Ga naar content

Fly-drive IJsland

IJsland - Wil je een autorondreis maken in de natuur, dan is een fly-drive in IJsland wat voor jou. De Hringvegur 1 is een rondweg in IJsland die langs de mooiste plekken van het land voert en het is mogelijk om deze in ongeveer twee weken te rijden.

Fly-drive rondreis IJsland

Een fly-drive in IJsland begint bij de luchthaven van Keflavik. Vervolgens kan je, eventueel via Reykjavik, beginnen aan de ringweg, die over het eiland voert. Eerst rijd je langs de Golden Triangle, waar mooie watervallen en indrukwekkende geisers deel van uitmaken. Vervolg je fly-drive IJsland met enkele dagen rond Skaftafell, waar je kan gletsjerwandelen en Jokulsarlon, een gletsjermeer.

De oostkust van IJsland is het minst bezocht en hier is de natuur het meest ongerept. Het noorden biedt weer totaal andere bezienswaardigheden, zoals het vulkanische gebied rond Myvatn en de walvissafari uitvalsbasis Husavik. Daal daarna weer af richting Reykjavik voor enkele dagen in de trendy IJslandse hoofdstad. Vooraleer je naar huis vertrekt moet je zeker nog een dagje doorbrengen in de Blue Lagoon, een kuuroord dicht bij de luchthaven.

1. Gouden Driehoek - West-IJsland

Vrijwel elke fly-drive in IJsland voert langs de gouden driehoek; de bekende hoogtepunten van IJsland. De driehoek bestaat uit de Gullfoss waterval, de Strokkur geiser en de Snaefell vulkaan. Deze bezienswaardigheden liggen op slechts enkele uren rijden van Reykjavik. De Gullfoss is een van de indrukwekkendste watervallen van IJsland.

© Gonnie van Nellestijn||

De Strokkur geiser en het omliggende gebied mag je ook niet missen tijdens een fly-drive: geisers spuiten er tientallen meters de hoogte in. Daaromheen vind je vulkanische activiteiten, zoals borrelende modderpoeltjes en helderblauwe plassen. Voor een fly-drive naar de Gouden Driehoek, Reykjanes en Reykjavik heb je maar een dag of 4 nodig. Bij TUI kan je voordelig korte vakanties op IJsland boeken. Wil je meer zien van het land, dan raden we aan om de gehele rondweg te rijden in twee tot drie weken.

2. Blue Lagoon

Wanneer je vliegt naar IJsland kom je aan op de luchthaven van Keflavik in het zuidwesten van IJsland. De vlieghaven bevindt zich op het schiereiland Reykjanes. Dit gebied is overwegend vlak, met kale begroeiing. De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid is het kuuroord de Blue Lagoon in IJsland. Het is zeker de moeite waard om hier te stoppen tijdens de eerste of laatste dagen van een fly-drive in IJsland.

||Blue Lagoon

3. Fly-drive IJsland - Reykjavik

De IJslandse hoofdstad Reykjavik kan je inplannen in het begin of aan het einde van een fly-drive in IJsland. We raden aan om er niet té veel dagen voor te reserveren, want er zijn niet enorm veel bijzondere bezienswaardigheden en de rest van IJsland is zoveel mooier. Toch kan je tijdens een stedentrip naar Reykjavik prima enkele dagen uittrekken om de natuur in te gaan.
Musea in Reykjavik
Árbæjarsafn: openluchtmuseum | Perlan: museum met panoramisch uitzicht bovenop warmwateropslagtanks | Þjóðminjasafnið: Volksmuseum met vondsten uit de Vikingtijd | Þjóðmenningarhúsið: een museum met IJslandse manuscripten en saga's | Reykjavík 871 ± 2: Museum over de kolonisatie van Reykjavík. Een van de mooiste musea op aarde | Penismuseum: met exemplaren van mensen en dieren.
Mooie bezienswaardigheden in Reykjavik
Harpa: een zeer moderne concertzaal en conferentiecentrum bij de oude haven | Hallgrímskirkja: de bekende kerk van Reykjavik | Winkelstraat Laugavegur | Radhus Reykjavikur: het raadhuis van de stad | Alþingishúsið: parlementsgebouw van Reykjavik | De Tjornin vijver in het centrum | Höfði: het witte huis waar Reagan en Gorbatsjov in 1986 het einde van de Koude Oorlog ondertekenden | Dómkirkjan, een kerk uit 1787 | Menntaskólinn í Reykjavík, een school uit de 19de eeuw | Landakotskirkja, een kerk uit begin 20ste eeuw | Landspítalinn, een ziekenhuis in een oud gebouw.

4. Fly-drive vanaf Akureyri

Onderscheidend is de fly-drive rondreis in Noord-IJsland van Voigt Travel. Hierbij vlieg je naar de kleine luchthaven van Akureyri.

5. Fly-drive met jeep

De meeste fly-drive rondreizen bieden een gewone huurauto. Dit volstaat absoluut als je de rondweg rond IJsland wil rijden. Wil je echter het onbekende, ongerepte binnenland verkennen, dan ben je aangewezen op een 4X4. Let wel, de wegen in het midden van IJsland zijn niet goed onderhouden en zelfs met een 4WD kom je voor de meest verrassende uitdagingen te staan. Dwars door een rivier rijden is niet uitgesloten. Alleen voor de echte durfal dus! Via De Jong Intra boek je een autorondreis met 4WD.

6. Fly-drive met camper

Een ideale manier om een fly-drive rondreis in IJsland te maken is een camperreis. Ook hierin is Voigt Travel onze meest aanbevolen organisatie. BBI Travel verhuurt zowel luxe campers als 4WD pick up campers waarmee je het ruige binnenland van IJsland kan verkennen. Belgen kunnen terecht bij Joker.be. Overal in IJsland keuken, douche en toilet bij de hand, dat is bijzonder handig! Vrij kamperen met camper is toegelaten, maar je mag dan niet binnen een straal van 1 kilometer van een camping staan. Ook binnen nationale parken en officiële natuurgebieden mag je niet overnachten in een camper.

7. IJsland met eigen auto

Helemaal gaaf is een reis met eigen auto. Je neemt de boot en vaart via de Faroër eilanden naar IJsland. Zo vang je ook nog eens 2 vliegen in één klap.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!