Ga naar content

Jokulsarlon

Natuur IJsland - Het gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland is een van de voornaamste bezienswaardigheden op het eiland. Witte, blauwe en zwarte ijsschotsen in steeds wisselende vormen zorgen voor een futuristisch en rustgevend landschap. De zwart-vulkanische aarde eromheen contrasteert prachtig met het ijs. Het meer is ca. 250 meter diep en is daarmee het diepste meer van IJsland.

Bereikbaarheid Jökulsárlon

Het Jökulsárónmeer bevindt zich in Zuid-IJsland, iets voorbij het plaatsje Skaftafell, ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer. De stroming in het meer voert de vele losgekomen ijsschotsen naar zee en dat zorgt voor fraaie beelden. Vanaf Reykjavik kan je deelnemen aan diverse dagexcursies en meerdaagse tours. Reserveer deze van tevoren op Get Your Guide.

Rondreis langs Jökulsárlón

Sommige toeristen bezoeken alleen de IJslandse hoofdstad Reykjavik en de zogeheten Gouden Driehoek, met een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Wie verder wil kennismaken met de echte ongerepte natuur van IJsland kan een rondreis maken over de rondweg die om het eiland heen voert. De mooiste watervallen, geisers en natuurlijke bezienswaardigheden bevinden zich aan deze Route 1, en ook het gletsjermeer Jokusarlon.

Deel op Pinterest

Bekijk onze reistips voor de verschillende mogelijkheden, van een individuele rondreis tot een groepsreis langs Jokulsarlon. Reis je op eigen houtje, verblijf dan enkele dagen bij het nationale park Skaftafell, waarvandaan je kan deelnemen aan diverse excursies en tours op en rond de gletsjers. 

Wat te doen bij Jokulsarlon?

Welke excursies worden er georganiseerd bij het gletsjermeer en wat kan je er verder doen? Naturescanner geeft je enkele leuke tips voor tours en activiteiten bij het mooiste meer van IJsland.

IJsland meer
Deel op Pinterest

1. Wandelen langs het meer

Wandel zelf langs de oevers van het gletsjermeer of boek een georganiseerde wandelexcursie, onder begeleiding van een gids die je meer kan vertellen over de omgeving, het ontstaan van gletsjers en de huidige toestand. Merken zij iets van de opwarming van de aarde of zijn het fabels? 

2. Boottocht met amfibievoertuig

Met een amfibievoertuig kan je een boottocht op het meer maken. Vanaf de boot maak je van dichtbij de mooiste foto's van de ijsschotsen. Prachtig gekleurde ijsbrokken gehuld in mist zorgen voor fraaie plaatjes.

3. Varen met zodiac boot

Een zodiacboot kan dichter bij het ijs komen dan een amfibievoertuig. Het is wat minder luxe en het gaat sneller, waardoor het minder comfortabel is.

4. Overnachten in een tent

Als je geen koukleum bent, overnacht dan in een tentje bij het meer. Heerlijk is het om 's ochtends je tent uit te komen en de zon te zien opkomen over de bergen achter het meer. De drijvende ijsschotsen weerspiegelen prachtig in het water. Neem de tijd om foto's te maken vanaf de zwarte lavastranden! 

5. Zeehonden kijken

Er zijn veel plekken op IJsland waar je zeehondjes kunt zien. Zo ook bij het bekende gletsjermeer. Ze zullen niet altijd te zien zijn en het is niet de beste plek op het eiland om ze te zien, maar een groep zeehonden heeft hier haar thuis. Tussen de drijvende ijsbergen of liggend op Diamond Beach kan je ze met regelmaat spotten.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!