Ga naar content

Zuid-IJsland

IJsland - In het zuiden van IJsland vind je veel highlights, zoals geisers, watervallen, gletsjers en het ijsschotsenmeer. Ook staat Zuid-IJsland bekend om haar warmwaterbaden en geothermische gebieden met kokende modderpoeltjes. Wat zijn de mooiste locaties aan de zuidkant van IJsland?

Toplocaties en geheime pareltjes in Zuid-IJsland 

Denk je aan IJsland, dan denk je aan geisers, watervallen en vulkanen. En deze vind je allemaal tijdens een reis door Zuid-IJsland. Het zuiden van IJsland is de meest bezochte regio van het land en daarom kan het er wel eens druk zijn. Daarom tippen we naast de bekende locaties ook een aantal geheime pareltjes.

1. Warmwaterbaden

Bezoek je IJsland, dan ontkom je er bijna niet aan: het bezoeken van een warmwaterbron of geothermisch bad. De Blue Lagoon is een begrip, maar dit bekendste IJslandse kuuroord kan erg druk zijn en een bezoek is prijzig.

Blue Lagoon
Deel op Pinterest

Een alternatief is de Secret Lagoon in Fluðir, het oudste buitenbad van het land. Dit geothermische bad wordt gevuld met water vanuit de kleine naastliggende geiser en is heerlijk warm! En in 2021 opende de Sky Lagoon in de hoofdstad Reykjavik. Vanuit de infinity pool kijk je uit op de oceaan.

2. Gouden cirkel

De gouden cirkel (ook wel: gouden driehoek) bestaat uit de geisers, Thingvellir National Park en de Gulfoss waterval. Tijdens een flinke dagtrip vanuit bijvoorbeeld Reykjavik, kun je alle drie locaties bezoeken.

- Geisers

Het woord geiser is afgeleid van Geysir. Ooit spoot deze bekende geiser zijn water wel 100 meter hoog. Om deze erupties op te wekken, gooiden mensen stenen en zeep in de geiser en dat deed zijn werking uiteindelijk helaas de das om. Maar de naastgelegen geiser Strokkur is zeker een bezoek waard. Om de 8-10 minuten spuit deze ongeveer 20 meter hoog en dat blijft een uniek gezicht.

- Thingvellir 

Het Þingvellir Nationaal Park staat bekend om de kloof, waar de Euro-Aziatische en Noord-Amerikaanse aardplaten steeds verder uit elkaar schuiven. Vele toeristen maken hier een wandeling, maar wat minder mensen weten is dat je er ook fantastisch kunt duiken om de aardspleet onder water te zien.

Gulfoss waterval
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- Gulfoss waterval

De Gulfoss is een enorm brede en krachtige waterval, die het bezoeken meer dan waard is. Neem je het wandelpad bovenaan de waterval, dan kom je uit op een uitkijkpunt, waarvandaan je vooral de bovenste trap van de waterval ziet. Neem je het onderste pad, dan loop je boven de enorme kloof waar de waterval zich instort. En bij goed weer kun je zelfs het plateau opklimmen, waar je vlak naast het bulderende water staat. Indrukwekkend!

3. Watervallen in Zuid-IJsland

Naast de Gulfoss vind je nog vele andere indrukwekkende watervallen in het zuiden van IJsland. De Skogafoss is een mooie brede en hoge waterval, die je vaak op foto's voorbij ziet komen. Vergeet niet de trappen rechts van de waterval op te klimmen voor een ander perspectief! En ook de Seljalandsfoss is zeer bekend, omdat je hier achter de waterval kunt lopen.

Kvernufoss IJsland
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vind je het daar te druk? Op een steenworp afstand van de eerder genoemde Skogafoss vind je een minder bekende waterval, de Kvernufoss, waar je ook achter kunt staan. Tenslotte is de Svartifoss met de basaltkolommen een zeer mooie waterval in Zuid-IJsland. Bekijk nog meer watervallen op IJsland.

4. Vulkaankraters

De Kerið krater is maar liefst 55 meter diep en deels met helderblauw water gevuld. Opvallend zijn de prachtige kleuren, waardoor het ook een fotogenieke locatie is. Het is ontstaan na een vulkaanuitbarsting van zo'n 3000 jaar geleden. De krater is makkelijk bereikbaar vanaf de parkeerplaats en je kunt zowel de trap naar beneden nemen tot aan het water, als helemaal rondom over de kraterrand wandelen. Vlakbij liggen ook nog de Seyðishólar krater en Kerhóll krater.

Kerið krater
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

5. Geothermische gebieden

Het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland staat bekend als geothermisch gebied. Je vindt er een ruig en kaal landschap met unieke kleuren, kokende modderpoeltjes en stomende bronnen. Seltún is een solfatarenveld dat ligt in het gebied Krýsuvík. De kleigrond bestaat uit rode, oranje en gele tinten en overal zie je kokende modderpotjes. Vanaf een houten vlonderpad kun je deze van dichtbij bekijken. 

Seltún
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Ook mooi is de vlakbij gelegen hotspring Gunnavher. Dit is de grootste modderpoel op IJsland en de pluim stoom die hier uit voortkomt is indrukwekkend. Let wel op de windrichting, want de stoom is nog altijd 300 °C.

6. Vulkanen

IJsland is het land van ijs én vuur, en vulkanen domineren het landschap. Je herinnert je vast nog wel de uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull in 2010. Door de enorme aswolken lag het vliegverkeer in Europa dagenlang stil. En ook de recente uitbarsting van de Fagradalsfjall heb je vast op het nieuws gezien. Andere bekende vulkanen in Zuid-IJsland zijn de Katla, waar je prachtige ijsgrotten kunt bezoeken en de Hekla.

7. Kloven

De Fjaðrárgljúfur is een prachtige canyon die je echt niet mag overslaan tijdens je reis door Zuid-IJsland. Hier stroomt een rivier dwars door een kloof met wanden van wel 100 meter hoog. Een wandelpad voert je bovenlangs de kloof en om de haverklap heb je weer een prachtig uitzicht. Het pad loopt redelijk stijl omhoog en na ongeveer 2 kilometer kom je uit op een uitkijkplateau met een adembenemend zicht op verschillende watervallen.

8. Lavavelden op IJsland

Ik wil ook de prachtige met mos begroeide lavavelden van Eldhraun vlakbij deze kloof niet ongenoemd laten. Ze zijn niet te missen als je via de ringweg naar Fjadrargljufur rijdt.

Fjaðrárgljúfur
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Naast de Fjaðrárgljúfur zijn er ook minder bekende kloven zoals Múlagljúfur, waar je ongeveer 4 kilometer voor moet wandelen vanaf de ringweg. Ook de Brúarhlöð kloof is een verborgen pareltje met mooie rotsformaties in de rivier en kun je zeker even meepikken tijdens je bezoek aan de Gouden Driehoek. 

9. IJsschotsenmeren en gletsjers

In de omgeving van Vatnajökull, de grootste ijskap van Europa, vind je talloze ijsschotsenmeren en gletsjers. Ik noem er een aantal dat echt de moeite waard is.

- Gletsjermeer en Diamond Beach

Jökulsárlón is het bekendste, grootste en diepste ijsschotsenmeer van IJsland en ligt direct aan de ringweg. Gigantische ijsschotsen breken af van de naastgelegen gletsjer en drijven jarenlang rond in het meer met ijskoud water om vervolgens heel langzaam te smelten. Zijn de schotsen klein genoeg, dan drijven ze af naar de oceaan, waar ze door de golven teruggeslagen worden op het strand van Diamond Beach

Jökulsárlón
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Beide locaties zijn zeer bekend onder fotografen. Het ijsschotsenmeer is prachtig te fotograferen tijdens zonsondergang of zelfs met het Noorderlicht, terwijl je op het bekende strand kunt spelen met een lange sluitertijd om de beweging van de golven langs de ijsblokken mooi vast te leggen. En wie goed oplet, ziet tussen de ijsschotsen ook zeehonden zwemmen.

- Gletsjermeer Fjallsárlón

Een kleiner, maar zeker ook minder toeristisch ijsschotsenmeer is Fjallsárlón, ook aan de ringweg gelegen en niet eens zo ver van zijn bekende grote broer. Na een korte wandeling sta je aan de voet van het meer en heb je uitzicht op de rand van de indrukwekkend brede gletsjer, waar de ijsbergen in het water vallen. 

Fjallsárlón
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- Svínafellsjökull gletsjer

Eén van de uitlopers van de gigantische ijskap Vatnajökull is de Svínafellsjökull. Een minder bekende gletsjer die echt fantastisch is. Er loopt een wandelpad naartoe en hoe dichter je bij de gletsjer komt, hoe meer je beseft hoe gigantisch groot en hoog zo'n gletsjer eigenlijk is. Heb je geluk, dan zie je de gletsjer en omliggende bergen mooi weerspiegelen in het water. Je kunt hier ook een begeleide gletsjertocht maken. 

Svínafellsjökull
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

10. Strand van Vik

De zwarte basaltzuilen in de oceaan maken van het zwarte strand Reynisfjara bij Vik een echte bezienswaardigheid. Maar dit strand is ook berucht om z'n zogenoemde killer waves: zeer verraderlijke golven die al veel toeristen de oceaan in hebben gesleurd. Wees dus altijd op je hoede als je dit black sand beach bezoekt. Op dit strand kan ook de vogelliefhebber zijn hart ophalen met de vele noordse stormvogels, zeekoeten en papegaaiduikers. 

Reynisfjara
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

11. Westmaneilanden

De Westmaneilanden (Vestmannæyjar) zijn een groep eilanden die ongeveer 11 kilometer voor de kust van zuidwest IJsland liggen. Het enige bewoonde eiland is Heimaey, waar in de jaren '70 van de vorige eeuw tijdens een vulkaanuitbarsting vele huizen werden verwoest. In de verschillende musea op dit eiland leer je meer over deze uitbarsting, maar ook over vogels, vissen en stenen. De eilanden zijn zeer geliefd bij vogelaars, want er komen vele zeevogels voor, zoals de papegaaiduiker. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!