Ga naar content

Wandelen in IJsland

Mooiste plekken IJsland - Door haar grillige landschap is dit niet het makkelijkste land in Europa om te hiken, wel een van de mooiste! De infrastructuur om te wandelen in IJsland is summier; wandelpaden zijn soms slecht en het weer verandert snel. Dit maakt wandelen tot een uitdaging, maar voor wie houdt van avontuur en pure, ongerepte natuur, is hiken in de woeste natuur een unieke ervaring. Zorg voor een trektocht in IJsland vooral voor een goede uitrusting: een stevige tent, warme kleding en goede schoenen. De prachtige wandelgebieden zorgen voor de rest!

Mooie wandelgebieden IJsland

Wat zijn de mooiste wandelroutes in IJsland? In welke gebieden kan je mooi wandelen en wat zijn bekende meerdaagse wandelreizen? Het landschap is zeer divers: 140 vulkanen (waarvan 30 actieve), gletsjers, watervallen, ruige kusten, mosvlaktes, grindwoestijnen, idyllische valleien en groene bergen bepalen hier de natuur. 

Wandeling IJsland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie zelfstandig op stap gaat kan niet om een goede wandelkaart en wandelgids heen: alle kaarten en gidsen vind je bij reisboekhandel De Zwerver. Wil je een wandelvakantie niet volledig zelf regelen, dan kan je deelnemen aan een groepsreis, of kiezen voor een georganiseerde individuele wandelvakantie in IJsland (zie SNP).

1. Laugavegur Trail

Voor de échte hikers! De route van Skogar (het plaatsje bij de Skogafoss waterval aan de zuidkust van IJsland) naar Landmannalaugar in het binnenland, wordt de Laugavegur Trail of Laugavegurinn genoemd. Het is de bekendste wandelroute in IJsland. De meeste wandelaars kiezen ervoor om de route van noord naar zuid te wandelen, omdat dat het makkelijkst is. Overnachten is mogelijk in één van de 7 hutten, maar tijdige reservering is wel een noodzaak. Wil je zeker zijn van een slaapplek, reserveer de trektocht dan bij een van de officiële reisorganisaties, kijk voor meer info over wandelen Landmannalaugar.

Laugavegur Trail
© Travelbase
The Iceland Trail van Travelbase
Deel op Pinterest

Leuke tip: wandel The Iceland Trail met Travelbase, waarbij je de Laugavegur Trail volgt. Zij hebben een arrangement samengesteld waarbij je 5 dagen op de route wandelt van shelter naar shelter (incl. kamperen) en afsluit in Reykjavik. Het fijne is dat de logistieke kant, zoals vervoer ter plaatse en overnachtingen, door Travelbase geregeld wordt en jij dus alleen hoeft te focussen op de geisers, vulkaanlandschappen en andere bijna buitenaardse natuur onderweg. 

2. Wandelen in IJsland - Seljalandsfoss

Rijd met je huurauto tot bij de Seljalandsfoss in het zuiden van IJsland. Deze waterval bevindt zich aan de ringweg 1 (Hringvegur), een weg die om het hele eiland voert. En nu komt hetgeen wat zo bijzonder is aan de Seljalandsfoss. Via de achterkant kan je volledig rondom de waterval lopen, waarbij je versteld zult staan van hoe machtig en groots deze is.

Wandelen in IJsland
Wandelen achter de Seljalandsfoss
Deel op Pinterest

De bulderende waterval stort neer over de rotsen en vanaf de achterkant kijk je verwonderd naar de krachten van de natuur! Vanaf de Seljalandsfoss kan je een eind verder wandelen tot aan de Glufrafoss, een tussen de rotsen verborgen waterval. Let wel, om deze waterval te zien, dien je een stukje door ijskoud water te waden, dus breng regenlaarzen mee. Met blote voeten is het te koud (we hebben het zelf geprobeerd en dat is niet aan te raden!).

3. Wandelen in IJsland langs de kust

Mooie kustwandelpaden vind je vooral in het zuiden van het eiland. De kust van IJsland is over het algemeen erg ruig: woeste golven beuken tegen grillige rotsen. Op verscheidene plekken trotseren alleenstaande rotsen de wilde zee. De stranden variëren van kiezelstranden tot zandstranden.

Wist je dat sommige stranden helemaal zwart zijn, omdat het zand vulkanisch is? Ga zeker een stukje wandelen langs de ruige kusten van IJsland en je begeeft je in een sprookjesachtig landschap. Ook het verlaten schiereiland Hornstrandir in Noordwest-IJsland is een fantastische trekking bestemming.

4. Wandelen in IJsland - Jokulsarlon gletsjermeer

Tip voor een korte, vlakke wandeling. Wandel ongeveer 2 uur langs de oevers van het Jokulsarlon gletsjermeer tussen Skaftafell en Höfn. IJsschotsen drijven in alle vormen over het meer en verblinden je met hun blauwe, witte en zwarte schakeringen. Fenomenale natuur, anders kan je het niet omschrijven. Het is prachtig wandelen hier en fotografie liefhebbers mogen zeker hun camera niet vergeten.

Wandelen bij Jokulsarlon
Wandelen bij Jokulsarlon
Deel op Pinterest

De drijvende ijsblokken leveren de fraaiste plaatjes op en de foto's van Jokulsarlon zijn altijd uniek! Jokulsarlon is niet alleen wandelend de moeite, je kunt tevens kajakken op het gletsjermeer en busboten brengen je tot dicht bij de ijsschotsen. De meeste groepsreizen en individuele reizen hieronder hebben Jokulsarlon op het reisprogramma.

5. Gletsjerwandelen in IJsland

Gletsjertocht op de Skaftafellsjokull: vanaf de camping van Skaftafell kan je onder begeleiding van een gids een tocht over de gletsjer maken. Stijgijzers aan de voeten, een ijshouweel in de hand en je bent klaar voor het avontuur! Eerst leer je hoe je moet omgaan met de klimuitrusting en verkent vervolgens samen met de gids de grillige oppervlakte van de gletsjer. Laat je verrassen door de vele kloven en diepe gaten. Mogelijk in 3 uur, 5 uur of een hele dag.

TIP:
Excursies kan je boeken via Get Your Guide. Lees meer over gletsjerwandelen.

6. Wandelen bij Skaftafell

Vanaf de camping bij Skaftafell brengt een wandelroute je in ongeveer 1,5 uur naar de Svartifoss, een door basaltzuilen omgeven waterval. Een mooie en niet al te vermoeiende wandeling. De waterval is zeer bijzonder en is het hoogtepunt van wandelingen in deze omgeving. Maar er is veel meer te zien. Voor een volledig overzicht van alle wandelingen in Skaftafell raden we een goede wandelkaart aan. Deze zijn onder meer verkrijgbaar bij Reisboekhandel De Zwerver.

7. Wandelen in vulkanische gebieden

De ruige rotsformaties van Dimmuborgir bij Myvatn (Noorden IJsland) vormen een zeer bijzonder landschap. Jammer genoeg is dit gebied erg toeristisch en voor natuurbehoud is het verplicht op de paden te blijven; door de vele wandelaars wordt de natuur te veel aangetast. Eén wandelpad leidt via de fascinerende lavaformaties van Dimmuborgir naar de vulkaankrater Hverfjall. 

Hiking trail
Deel op Pinterest

Ook Myvatn is een prachtig vulkanisch gebied, waar je ook kunt wandelen langs azuurblauwe vulkaanmeren. Een pad voert langs de kraterranden. En ook de kloven van Thingvellir in Zuid-IJsland zijn de moeite. Wandel door het ravijn op de grens tussen Europa en Amerika. De Thingvellir kloof is een ruig stuk natuur, enig in zijn soort omdat hier de twee tektonische platen bij elkaar komen. 2 uur. Vertrekpunt bij Hotel Valholl.

Kaarten en gidsen

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!