Ga naar content

Pilanesberg Nationaal Park

Voor wie in Zuid-Afrika niet te ver wil rijden om wild te spotten en tegelijk van mooie natuur wil genieten, is Pilanesberg Nationaal Park een goede bestemming. Slechts 3 uur rijden vanaf Johannesburg en het avontuur kan beginnen.

Natuur in Pilanesberg

Het park is minder druk bezocht dan het bekende Kruger Nationaal Park. Pilanesberg werd rond 1980 een natuurreservaat (voor die tijd werd het vooral bewoond en bebouwd door lokale stammen) en behelst zo'n 550 km² natuur, met centraal in het gebied een oude vulkaankrater, omringd door enkele heuvels, die 700 m boven de vlakte uitsteken. 

Flora en fauna zijn zeer divers in dit park, mede door de ligging tussen de droge Kalahari en het groene, nattere Lowveld. Hierdoor is er in Pilanesberg een overlap van dieren die in beide zones voorkomen. 

Waterbok
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Pilanesberg Nationaal Park is geen onderdeel van SAN Parks. Bij de ingang betaal je een entree voor 1 dag.

1. Overnachten in Pilanesberg

Er zijn voldoende mogelijkheden tot overnachten rondom Pilanesberg. De meeste lodges en campsites liggen dicht bij de verschillende ingangen. Je kunt hier luxueus overnachten, maar ook voor de budget-reizigers zijn er genoeg mogelijkheden. 

Mogwase onderkomen
© Naturescanner Henneke
Mogwase
Deel op Pinterest

Zelf gaven wij de voorkeur om buiten Pilanesberg, in de plaats Mogwase een vakantiehuis te huren, midden in een - beveiligde- woonwijk, goed betaalbaar. Naar de dichtstbijzijnde ingang was het slechts 15 minuten rijden vanaf onze accommodatie. Ook aan de zuidkant, in Sun City, zijn diverse overnachtingsplekken te boeken.

In de andere Zuid-Afrikaanse parken worden onderkomens geboekt via Sanparks, maar dat kan dus bij Pilanesberg niet. 

Lodges in elk budget

2. Dieren in Pilanesberg

Tijdens onze autorit door Pilanesberg troffen we al vrij snel twee neushoorns aan die lagen te soezen in het gras. Wat een tref! Er zijn in het reservaat ook diverse uitkijkpunten, waar je met je verrekijker in de aanslag kunt genieten van wat er zoal langskomt. Een mooie neushoornvogel begroette ons al op de parkeerplaats en poseerde gewillig. In een heel rustig tempo reden we rond en zagen we mooie vogels, waterbokken, een enkele impala.

De Big Five is in Pilanesberg aanwezig, maar niet zo heel snel te spotten. Bij één van de schuilhutten, gelegen aan het water, zagen we een nijlpaard en verscheen er ook een olifant om te drinken, even later stond er een hele kudde zich tegoed te doen aan het water.

Pilanesberg olifanten familie
©Hanneke
Deel op Pinterest

Wederom troffen we het, want de kudde zette zich in beweging en wandelde in rustig tempo precies langs onze schuilhut. Wat een feest! In stilte genoten we volop van de kleintjes en de zorgzaamheid van de grotere olifanten. Wat een prachtige dieren. Onze dag kon niet meer stuk.

Toen we onze weg vervolgden kwamen we nog veel meer wild tegen, veel giraffen en zebra's en nogmaals een neushoorn. Het spreekt vanzelf dat we niet uit de auto mochten, behalve op de daarvoor aangewezen uitkijkpunten.
Van tevoren hadden wij al de gids van Pilanesberg aangeschaft bij Natuurgidsjes.nl, leuk om het wild dat we zien af te vinken. Vooral kinderen vinden dit heel leuk. Twee van de Big Five konden we afvinken in elk geval.

aalscholvers in de zon
©wimvanschaik
Deel op Pinterest

3. Landschap Pilanesberg

Natuurlijk ga je vooral naar een natuurreservaat om wild te spotten, maar rondrijden in Pilanesberg is op zich al prachtig. Het landschap is glooiend, er zijn bosschages, maar ook open vlaktes. Ook is er een hooggelegen uitzicht punt met een fraaie blik op de Mankwe Dam.

Pilanesberg uitzichtspunt
©Henneke
Deel op Pinterest

Er zijn slechts enkele geasfalteerde wegen door het reservaat. De onverharde wegen zijn echter ook -meestal- goed te rijden. Met eigen vervoer is prima te doen en geeft je de vrijheid stil te staan waar je maar wilt. Voor wie zich liever laat vervoeren zijn er safaritours te boeken. Een open safariauto met gids brengt je op de mooiste plekjes en is tevens leerzaam.

De vroege ochtendzon of het prachtige namiddaglicht laten het landschap van Pilanesberg van zijn mooiste kant zien.

Landschap in Pilanesberg
©Henneke
Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!