Ga naar content

Marakele Nationaal Park

Tips Zuid-Afrika - Weg van de gebaande paden reizen in Zuid-Afrika! Dit prachtige natuurgebied, opgericht in 1994, bevindt zich in het hartje van Limpopo, op slechts enkele uren rijden vanaf Johannesburg.

Reis naar Marakele

Wie zich vanaf Johannesburg meteen wil onderdompelen in een schitterend natuurreservaat, moet dit nationale park in de Waterberg Mountains in Limpopo eens checken. Niet alleen heeft Marakele een bijzonder mooi landschap, er leven ook veel wilde dieren en er komen nog een stuk minder toeristen dan in het bekende Krugerpark. Dit alles maakt Marakele tot een van onze favoriete parken in Zuid-Afrika. Men probeert Marakele nu ook samen te trekken met andere nabijgelegen privéparken, zodat de dieren nog meer ruimte krijgen om zich vrij te bewegen.

1. Overnachten in Marakele

Er zijn twee rest camps in Marakele: Bontl rest camp en Tlopi tented camp, waar je terecht kan met camper of kan overnachten in een lodgetent. Wij verbleven zelf in Bontl. De eerste nacht in een safari tent, om bij te komen van de reis, en de tweede nacht in onze daktent boven op de auto. Reserveren kan via de officiële site van SAN Parks

Kamperen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Dieren in Marakele

Zodra we op de camping kwamen werden we al begroet door enkele impala's. Hoewel we wisten dat we die nog heel veel zouden gaan zien, waren we toch weer onder de indruk van deze mooie antilopen. Even verderop liepen wrattenzwijnen en meerkatten over het terrein.

Wildlife Marakele
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de camping zit een mooi uitzichtpunt over een grasvlakte, waar regelmatig neushoorns, gnoes en ander wild te zien is. Op de camping zelf zijn vaak twee struisvogels te gast, die tussen de campers en tenten door wandelen. Verder komen er in het park olifanten, luipaarden, leeuwen, hyena's, wilde honden, kudu's, steenbokken, sabelantilopen, oryxen, bosbokken, nyala's, waterbokken, springbokken, hartebeesten, zebra's, en giraffen voor.

3. Landschap Marakele

De natuur van Marakele is bergachtig en zeer groen. Het nationaal park is eigenlijk onderverdeeld in twee gebieden, met daartussen de Rooiberg Road. In het Westelijke deel, waar de main gate en Bontl campsite zich bevinden, komen geen katachtigen voor, in het andere deel wel. 

On the road
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf de gate voeren diverse routes door het park. Je mag zelf rijden, maar de auto verlaten mag niet, tenzij dit duidelijk aangegeven staat, bijvoorbeeld bij een picknick spot. Via de Bollonoto Dam kan je de weg tussen beide parkdelen oversteken. Het Oostelijke deel is zeer indrukwekkend qua natuur. Neem zeker de Lenong Drive, naar het gelijknamige uitkijkpunt Lenong View Point.

Landschap
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Gieren in Marakele

Door haar ligging tussen de woestijn en de natte zones in het oosten van het land komen hier veel vogels voor. Hoogtepunt is de grootste kolonie Kaapse gieren ter wereld; ca. 800 gierenkoppels broeden in Marakele. Vanaf Lenong Viewing Point kan je de gele voetjes volgen tot een prachtig uitkijkpunt: hier kan je goed zien hoe de gieren rondcirkelen in de lucht. Naast gieren en talrijke roofvogels komen er vele andere vogels voor: maar liefst 870 vogelsoorten staan op de Bird List, wat Marakele tot een zeer populair park maakt voor een vogelreis in Zuid-Afrika.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!