, lokale stammen met ringen in de lippen en andere aparte ornamenten.

5. Mago National Park

In het uiterste zuidwesten van Ethiopië, westelijk van het Tama Wildlife Reserve, ligt Mago National Park. Hier leven zebra's, kudu's en antilopen op de weidse graslanden en heuvels. Je kan er ook vele bijzondere vogelsoorten zien. De hoogste berg is Mount Mago, 2.528 meter hoog. Alle wegen naar het park zijn onverhard, maar het staat wel vaak op het programma van avontuurlijke reisorganisaties. De bekendste bezienswaardigheid van het park zijn de Mursi, die bekend staan voor de kleien schijven in hun lip.

6. Danakil woestijn

De Danakil woestijn is een zeer bijzonder vulkanisch gebied in het noordoosten van Ethiopië, dat zich verder uitstrekt tot over de grenzen van Eritrea en Djibouti. Het klimaat is er extreem heet en onaangenaam. Toch is het mogelijk het gebied te bezoeken. De woestijn kenmerkt zich door ruige zoutformaties en felgekleurde gele en oranje zwavelvormen.

Mooiste plekken Ethiopie
Deel op Pinterest

Ook de vulkanen Erta Ale en de Dabbahu bevinden zich hier. Het diepste punt van de woestijn bevindt zich op 100 meter onder zeeniveau. In de barre omstandigheden weten mensen al eeuwen te overleven: de lokale bevolking, de Afar, leven vooral van handmatige zoutwinning en kamelenhandel. Ook sommige dieren, zoals de Afrikaanse wilde ezel, weet te overleven in dit bijzondere gebied.

Beste reistijd Ethiopie: oktober tot mei.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!