Ga naar content

Fly-drive IJsland

IJsland - Wil je een autorondreis maken in de natuur, dan is een fly-drive in IJsland echt wat voor jou. De Hringvegur 1 is een rondweg die langs de mooiste plekken van het eiland voert en het is mogelijk om deze in ongeveer twee weken te rijden. Een ideale roadtrip waarbij je meteen alle hoogtepunten te zien krijgt! Enkele jaren geleden hebben mijn man en ik dit ook gedaan en daarmee heeft IJsland zich in onze top 3 van mooiste bestemmingen ooit weten neer te zetten!

Fly-drive rondreis IJsland

Een fly-drive in IJsland vangt aan bij de luchthaven van Keflavik. Het is handig om een huurauto van tevoren te reserveren wanneer je niet kiest voor een compleet georganiseerde rondreis. Wij kiezen altijd voor Sunny Cars omdat zij geen verborgen kosten hanteren.

Na het ophalen van de huurauto kan je, eventueel via Reykjavik, beginnen aan de ringweg die over het eiland voert. Dat kan in twee richtingen, tegen of met de klok mee. De meeste mensen rijden het rondje tegen de klok in. Eerst rijd je dan langs de Golden Triangle, waar mooie watervallen en indrukwekkende geisers deel van uitmaken. Vervolg je rondreis met enkele dagen rond Skaftafell, waar je kan gletsjerwandelen en Jokulsarlon, een gletsjermeer.

De oostkust van IJsland is het minst bezocht en hier is de natuur het meest ongerept. Het Noorden biedt weer totaal andere bezienswaardigheden, zoals het vulkanische gebied rond Myvatn en de walvissafari uitvalsbasis Husavik. Daal daarna weer af richting Reykjavik voor enkele dagen in de trendy IJslandse hoofdstad. Vooraleer je naar huis vertrekt moet je zeker nog een dagje doorbrengen in de Blue Lagoon, een kuuroord dicht bij de luchthaven. Een prachtige afsluiter van een fly and drive.

Hoogtepunten om te zien tijdens de rondreis

Wat te zien tijdens een rondreis op het eiland?

1. Gouden Driehoek - West-IJsland

Vrijwel elke fly-drive voert langs de gouden driehoek; de bekende hoogtepunten. De driehoek bestaat uit de Gullfoss waterval, de Strokkur geiser en de Snaefell vulkaan. Deze bezienswaardigheden liggen op slechts enkele uren rijden van Reykjavik. De Gullfoss is een van de indrukwekkendste watervallen van IJsland.

© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

De Strokkur geiser en het omliggende gebied mag je ook niet missen: geisers spuiten er tientallen meters de hoogte in. Daaromheen vind je vulkanische activiteiten, zoals borrelende modderpoelen en helderblauwe plassen. Voor een rondreis naar de Gouden Driehoek, Reykjanes en Reykjavik heb je maar een dag of 4 nodig. Wil je meer zien van het land, dan raden we aan om de gehele rondweg te rijden in twee tot drie weken.

2. Blue Lagoon

Wanneer je vliegt naar IJsland kom je aan op de luchthaven van Keflavik in het zuidwesten. De vlieghaven bevindt zich op het schiereiland Reykjanes. Dit gebied is overwegend vlak, met kale begroeiing. De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid op dit deel is het kuuroord de Blue Lagoon in IJsland. Het is zeker de moeite waard om hier te stoppen tijdens de eerste of laatste dagen van een fly-drive.

Deel op Pinterest

3. Reykjavik

De IJslandse hoofdstad Reykjavik kan je inplannen in het begin of aan het einde van een roadtrip. We raden aan om er niet té veel dagen voor te reserveren, want er zijn niet enorm veel bijzondere bezienswaardigheden en de andere gebieden van IJsland zijn zoveel mooier. Toch kan je tijdens een stedentrip naar Reykjavik prima enkele dagen uittrekken om de natuur in te gaan.

Musea in Reykjavik
Árbæjarsafn: openluchtmuseum | Perlan: museum met panoramisch uitzicht bovenop warmwateropslagtanks | Þjóðminjasafnið: Volksmuseum met vondsten uit de Vikingtijd | Þjóðmenningarhúsið: een museum met IJslandse manuscripten en saga's | Reykjavík 871 ± 2: Museum over de kolonisatie van Reykjavík. Een van de mooiste musea op aarde | Penismuseum: met exemplaren van mensen en dieren.

Mooie bezienswaardigheden in Reykjavik
Harpa: een zeer moderne concertzaal en conferentiecentrum bij de oude haven | Hallgrímskirkja: de bekende kerk van Reykjavik | Winkelstraat Laugavegur | Radhus Reykjavikur: het raadhuis van de stad | Alþingishúsið: parlementsgebouw van Reykjavik | De Tjornin vijver in het centrum | Höfði: het witte huis waar Reagan en Gorbatsjov in 1986 het einde van de Koude Oorlog ondertekenden | Dómkirkjan, een kerk uit 1787 | Menntaskólinn í Reykjavík, een school uit de 19de eeuw | Landakotskirkja, een kerk uit begin 20ste eeuw | Landspítalinn, een ziekenhuis in een oud gebouw.

4. Fly-drive in Noord-IJsland

Onderscheidend is de fly-drive rondreis in Noord-IJsland van Voigt Travel. Hierbij vlieg je naar de kleine luchthaven van Akureyri, waarvandaan je het noorden van het eiland kunt verkennen. Je vertoeft sneller in de minder bezochte regio's van het land. 

© Voigt Travel
Deel op Pinterest

Rijd in Noord-IJsland bijvoorbeeld de 900 kilometer lange Arctic Coast Way van Hvammstangi in het noordwesten naar Bakkafjörður in het noordoosten. Je volgt de Atlantische Oceaan en komt highlights tegen zoals watervallen, fjorden, papegaaiduikers, zeehonden, walvissen, kloven en stranden. Allemaal rond de Poolcirkel. De route is in zomer en winter te rijden, maar in de winter zijn sommige wegen slecht begaanbaar dus let op de weersomstandigheden.

Liever een kortere route rijden? Dan is de Diamond Circle van 250 kilometer misschien wat voor jou. De vijf hoofdbezienswaardigheden zijn de Goðafoss en Dettifoss watervallen, het vulkanische gebied rond Lake Myvatn, de Ásbyrgi kloof en walvishoofdstad Húsavik. Bekijk meer tips voor een vakantie in Noord-IJsland.

5. Fly-drive met jeep

De meeste fly-drive rondreizen vinden plaats met een gewone huurauto. Dit volstaat absoluut als je de bekende rondweg gaat rijden. Wil je echter het onbekende, ongerepte binnenland verkennen, dan ben je aangewezen op een 4X4. Let wel, de wegen in het midden van IJsland zijn niet goed onderhouden en zelfs met een 4WD kom je voor de meest verrassende uitdagingen te staan. Dwars door een rivier rijden is niet uitgesloten. Alleen voor de echte durfal dus!

6. Fly-drive met camper

Een ideale manier om een fly-drive rondreis in IJsland te maken is een camperreis. Ook hierin is Voigt Travel onze meest aanbevolen organisatie.

Overal in IJsland keuken, douche en toilet bij de hand, dat is bijzonder handig! Vrij kamperen met camper is toegelaten, maar je mag dan niet binnen een straal van 1 kilometer van een camping staan. Ook binnen nationale parken en officiële natuurgebieden mag je niet overnachten in een camper.

7. IJsland met eigen auto

Helemaal gaaf is een reis met eigen auto. Je neemt de boot en vaart via de Faroër eilanden naar IJsland. Zo vang je ook nog eens 2 vliegen in één klap.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!