Ga naar content

Congo

Congo, ook wel Congo-Brazzaville genoemd en niet te verwarren met de Democratische Republiek Congo, is een land wat meestal niet zo hoog op het lijstje van gewenste reizen staat. Het land wordt amper bezocht door buitenlandse toeristen. Nochtans heeft Congo enkele prachtige natuurreservaten en nationale parken die een bezoek meer dan waard zijn.

Natuur in Congo

Vanaf de hoofdstad Brazzaville ben je al snel in de natuur van Congo: rond de stad vind je namelijk weelderig begroeide heuvels. De uitgestrekte regenwouden bevinden zich echter in het noorden van het land. In tegenstelling tot de Democratische Republiek Congo is Brazzaville steeds meer ingesteld op toerisme: buiten de twee grote steden komen er grote aantallen wilde dieren voor en kan je nog kennismaken met de echte pygmeeën. 

Congo Natuur
Deel op Pinterest

Mooiste gebieden Congo

Congo Brazzaville bevindt zich in het Congo Basin of Kongobekken, het op een na grootste regenwoud wereldwijd! De dichte jungle in het noorden bestaat uit een ongerept natuurgebied met prachtig regenwoud, rivieren en open plekken die bekend staan als bais. In het deel van het Kongobasin dat in Congo Brazzaville ligt bevinden zich twee nationale parken: Odzala-Kokoua en Nouabale-Ndoki.

1. Odzala National Park

Odzala-Kokoua National Park, sinds 2010 het African Parks Odzala, is een tropisch regenwoud en ligt tegen de grens met Gabon. Het is een van de oudste, maar toch minst bezochte nationale parken van Afrika. African Parks, de overheid en de lokale pygmeeën zetten zich in voor de bescherming van dit prachtige regenwoud.

Vanuit twee kampen in het park, het Ngaga Camp en het Lango Camp, kan de omgeving verkend worden tijdens een game drive of een wandeltocht, waarbij je op zoek gaat naar gorilla's in Congo. Naar schatting komen er ruim 125.000 westelijke laaglandgorilla's voor. Daarnaast leven er ook bosolifanten, hyena's, bongo's, gouden katten, chimpansees en luipaarden. Onder begeleiding van een gids kan je wandelen in de dichte jungle en over de savanne op zoek naar deze dieren.

2. Nouabale-Ndoki National Park

Het noordelijker gelegen Nouabale-Ndoki National Park bevindt zich op de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek. In dit land heeft het natuurgebied een andere naam, het Dzanga-Sangha National Park. Ook hier kan je weer deelnemen aan game drives en allerhande trektochten in het regenwoud.

3. Dieren in Congo-Brazzaville

Congo biedt een unieke safari ervaring. In het regenwoud van de Congo delen wetenschappers hun kamp met toeristen. Op die manier kan je op zoek naar gorilla’s en bosolifanten, terwijl je financieel bijdraagt aan het onderzoek. In de dichte regenwouden leven laaglandgorilla's, chimpansees, bosolifanten en tal van kleinere zoogdieren. In Odzala-Kokoua NP en het Nouabale-Ndoki National park leven ruim 100 zoogdieren en er zijn wel 400 vogelsoorten geteld. 

Olifanten in Congo
Deel op Pinterest

Beste reistijd Republiek Congo

Reizen naar Congo kan het hele jaar door, maar de beste reisperiode zijn de maanden mei tot en met september en december, januari.

Reis naar Congo-Brazzaville

Slechts weinig reisorganisaties bieden reizen aan naar Congo-Brazzaville. Onder meer Wildlife reizen specialist Sundowner biedt reizen aan naar het Odzala-Kokoua National Park.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!