Ga naar content

Natuur bij Johannesburg

Zuid-Afrika - Het grootste, mooiste, bekendste en meest bijzondere natuurpark van Zuid-Afrika is het niet te missen Kruger Nationaal Park. Toch zijn er dicht in de buurt van Johannesburg nog veel meer interessante natuurlijke hoogtepunten. Ga op safari, stap in een luchtballon of verken de mooie natuur bij Johannesburg gewoon te voet.

Mooiste plekken bij Johannesburg

Wat zijn de bijzondere bezienswaardigheden en mooiste natuurparken in de omgeving van Johannesburg? Welke uitstapjes kan je maken en welke mooie plekjes moet je zien tijdens een rondreis vanaf Johannesburg? 3 mooie gebieden om niet te missen:

1. Pilanesberg National Park

Het Pilanesberg National Park is misschien wel het meest toegankelijk nationale park van Zuid-Afrika. Het ligt op zo’n drie uur rijden van Johannesburg en bevindt zich tussen de Kalahari woestijn en de Kruger Lowveld regio. In het park zit je goed als je de Big Five wil spotten, maar er is veel meer te zien. Met maar liefst 7000 diersoorten op het land en nog eens meer dan 300 verschillende vogelsoorten biedt Pilanesberg National Park unieke safari mogelijkheden.

Door het park loopt meer dan 200 kilometer aan wegen die met eigen vervoer te verkennen zijn, maar dit kan ook per georganiseerde (open) safari game drive. Deze laatste mogelijkheid kan voor meerdere dagen geboekt worden, waarbij ook voor eten, drinken en overnachtingen worden verzorgd. De game drives vinden vooral in de vroege ochtend en in de namiddag plaats. Op die momenten zijn de roofdieren namelijk het meest actief en vergroot het je kans om dieren te spotten.

Deel op Pinterest

Een unieke manier om het park te beleven is per luchtballon. Hoewel niet goedkoop, biedt deze optie een prachtige kans om veel wildlife te zien in een serene stilte. Wil je het park liever te voet verkennen? Door middel van georganiseerde hikes onder leiding van professionele gidsen zijn er veel mogelijkheden om de natuur in het park van dichtbij te zien en te leren over de omgeving.

2. Rhino & Lion Nature Reserve

In de heuvels van Kromdraai ligt het Rhino & Lion Nature Reserve: een privé wildpark met een oppervlakte van ongeveer 1200 hectare. Gelegen in de Gauteng Highveld regio op zo’n 50 kilometer ten noordwesten van Johannesburg, maakt het park onderdeel uit van de "Cradle of Humankind" (wieg van de mensheid). In dit 47.000 hectare grote gebied vind je de kalkstenen Sterkfontein Grotten, waar in 1947 een 2,3 miljoen jaar oude schedel werd gevonden en werd gedoopt tot de schedel van "Mrs. Ples".

Het is het tot nu toe het meest volledige exemplaar ooit gevonden van de voorloper van de huidige mens. Naast Mrs. Ples zijn er bij de Cradle of Humankind nog veel meer menselijke fossiele resten gevonden, sommige daterend tot wel 3,5 miljoen jaar terug. De Cradle of Humankind staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. 

Deel op Pinterest

Het Rhino & Lion Nature Reserve opende in 1985 en biedt plek aan meer dan 30 diersoorten, waaronder buffels, leeuwen, witte neushoorns, wilde honden, jachtluipaarden, nijlpaarden, krokodillen en meer dan 20 soorten antilopen. Daarnaast vind je er een slangen- en reptielenpark. Het is mogelijk om op eigen gelegenheid door het park te gaan of een georganiseerde game drive te boeken. Het park is ook 's nachts te bezoeken. Als je blijft slapen is het mogelijk om dat te doen in een luxe ingerichte cabin of in een chalet. Bijzonder aan het reservaat is dat een groot aantal van hun activiteiten is gericht op het behoud en de opvang van verschillende dieren zoals jachtluipaarden, wilde honden, Kaapse gieren, Siberische- en Bengaalse tijgers en witte leeuwen.

3. Marakele Nationaal Park

Iets verder naar het noorden dan Pilanesberg ligt een van onze favorieten, het Marakele Nationaal Park. Wij verbleven hier enkele dagen en zagen ontzettend veel wild, en dit in combinatie met een prachtig landschap. Schitterende groene heuvels, 870 vogelsoorten en de Big Five. Het enige wat mist zijn de bussen toeristen van Kruger! Het is een zeer gemoedelijk en kleinschalig natuurgebied, dicht bij Johannesburg.

4. Krugerpark

Kruger is natuurlijk het bekendste wildpark bij Johannesburg en laten we eerlijk zijn, dit mag je eigenlijk niet missen. Het nationaal park is immens groot en zeer veelzijdig qua dieren en landschappen. Wil je graag alles lezen over Zuid-Afrika's grootste natuurpark? Lees hier dan meer over het Kruger Nationaal Park.

Verblijf in Johannesburg

Overnacht je enkele dagen in Johannesburg, neem dan ook de tijd om de stad zelf te ontdekken. Vanaf het centrum kan je ook deelnemen aan diverse tours en dagtrips om de mooie natuurparken in de omgeving te ontdekken. Kijk voor leuke excursies op Get Your Guide.

Er zijn diverse aanbieders die een rondreis vanaf Johannesburg aanbieden, zowel als groepsreis als individueel met het gezin of je partner. Je kunt alles ook zelf regelen, met losse vluchten, huurauto (wij hebben zelf de beste ervaring met Sunny Cars, omdat zij all in tarieven tonen) en accommodaties. Sinds corona merken we wel dat veel mensen de voorkeur geven aan een georganiseerde reis.

Reizen naar Johannesburg

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!