Ga naar content

KAZA

Kavango-Zambezi Transfrontier Park

Grenzeloos reizen doe je al met NatureScanner. In Afrika werd deze droom echter werkelijkheid, want in oktober 2011 zijn de handtekeningen gezet onder de uitwerking van KAZA, het Kavango-Zambezi Transfrontier Park. Vijf landen (Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe) verbinden 450.000 vierkante kilometer savanne, bos en moeras tot één onafzienbaar natuurgebied: Kaza. Vanaf Chobe National Park in Botswana tot aan Kafue in Zambia, van Kariba in Zimbabwe tot aan de Zambezi Region (voorheen Caprivi) in Namibië en Zuidoost-Angola. NatureScanner nodigt je uit voor een eerste verkenning van dit grootste natuurgebied in Zuidelijk Afrika.

Kaza Safari

Heb je een reis naar Kaza op de planning, neem dan voldoende tijd, het gebied is zo groot als Duitsland en Oostenrijk bij elkaar en de verbindingen tussen de vijf landen zijn nu nog beperkt tot enkele grensovergangen. Voor onze safari nemen we je mee naar Kafue in het uiterste noorden. Dan vliegen we naar Victoria Falls en bezoeken eerst Matusadona in Zimbabwe en dan Chobe in Botswana.

Hoogtepunten Kaza

1. Kafue, luipaarden

Zeker in de droge tijd (juni tot oktober) is Kafue vanaf Lusaka, de hoofdstad van Zambia, gemakkelijk bereikbaar met een gewone auto. Bijna alle lodges en safarikampen in het nationale park liggen op de oever van de grote Kafue rivier, elk met een onvergetelijk uitzicht . Grijze loeries kondigen er de komst van een grote Afrikaanse vechtarend aan, krokodillen wachten tot hun diner voorbij wandelt en Goliath reigers vissen onverstoorbaar aan de oever. 

Hoogtepunten Kaza
Deel op Pinterest

Honderden grotere en kleinere rivierarmen zorgen ervoor dat de savanne nooit uitdroogt. Voor impala, bosbok, lechwe en sabelantiloop is er altijd water te vinden. Maar dat is ook bekend bij luipaarden die hier dan ook in groot aantal voorkomen. Centraal Afrikaanse vogels als lel- en kroonkraanvogel kunnen er gezien worden maar ook endemen als de Chaplin’s baardvogel.

2. Matusadona, zwarte neushoorns

Vanaf het vliegveld van Victoria Falls is het al te zien: de "donderende rook" van Mosi oa Tunya, bij ons bekend als de Victoria Falls. De derde waterval ter wereld en zeker imposanter dan de vlakkere Niagara Falls. Stroomafwaarts langs de Zambezi Rivier ligt Matusadona aan de oevers van het Kariba stuwmeer. Zelfs in de droge tijd kan de vallei bijzonder heet en vochtig zijn. Het is dan ook een verademing om langs de kliffen omhoog te gaan, op zoek naar de steeds zeldzamer wordende zwarte neushoorn.

3. Chobe, olifanten

Vanuit de bergen van Angola stromen de Chobi en Okavango rivier richting de Kalahari woestijn in Botswana. Beide werken als een magneet op het wild in dit verder droge gebied. Vooral de olifanten in het Chobe National Park profiteren van de verdwijnende grenzen in het Kaza reservaat. Meer dan 80.000 (!) dikhuiden trekken jaarlijks van Hwange (Zimbabwe) richting Botswana, op zoek naar water. 

Kaza natuur
Deel op Pinterest

De Puku antilopen blijven het jaar rond in Chobe National Park, hun verwanten leven honderden kilometers verder noordelijk. Vogelaars hebben het gebied drie sterren gegeven, alle zuidelijk Afrikaanse ijsvogels komen er voor maar ook specialiteiten als Witrugkwak, Koperstaartspoorkoekoek en Pel’s Visuil.

Reis Kaza

Op deze pagina is het onmogelijk alle bijzondere locaties die je kunt zien tijdens een reis in Kaza te bespreken. Okavango in Botswana, Hwange in Zimbabwe, de Liuwa Plains in Zambia, de reservaten in de Zambezi Region van Namibië; voldoende bestemmingen om nog eens terug te keren naar Kaza. Op Naturescanner vind je informatie en reizen naar de verschillende gebieden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!