Ga naar content

IJsland

Een natuurvakantie in IJsland? Als je van ongerepte landschappen houdt, dan is dit een prachtige reisbestemming: de natuur in IJsland is bijzonder mooi. Het is een van de groenste eilanden ter wereld met tal van ongerepte gebieden. Iedereen weet dat het een land van vulkanen is: overal borrelt de aarde en over het hele eiland kan je wandelen over lavavelden en langs kraters. Maar je vindt er ook de mooiste watervallen van Europa, ruige kusten, geisers en gletsjers. 

Geiser op IJsland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fotografieliefhebbers, vogelaars, wandelaars en wintersport beoefenaars komen allemaal aan hun trekken in IJsland. Je kan hier zelfs op walvissafari. Kleine vissersboten nemen je mee op avontuur in de noordelijke wateren. In de winter zijn er mogelijkheden om te skiën of op sneeuwscooters over de gletsjers te scheuren, en bovendien zal je genieten van het adembenemende noorderlicht. De groene en blauwe kleuren van de aurora borealis dansen dan boven de wit besneeuwde bergen.

Natuur in IJsland

De natuur is hier op haar wildst: van kolkende modderpoelen tot imposante watervallen en torenhoge geisers. Het eiland is verrassend groen, maar biedt ook vulkanische landschappen, waar felle kleuren zich manifesteren tussen de dampende aarde. 

Mooiste plekken in IJsland

Wat zijn de mooiste plekjes in IJsland om te zien tijdens een rondreis? Hoogtepunten zijn er over het hele eiland; iedere bocht die je omdraait, zie je weer andere natuurfenomenen, prachtige valleien, indrukwekkende watervallen en kokende aarde.

Natuur in IJsland
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Er zijn geen woorden voor hoe mooi dit land is en iedere natuurliefhebber zou dit een keer in zijn leven moeten ervaren. Hieronder mijn hoogtepunten en top bezienswaardigheden in IJsland.

Aanraders voor reizen

1. Golden Triangle

Zelfs als je maar enkele dagen in IJsland verblijft, is het mogelijk om diverse hoogtepunten te zien. Een must see is de Golden Triangle: de Gulfoss waterval, de geisers en Thingvellir. De meeste toeristen brengen een bezoek aan deze natuurwonderen tijdens hun vakantie, dus hou er rekening mee dat je hier niet alleen bent.

De Gulfoss waterval is betoverend mooi. In verscheidene etappes valt deze reusachtige waterval naar beneden om als kolkend water te verdwijnen in een kloof. Adembenemend. 

Gullfoss waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Geisers in Haukadalur

Het woord "geiser" dankt zijn afkomst van de Geysir. Helaas, door het kunstmatig opwekken van erupties is deze bekende geiser minder actief geworden. Enkele meters verderop bevindt zich gelukkig nog een andere, de Strokkur geiser, die om de 4 tot 8 minuten nog metershoge erupties vertoont. Erg spannend om naar te kijken!

Geiser in Haukadalur
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Eerst zie je een plasje water, dat begint langzaam aan te borrelen tot het helemaal bol komt te staan... en dan plots de eruptie: de geiser spuit tot wel 60 meter de hoogte in!

3. Thingvellir

Þingvellir is een nationaal park, gelegen op 50 km ten oosten van Reykjavik. Het is vooral bekend om de kloof waar de twee tektonische platen van Amerika en Europa tegen elkaar op botsen. Je kunt er mooi wandelen (en duiken in het helderste water van Europa). Thingvellir is eigenlijk een verzakking van de aarde, over een gebied van ca. 6 bij 40 km.

Thingvellir
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De woeste kracht van de natuur vertoont hier de scheidingslijn tussen twee continenten: kloven, watervallen en barsten kenmerken het landschap. Tijdens je bezoek kan je hier wandelen door de kloof die de regio doorkruist.

Overnachten kan met name op een basic camping bij het Þingvallavatn meer. Een groot deel van de vlakte is met lava bedekt. Ook historisch heeft Thingvellir een belangrijke rol gespeeld. Reeds in de 10de eeuw werden hier belangrijke politieke bijeenkomsten gehouden, in 1944 werd hier de onafhankelijkheid van IJsland uitgesproken. 

4. Kuuroorden

De Blue Lagoon in IJsland, waterbronnen niet ver van de luchthaven in Keflavik, liggen in een geothermisch gebied. Men kan er de hele dag baden in het hete blauwe water van het kuuroord, en het is bewezen dat baden in de Blue Lagoon helpt tegen psoriasis en andere huidziekten. Een korte citytrip naar Reykjavik kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de Blue Lagoon. 

Let op! Wegens de recente vulkaanuitbarstingen hier in de buurt, kan het zijn dat de Blue Lagoon tijdelijk is gesloten.

Baden IJsland
Deel op Pinterest

De Blue Lagoon is druk bezocht. Wie een rustiger kuuroord zoekt kan denken aan de natuurlijke baden bij Mývatn, in het noorden van IJsland. Steeds populairder wordt ook de Secret Lagoon, een heerlijk bad ten noorden van Selfoss.

Reizen in de kijker

5. Overal watervallen

Geen land ter wereld heeft er meer van. Overal op het eiland zie je mooie watervallen: de hoge, brede, lage, dunne, torenhoge, achter een rots verscholen of tussen bizarre rotsen, you name it, Iceland has got it. Houd de camera’s klaar, want na een vakantie in IJsland kan bijna geen enkele waterval nog indruk op je maken. Lees meer over de mooiste watervallen in IJsland

6. Vulkanisch gebied rond Myvatn

In het noorden van het eiland bevindt zich een zeer vulkanisch gebied, met daarin het Myvatn meer. In de omgeving vind je veel vulkanische activiteiten, zoals het solfatarevenveld bij Hverir, grotten met heet water bij Reykjahlid, de zwarte lavaformaties in Dimmuborgir, de krater van Hverfell, een tafelberg, pseudokraters in het zuiden van het meer en een actief vulkanisch gebied rond de Kraflavulkaan. De vertaling van Mývatn is "muggenmeer": door de aanwezigheid van vele muggen zijn er het hele jaar door talrijke vogels te spotten rond het meer. Het is hiermee een van de beste plekken om vogels in IJsland te zien. 

vulkanisch landschap IJsland
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

7. IJsgrot in IJsland

IJslands nieuwste bezienswaardigheid is de IJsgrot. Tijdens een excursie word je in een supertruck vervoerd naar een de ingang van de Ice Cave, waar je een kijkje kan nemen onder de 580 meter dikke ijskap van de Langjökullgletsjer. Een tunnel voert de toeristen 200 meter ver onder de gletsjer naar een ijsgrot. Het aanzicht van het glinsterende blauwe ijs zal je nooit vergeten. Boek excursies naar ijsgrotten bij Get Your Guide.

IJsgrot IJsland
Deel op Pinterest

8. Landmannalaugar

Buitenaards is het minst wat je kan zeggen over het binnenland van IJsland. De bergen in de Highlands lijken wel een aquarelschilderij. Landmannalaugar ligt in het zuiden van het eiland. De lavavelden en het vulkanisch gesteente van de ryolietbergen zijn het resultaat van eeuwenlange uitbarstingen. Het gebied is best te bereiken met een jeep. Vanaf Reykjavik duurt het ca. 3,5 uur om naar dit prachtige gebied te rijden. 

Landmannalaugar IJsland
Landmannalaugar
Deel op Pinterest

9. Gletsjermeer

Geen foto van dit meer ziet er hetzelfde uit. Elke dag brokkelen tientallen grote brokken ijs het meer in. De blauwe, witte en zwarte tinten zorgen voor kleurspektakel.  Lees meer over Jokulsarlon, het gletsjermeer van IJsland. 

Meer Hoogtepunten IJsland

  • Walvissafari IJsland
  • Skaftafell gletsjer
  • Askja krater in het midden van het land
  • Westfjorden
  • Elephant Rock op Heimaey, een eiland van de Vestmannaeyjar eilandengroep ten zuiden van Thorsmork.

Natuurreis IJsland boeken

Het is vrij makkelijk om zelf een vakantie samen te stellen met losse elementen. Er wordt veel gekampeerd op het eiland, maar er zijn ook overal hotels en hostels te vinden. Meestal vlieg je naar Keflavik in het westen van het eiland. Boek een transfer naar Reykjavik als je meteen wilt doorreizen. Of je huurt zelf een auto om het eiland te verkennen (zie Sunny Cars). Het is soms echter net zo voordelig om je rondreis onder te brengen bij een betrouwbare reisorganisatie met kennis van het land en een volledig georganiseerde privéreis te boeken.

roadtrip IJsland
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Wie de voorkeur geeft aan gezelschap kan denken een een groepsreis in IJsland. Gespecialiseerde reisorganisaties organiseren kampeerreizen of rondreizen in IJsland rond een bepaald thema, zoals paardrijden, fotograferen of wandelen. Kijk ook eens naar de vele bijzondere overnachtingen in de ruige natuur van IJsland. Veel plezier tijdens een van de mooiste natuurreizen die je ooit zal meemaken!

In IJsland kan je prachtige wandelreizen maken. Van korte dagtochten tot meerdaagse trektochten: bekijk al onze tips om te wandelen in IJsland

Hoe lang naar IJsland?

Boek je een weekje of zijn er minstens 2 weken nodig om IJsland te ontdekken? Als je maar een week hebt, beperkt je dan tot Reykjavik en de hoogtepunten van de Golden Triangle. Wanneer je een langere rondreis maakt, kan je bijvoorbeeld de hele rondweg rijden (is mogelijk in ongeveer 2 weken en deze weg voert je langs bijna alle mooie bezienswaardigheden en hoogtepunten) of je kunt het binnenland in, maar dan heb je wel een jeep nodig. Er worden ook wel enkele mooie korte wandelreizen naar het binnenland aangeboden: op die manier is het mogelijk om in 1,5 week toch vele mooie plekjes te zien.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!