Ga naar content

Sanipas in Zuid-Afrika

Vakantietips Zuid-Afrika - Ga de uitdaging aan: hobbel in een 4x4 de Sani-Pass over richting Lesotho. De pas is de enige manier om vanaf de oostkant het kleine land in te komen en het geslinger over de kronkelwegen omhoog is een hele ervaring op zich. Wanneer je de bergstaat Lesotho binnenrijdt, beland je in een heel andere wereld.

Reizen over de Sanipas

Lesotho is het enige land ter wereld dat geheel boven de duizend meter hoogte ligt en wordt dus ook niet voor niks "Kingdom in the Sky" genoemd. Oorspronkelijk is de Sanipas van Zuid-Afrika naar Lesotho aangelegd als handelsroute, waarover de handelaars met pakezels reisden. Tegenwoordig trotseren veel toeristen de bergpas om een bezoek aan het koninkrijk te brengen. 

Vertrek ’s ochtends op tijd als je rustig de tijd wilt nemen om te genieten van uitzichten tijdens je rit. Waarschijnlijk overbodig om te vermelden, maar toch: vergeet je paspoort niet, want die heb je nodig om Lesotho binnen te mogen. In een paar uur reis je vanuit Drakensbergen over de Sani Pass naar de grensovergang. Daar wordt je paspoort versierd met een Lesothaanse stempel. Tot daar valt het geschud aardig mee, maar halverwege de bergpas, als je al in Lesotho bent, wordt het flink hobbelig.

Pas van Kwazulu Natal naar Lesotho

De gidsen omschrijven een rit over de Sanipas vaak als een "Afrikaanse massage". Stap zeker een paar keer uit om panoramafoto’s te maken van de weidse uitzichten in deze bergketen. Natuurlijk kun je dan meteen even je benen strekken en een boterham naar binnen werken. De prachtige natuur van Kwazulu Natal laat je achter je. 

Natuur Sanipas
Deel op Pinterest

En dan rijd je rond in Lesotho, waar het lijkt alsof je terug in de tijd bent gereisd: de mensen leiden een primitief en traditioneel bestaan. Dit zie je bijvoorbeeld aan de kleine huizen met rieten daken en aan de rituelen die nog een belangrijk deel uitmaken van het dagelijks leven. Zorg ervoor dat je genoeg warme kleding meeneemt, want het is er vaak koud en winderig en soms ligt er zelfs sneeuw. Eenmaal bij de top zijn er genoeg dingen te ontdekken. Dit zijn de – letterlijke – hoogtepunten in Lesotho!

1. Hoogste pub van Afrika

Rijd door naar de top en neem een kijkje in de hoogste pub van Afrika. Deze kroeg is deel van de Sani Mountain Lodge en ligt op 2874 meter hoogte. De lodge is omringd door ronde traditionele hutjes waarin het Basotho-volk woont. Van buiten lijkt de pub een doodgewoon Afrikaans huisje, maar zodra je binnenstapt word je verwelkomd door rijkversierde muren en gezelligheid. Ga hier lunchen onder het genot van een lokaal biertje, en geniet van het uitzicht over de vallei.

2.  Kijkje bij de Basotho thuis

Lesotho heeft een bijzondere cultuur. Je leert het land en de mensen echt goed kennen door een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de Basotho. Je gaat op pad richting een klein dorp waar je tegemoet wordt gezwaaid. De inwoners lopen hier rond in traditionele dekens en mutsen en komen enthousiast je kant op. Ze leiden je met liefde rond in hun traditionele huis en laten je van hun zelfgemaakte brood proeven. Zo leer je meer over de gebruiken en tradities van dit volk. Als je geluk hebt, mag je ook hun zelf gebrouwen bier proberen en laten ze zien hoe ze hoeden van gras maken en pottenbakken.

3. Bushman Paintings en kletterende watervallen

Reis je door het westen van Lesotho? Dan is het zeker de moeite waard om te paard naar de Botsoela waterval en de befaamde Bushman Paintings te gaan. 's Ochtends spring je op een paard en stap je door bossen en rivieren naar de waterval. Onderweg passeer je tal van Basotho-dorpen en Lesothanen in traditionele klederdracht racen je te paard voorbij. 

Misschien zie je in de vallei herders die de kuddes schapen in de goede richting leiden. Eenmaal bij de waterval stijg je af en plof je neer op de rotsen. Heerlijk om hier even een duik te nemen of pootje te baden. Na een welverdiende verfrissing stap je weer op je paard richting een grot om de eeuwenoude rotsschilderingen te bewonderen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!