Ga naar content

Chobe Nationaal Park

Na de onafhankelijkheid van Botswana werd in 1968 het Chobe National Park opgericht. Wie Botswana bezoekt, zal een rondreis langs Chobe niet betreuren: het is een prachtig natuurgebied en een van de hoogtepunten van het land.

Chobe National Park in Botswana

Chobe National Park is met haar 11.000 km² één van de mooiste bezienswaardigheden in het land. Het park ligt in het noordoostelijk gedeelte van Botswana, nabij de grens met Zambia, Namibië en Zimbabwe. Veel mensen combineren deze landen tijdens een rondreis langs Chobe.

Ten westen van het park bevindt zich de Okavango Delta, terwijl in het oosten de Victoria watervallen lonken. Chobe is dankzij haar ligging een ideale tussenstop voor een safari tijdens een rondreis door zuidelijk Afrika.

Populaire reizen

Zien en doen in Chobe?

Waarom naar Chobe Nationaal park in Botswana reizen? Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en activiteiten om te doen? Erg handig om bij te hebben tijdens je reis is onderstaande gids met kaarten.

Goede voorbereiding

1. Chobe rivier

Het park is niet omheind en biedt de dieren de mogelijkheid om in de verschillende seizoenen tussen de Kalahari woestijn en de Chobe rivier rond te trekken. Voor hen geen landsgrenzen, maar de ruimte om vrij rond te lopen tussen het natuurpark Hwange in Zimbabwe en de moerasrijke Caprivi strook in Namibië.

Het noordelijke gedeelte van het Chobe park wordt begrensd door de rivier, die ervoor zorgt dat de geweldige populatie wilde dieren het hele jaar door te drinken heeft. Het gebied heeft dankzij voldoende watertoevoer ook een uitbundig vogelleven. 

Chobe river olifanten
Deel op Pinterest

2. Diverse landschappen en campsites

Het Chobe National Park bestaat uit verschillende gebieden met meerdere campsites; Serondela en Linyanti aan de Chobe rivier, Savuti beslaat het westelijk deel, terwijl Nogatsaa uit het weinig bezochte achterland bestaat.

Elk gebied is anders en heeft haar eigen charme: een reis naar Chobe Nationaal Park kan dus zeer divers zijn. De vegetatie bestaat voor het grootste gedeelte uit grasland en Mopane bomen. Naar het zuiden toe wordt het droger en verandert het landschap in savanne met acaciabomen.

Privé reizen

- Savuti

Dit deel staat bekend om grote aantallen wild. Kuddes zebra's, gnoes en buffels komen hier aan na hun jaarlijkse migratie, wat ook weer veel leeuwen aantrekt. Het is een geweldige plek om de bedreigde Afrikaanse wilde hond te spotten, samen met veelvoorkomende zoogdieren zoals giraffen, wrattenzwijnen, waterbokken en impala's.

Hyena's en jakhalzen schuimen de vlaktes af tussen de elegante koritrap en secretarisvogels. Olifanten kunnen worden gevonden bij de permanente waterpoelen of spetterend in het moeras. Naast uitstekende plekken om wild te spotten, heeft Savuti ook een eigen uniek landschap, met Quarry Hill, de Baobab Gallery en rotsschilderingen.

- Linyanti

Aan de Linyanti rivier ligt een bosachtig gebied, waar je een andere wildbeleving ervaart. Het is een uitstekend vogelgebied en olifanten houden halt bij de waterwegen. Er is een overvloed aan bavianen en groene meerkatten bij het water en tijdens het rijden moet je uitkijken naar luipaarden. Er zijn niet heel veel uitgezette routes, dus rijd langzaam en neem de tijd om goed rond te kijken. 

- Nogatsaa

Het Nogatsaa gebied wordt zelden bezocht, omdat er slechts weinig accommodaties zijn, en het is een lange rit vanaf Kasane en Savuti. Het wild is bijgevolg niet zo gewend aan auto's, en de kans op goede close-up waarnemingen met dieren is gering. Het voordeel van Nogatsaa is dat het erg rustig is. Zeldzame antilopesoorten zoals roan, tsessebe en sabel worden vaak gezien en je kunt bruine hyena's en luipaarden zien. De zoutpannen zijn hier de belangrijkste attractie, dus neem de tijd om kuddes olifanten en impala's te bekijken die zich hier tegoed doen aan de rijke vegetatie. Roofvogels zijn talrijk en voeden zich met knaagdieren en kadavers.

3. Wilde dieren in Chobe

Wie naar Afrika reist wil op safari en ook hiervoor ben je in Chobe aan het juiste adres. Het meest bekend is het park vanwege haar grote populatie olifanten. Er wordt vaak gezegd dat het de grootste populatie olifanten ter wereld heeft. In de droge periode trekken de duizenden olifanten naar de Chobe rivier om te drinken en dat levert fraaie plaatjes op.

Maar ook voor de leeuwen met hun kleintjes is de rivier een bron van leven. De vele nijlpaarden verschuilen zich graag in het riet. Wanneer een baby nijlpaard zijn kop boven het water steekt, smelt ik.

Nijlpaard in Botswana
Deel op Pinterest

Ook buffels grazen er in grote kuddes en er is een enorme verscheidenheid aan andere wilde dieren, zoals de cheetah, de jakhals, hyena, zeldzame wilde hond, giraffe, zebra en diverse antilopes zoals de lechwe, kudu, roan, tsessebe en de zeldzame oribi. Het water van de rivier en seizoensgebonden moerassen zorgen voor een rijk vogelleven. Met meer dan 350 soorten vogels is Chobe ook voor de vogelliefhebbers een paradijs. 

IJsvogel Botswana Chobe
Deel op Pinterest

Gave Groepsreizen langs Chobe

Reis Chobe Nationaal Park

Hoe reizen naar Chobe Nationaal Park? Het is het makkelijkst bereikbaar vanaf de grensstad Kasane aan de noordkant van het park. Vanuit Kasane worden er ook dagtochten georganiseerd. Zonder een 4x4 is het niet toegestaan om in het nationaal park rond te rijden en als je je eenmaal een weg baant door het af en toe zeer diepe zand snap je waarom. Kies je voor een self drive, dan is Chobe het meest geschikt voor de wat meer ervaren reizigers, ervaring met 4x4 rijden is eigenlijk wel een must.

Er zijn veel bijzondere overnachtingen, diverse lodges zoals de luxe Chobe game lodge en campings, zoals Ihaha en het zuidelijker gelegen Savuti. Bekijk de verschillende accommodaties op Booking.com. Van november tot april is het regenseizoen en met name Savuti is dan moeilijk begaanbaar vanwege de modder, maar het is wel een onvergetelijke ervaring.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!