Ga naar content

Angola

Afrika reistips - Zin in een onvergetelijke bestemming? Wat dacht je van een reis naar Angola?

Reis naar Angola

Ingeklemd tussen Nambië en Congo-Kinshasa ligt een gebied wat wel "the last frontier" genoemd wordt: Angola. Bijna tien jaar na een alles verwoestende burgeroorlog is het weer mogelijk om naar dit bijzondere land te reizen, doch voorzichtigheid in acht te nemen.

Mooiste plekken Angola

Van de gortdroge Namibwoestijn tot de mistige bergregenwouden, van de witte stranden tot aan uitgestrekte savanne landschappen: Angola is de ultieme Afrikaanse bestemming voor een unieke en bijzondere natuurreis in Afrika. Angola is vooral populair bij sportvissers, die een rondreis in Namibië verlengen met een korte visreis in Angola.

1. Cunene en Iona

Hoewel de grens tussen Angola en Nambië gevormd wordt door de Cunene rivier, reikt de Namib woestijn met zijn zandige vingers tot ver in Angola. Lage acacia’s en oeroude welwitschia’s (feitelijk levende fossielen) overleven hier dankzij de vochtige adem van de zee, die elke ochtend over het land geblazen wordt. Bij Foz do Cunene wordt het contrast tussen woestijn en water scherp aangezet door een groene lijn van oeverbegroeiing en zandduinen die doorlopen tot op het strand.

De lagune voor de riviermonding is een uitstekende locatie voor pelikanen en diverse soorten sterns. Noordelijk van de rivier begint het Iona National Park, feitelijk een voortzetting van het grote Namibische Skeleton Coast National Park. Een onmetelijk woestijngebied waar gemsbok en springbok prooi zijn voor jachtluipaarden. Verder naar het binnenland gaat de woestijn over in savanne, die oploopt naar de Tchmalinde bergrug. Iona is bereikbaar vanaf de luchthaven Lubango en dan over de weg via de magnifieke Leba Pas naar de kustplaats Namibe.

2. Op weg naar de hoofdstad Luanda

Vanuit de dorre woestijn is het een verademing om richting Lubango naar het noordoosten te rijden. Als eerste stop worden de kliffen van Tundavala zeker aanbevolen. Het Afrikaanse Schild rijst hier meer dan 1000 meter loodrecht boven de vlakte uit. Dat het uitzicht fenomenaal is, is wel voor te stellen. Heb je voldoende tijd tijdens je Angola reis? Buig dan nog even af naar het zuidoosten voor een bezoek aan het Bicuar National Park. 

Mooiste plekken Angola
Deel op Pinterest

Het zal nog wel enkele jaren duren voordat het groot wild weer terug is op de rijke savanne van Bicuar, maar het is nog steeds een perfecte locatie voor secretarisvogels, diverse trappen en natuurlijk roofvogels. Noordwestelijk van Huambo passeer je Mount Moco. Eenzaam uitstekend boven de droge vlakte konden hier allerlei bosvogels een uitstekende toevlucht vinden tijdens de grote klimaatverandering rond de ijstijden. 

Voordat je de Angolese hoofdstad Luanda bereikt kom je bij één van de mooiste gebieden die te zien zijn tijdens een reis door Angola: Quiçama (Kissama). Een onvergetelijk mooi natuurgebied met mangroven en vloedbossen langs de kust, vloedbossen langs de rivieren en open bossen met baobab’s en euphorbia bomen. Dwergbuffels, roans en elandantilopen worden niet meer bejaagd en kunnen er zich weer uitbreiden.

3. Angola vogelbestemming

De rijkdom aan landschappelijke variatie wordt direct weerspiegeld door een vogellijst van ruim 900 soorten (!), inclusief 16 soorten die alleen hier gevonden kunnen worden. Locaties die niet mogen ontbreken op een vogelreis door Angola zijn de schitterende kliffen van Tundavala, noordelijk van Luanda(o.a. Holenlawaaimaker), Mount Moco bij Huambo (Swierstra Francolijn), het Kambira Forest bij Gabela (Purperkuiftoerako) en de regenwouden van Camabatele, noordoostelijk van Luanda (Rands Lawaaimaker).

4. Tribale volken

De bevolking van Angola verdient zeker ook een plekje in ons artikel. Prachtige mensen met prachtige gewoonten. Lees zeker eens het artikel van onze collega's van Pure Off the Road: Angola, het land van uitgedoste kapsels.

Reizen naar Angola

De beste reistijd voor Angola is de droge tijd van juni tot september. Het aanbod aan georganiseerde reizen is nog beperkt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!