Ga naar content

Watervallen in IJsland

Mooiste plekken IJsland - Het aantal watervallen in IJsland is ongekend; de ene nog mooier dan de andere. Door het hele land vind je schitterende watervallen, van kletterende stroompjes tot reusachtige watergordijnen van tientallen meters hoogte. De watervallen van IJsland eindigen bijna allemaal op het woord -foss, wat zoals je al kan raden waterval betekent.

Mooiste watervallen IJsland

De bekendste en mooiste watervallen van IJsland bevinden zich allemaal aan de rondweg die het hele eiland rondvoert. Wil je op eigen houtje door IJsland reizen, dan kan je met een huurauto makkelijk deze weg rijden. De meeste georganiseerde reizen voeren ook langs de bekende watervallen. Hieronder vind je een lijstje van mooie watervallen in IJsland. Er zijn er echt te veel om allemaal op te noemen, daarvoor moet je gewoon zelf het eiland ontdekken!

1. Dettifoss waterval

We beginnen met een van de minst bekende watervallen. De Jökulsargljufur (gletserrivierkloof) is een kloof en Nationaal Park in het noorden van IJsland, die doorsneden wordt door een wilde rivier en het schouwspel vormt van de bulderende Dettifoss. De Dettifoss waterval is meer dan 100 meter breed en 45 meter hoog en vormt een gigantisch natuurspektakel, zeer groots en onvoorstelbaar dat dit niet bekender is. Het aantal kubieke meters water wat hier naar beneden valt per seconde is het hoogste van alle watervallen in Europa: ruim 200 ton per seconde.

Dettifoss IJsland
Deel op Pinterest

Je kunt tot bij het omlaag stortende water komen. Het water is modderig. Een wandelpad voert naar twee kleinere watervallen die ook de moeite zijn om te bekijken: 1 kilometer stroomopwaarts ligt de Selfoss; een reeks van watervallen naast elkaar. Deze zijn 11 meter hoog. 2 kilometer stroomafwaarts bevindt zich de Hafragilsfoss, die 27 meter hoog is. 

2. Gullfoss waterval

De Gullfoss in IJsland is een zeer brede waterval die in verschillende stappen naar beneden valt, om te verdwijnen in een door regenbogen omringde groene kloof. Zie jij de kleine mensjes aan de zijkant van de waterval? Dit geeft je een beeld van de immense omvang. 

Gullfoss waterval
Deel op Pinterest

De waterval is fabelachtig mooi! Je kunt tot zeer dicht bij het water komen en pas dan ervaar je de kracht en grootsheid van de waterval. De Gullfoss ligt in de bekende Golden Triangle in IJsland en maakt deel uit van de meeste pakketreizen en rondreizen.

3. Seljalandsfoss waterval

De Seljalandsfoss is een unieke waterval met een kleine verrassing! De waterval an sich is al zeer mooi om te zien. Wat verrassend is, is dat je om de waterval heen kan lopen. Een pad voert helemaal langs de achterkant rond de waterval. Het is een indrukwekkende ervaring om achter dit majestueuze watergordijn te lopen.

Van op een afstandje lijkt hij helemaal niet zo groot, maar hier wordt pas duidelijk hoe indrukwekkend de gigantische watermassa naar beneden stort als je het pad volgt dat achter de Seljalandsfoss doorloopt. Tip: ga vroeg in de ochtend, er zijn dan nog weinig andere toeristen en je kunt dan ontbijten op een bankje met uitzicht op de waterval.

Seljalandsfoss
Deel op Pinterest

Vanaf de Seljalandsfoss kan je ook wandelen tot aan een andere - niet zo bekende - waterval van IJsland, de Glufrafoss, een tussen de rotsen verborgen waterval. Je moet dan wel een eindje door het ijskoude water, dus regenlaarzen zijn aanbevolen. 

4. Skogafoss waterval

De Skogafoss, ook Skogarfoss gespeld, is volgens velen de mooiste waterval in IJsland. De waterval heeft een hoogte van 60 meter en een breedte van 25 meter. Kamperen kan bij de voet van de waterval. Maar genieten kan ook op een bankje of op het gras. Een leuke plek om een hapje te eten bijvoorbeeld. Een mooiere plaats om te ontbijten kun je je toch niet voorstellen? Aan de rechterkant gaat een pad omhoog stroomopwaarts langs de rivier. Dit is het begin van de wandelroute die via Thorsmork naar Landmannalaugar voert. Kijk voor hotels op Booking.com

5. Svartifoss waterval

Bij het toeristische plaatsje Skaftafell kan je deelnemen aan allerlei excursies en wandeltochten. Je kan ook op eigen houtje gaan wandelen, onder meer naar deze prachtige waterval. Een wandelroute brengt je in 1,5 uur naar de Svartifoss. Deze is bijzonder, omdat het een door basaltzuilen omgeven waterval is. Het is een mooie en niet al te vermoeiende wandeling, die tevens uitzicht biedt om de gletsjertong van de Vatnajokull. De waterval is mooi vanwege de omringende rotsen, die door mensenhanden lijken uitgehouwen te zijn. Het is echter een natuurlijk proces. 

Svartifoss
Deel op Pinterest

6. Selfoss waterval

In het noorden van IJsland liggen enkele fraaie watervallen. De Selfoss is een van de breedste watervallen van het land. De waterval is slechts 11 meter hoog, maar valt als een lang gordijn naar beneden in de vorm van een hoefijzer. De Selfoss bevindt zich op slechts enkele honderden meters van de bulderende Dettifoss. Twee niet te missen watervallen tijdens je vakantie in IJsland. Niet te verwarren met de plaats Selfoss in het zuiden.

7. Godafoss waterval

De Godafoss waterval bevindt zich in het noorden van IJsland, in de buurt van de plaats Akureyri. De Godafoss betekent letterlijk vertaald "waterval van de Goden" en is een van de meest indrukwekkende watervallen in IJsland. De waterval is 12 meter hoog en 30 meter breed en valt in twee delen naar beneden. Er zijn tal van leuke excursies te maken in de omgeving. De Godafoss bevindt zich nabij Myvatn, het muggenmeer. In Akureyri kun je tevens walvissafari's maken, een onvergetelijke ervaring. Reistip: Bekijk de hotels in Akureyri op Booking.com en verblijf enkele dagen in dit gebied.

8. Dynjandi

De Dynjandi is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het schiereiland in het westen van IJsland. Vanaf de Dynjandisheidi hoogvlakte stort het water hier met een breedte van 30 meter de diepte in. De waterval spreidt zich over haar val uit tot de dubbele breedte. In de omgeving van de Dynjandi zijn nog verschillende andere mooie watervallen te bezichtigen.

9. Glymur

Vanaf Reykjavik in het zuidwesten van IJsland is het mogelijk om deze waterval te bekijken. Het is een 1,5 uur durende wandeling, want de waterval is alleen te voet bereikbaar. De 196 meter hoge Glymur is een van de hoogste watervallen in IJsland. Voorheen werd gedacht dat het de hoogste foss van het land was, maar enkele jaren geleden bleek na meting dat de Morsarfoss hoger is. De Glymur bevindt zich in de Botnsá rivier, die naar de Hvalfjörður fjord stroomt. Het onderste gedeelte is niet goed zichtbaar omdat het water in een smalle kloof terecht komt.

Glymur
Deel op Pinterest

10. Morsárfoss

De Morsárfoss bevindt zich bij de Vatnajökull, de grote gletsjer in het zuiden van IJsland. Van onder het ijs stroomt de waterval de diepte in, met een totale lengte van 240 meter. Een deel van de waterval is in de verte zichtbaar vanaf de ringweg, over Skeiðarársandur richting Skaftafellsjökull.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!