Ga naar content

Congo-Kinshasa natuur

Congo-Kinshasa is een bijzondere natuurbestemming in Afrika. Je komt er een aantal diersoorten tegen dat alleen in dit land voorkomt, zoals de okapi en bonobo aap. Beter toegankelijk en meer ingesteld op het toerisme is Congo-Brazzaville, waar je op zoek kan naar laaglandgorilla's en bosolifanten!

Reizen naar Congo-Kinshasa worden op dit moment (2024) helaas afgeraden.

Landschap Congo-Kinshasa

Van alle Afrikaanse landen heeft Congo-Kinshasa de grootste variatie in planten en diersoorten. Dit komt mede door de grote afwisseling in landschappen die het land kenmerkt. In Congo vind je laagland, meren, bergen, tropisch woud mangrove, vulkanisch gesteente etc. Kortom, ideale omstandigheden voor veel verschillende natuur.

Diersoorten

In Congo-Kinshasa, de voormalige Democratische Republiek Congo, leven maar liefst 409 soorten zoogdieren, 1086 vogelsoorten en meer dan 152 reptielensoorten. Onder deze grote en indrukwekkende verscheidenheid aan soorten, komen een paar opvallende diersoorten voor. Zo leeft de zeldzame Okapi alleen in Congo. Dit geldt ook voor de watercivetkat, congopauw en bonobo. Ook de zeer zeldzame berggorilla komt voor in bergen van Congo-Kinshasa. Vogelliefhebbers kunnen genieten van de meest uiteenlopende tropische vogelsoorten. Enkele voorbeelden zijn roodstaartpapegaai, citroenduif en witborst nigrita.

Nationale parken Congo-Kinshasa

Congo kent een aantal belangrijke nationale parken. Nationaal park Garamba staat bijvoorbeeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het park is voornamelijk bekend door de noordelijke witte neushoorn, waarvan inmiddels wordt aangenomen dat deze is uitgestorven. Ook nationaal park Virunga staat bekend om een met uitsterven bedreigde diersoort, namelijk de berggorilla’s. Ook dit park staat op de lijst van werelderfgoederen. Helaas hebben door burgeroorlogen veel van de nationale parken erg onder druk gestaan, mede doordat natuurgebieden als toevluchtsoord werden gebruikt.

Veiligheid

Inmiddels is de rust in Congo deels wedergekeerd, maar de verhoudingen blijven gespannen. Er zijn delen in het land waar nog altijd een negatief reisadvies geldt. Ook wordt aangeraden goede voorzorgsmaatregelen te nemen als je naar Congo afreist.

Reisinformatie Congo-Kinshasa

Hoofdstad: Kinshasa
Munteenheid:
Congolese frank
Taal: Frans, Lingala, Kikongo, Kiswahili

Beste reistijd:
Juni t/m augustus (noorden) november t/m februari (zuiden)
Tijdsverschil: +1 winter
Reisdocumenten:
Paspoort, visum
Reisadvies Congo-Kinshasa: Bekijk reisadvies

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!