Ga naar content

Mapungubwe in Zuid-Afrika

Mooiste plekken in Zuid-Afrika - Weg van de gebaande paden, op de grens met Zimbabwe en Botswana, ligt een voor velen onbekend natuurpark: het Mapungubwe Nationaal Park in Zuid-Afrika.

Bezienswaardigheden Mapungubwe

Tijdens de voorbereiding van onze roadtrip door Zuid-Afrika kwamen we informatie tegen over Mapungubwe nationaal park. We hadden niet eerder van dit park gehoord en het bleek ook dat het pas in 1995 werd opgericht. De ongereptheid, historische vondsten en ligging spraken ons meteen aan en dus maakten we graag een omweg om dit natuurgebied te ontdekken. Hier hebben we, ondanks de slechte "pothole wegen" die ernaar toe leiden, geen minuut spijt van gehad. Liefst waren we hier nog enkele dagen langer gebleven.

1. Big five

De Grote Vijf (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel) komen hier voor. Andere zoogdieren die gezien kunnen worden zijn nijlpaard, luipaard, cheetah, wilde hond, hyena, waterbok, impala, gnoe, zebra, bosbok, oryx (een van de weinige plekken in Zuid-Afrika) en veel wrattenzwijntjes. 

Wrattenzwijn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Baobab bomen

Bijzonder zijn de reusachtige Afrikaanse Baobabs die je overal in het park tegenkomt. De donkerbruine, dikke stammen van de apenbroodbomen lopen uit in takken die onwillekeurig alle kanten op lijken te groeien. Baobabs kunnen heel veel water opslaan en op die manier al eeuwen overleven in de soms droge savanne. Naast de apenbroodboom groeien er diverse andere bijzondere planten en bomen in het park, waaronder de bijna lichtgevend groene koortsbomen. Merkwaardige bomen zijn dit!

3. Drielandenpunt Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana

Mapungubwe ligt bij de Kolope River, aan de samenloop van de Limpopo en Shashe rivieren. Bij de uitzichtpunten in het noorden van het park kijk je uit op Botswana en Zimbabwe. Onze favoriet was de Treetop walk, met zicht op de Limpopo. Op het echte drielandenpunt is een picknick plek en 4 view points. Je hebt hier een fantastisch zicht op de drie grensgebieden, die samen de Greater Mapungubwe Transfrontier Conservation Area vormen.

4. Mapungubwe Hill

Het natuurpark is tevens een historische site. In het ijzeren tijdperk leefde hier reeds een gemeenschap. Archeologen vonden in het park het beroemde gouden neushoornbeeldje, wat duidt op een welvarende community. Dicht bij de entree van het park kan je een informatiecentrum bezoeken.

5. Unieke rotsformaties

Ook het landschap in Mapungubwe is bijzonder fraai. Zandstenen rotsformaties wisselen af met bossen en droge vlakten met baobabs. Er hangt een merkwaardig rustgevende sfeer.

6. Vogelkijkhut

Naast zoogdieren komen in Mapungubwe en omgeving ook veel vogelsoorten voor. De Maloutswa bird hide bevindt zich vlak bij Mazhou camp site. Vanaf de observatiehut kijk je uit over een moerassig gebied, waar visarenden, ibissen, mariboes en allerlei andere watervogels zich graag vertonen.

7. 4WD trails

De meeste wegen in Mapungubwe Nationaal Park zijn te berijden met een normale auto. Wie met een 4WD reist kan zich wagen aan de meer avontuurlijke routes door het park, zoals de Kanniedood Trail (pittig!) en de Khongoni plain trail. Vanaf de main gate worden ook diverse begeleide excursies georganiseerd, waaronder een morning en night drive en een heritage site tour.

Overnachten in Mapungubwe

Er zijn verscheidene kampen in en rond het park waar je kan overnachten. Let wel, wanneer je bijvoorbeeld bij Mazhou camp site overnacht, dien je je eerst aan te melden bij de Main Gate, die ca. 30 minuten verwijderd ligt van dit kamp (ook als je reeds een reservering hebt). Het is een prachtige campsite, waar 's ochtends bosbokken, apen en tal van vogels je tent of camper omringen.

Accommodaties in het park
- Leokwe Rest Camp.
- Mazhou Camp Site.
- Vhembe Bush Camp.
- Tshugulu Lodge.
- Limpopo Forest Tented camp.

Zijn te reserveren via SAN Parks.

Accommodaties bij het park
- Mopane Bush Lodge
- Mapesu Campsite en Mapesu Tented Camp

Vliegtickets naar Johannesburg vergelijken bij Tix.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!