Ga naar content

Kamperen in IJsland

Eén zijn met een groene omgeving en een kampeervakantie in de pure en ongerepte natuur? Overweeg dan een kampeervakantie in IJsland. Hier kamperen is een beetje back to basic! De natuur in IJsland is overweldigend mooi en er zijn tal van locaties waar je op de mooiste plekken kunt kamperen, naast imposante watervallen, betoverend mooie gletsjermeren of op een uitgestrekte vlakte. Wat moet je weten over kamperen in IJsland?

Campings in IJsland

In IJsland vind je in bijna ieder dorp een camping. Op de mooiste plekken in de natuur én dicht bij alle grote bezienswaardigheden bevinden zich basic kampeerplaatsen: bij het Jokulsarlon gletsjermeer, in de buurt van grote watervallen zoals de Skogafoss, bij de gletsjers en bij glasheldere meren. De campings zijn meestal niet even goed uitgerust als we op andere Europese vakantiebestemmingen gewend zijn, maar dát geeft nou net de charme aan het kamperen in IJsland.

Deel op Pinterest

Douches en warm water zijn niet altijd aanwezig; soms moet je je tevreden stellen met een klein overdekt hokje met stromend koud water... en dat ruikt dan meestal nog naar zwavel ook. Een gemeenschappelijke keuken is er vaak niet, dus ben je aangewezen op eigen keukengerei. Met een klein vuurtje een blik worst opwarmen, meer avontuurlijk kamperen kan haast niet!

Erg leuk zijn de kampeerreizen die je kunt boeken via SNP.

Deel op Pinterest

Na de eerste overnachting kan je beginnen aan een rondreis, met campinggids en kaart. Je hebt dus alle vrijheid om zelf je kampeervakantie of rondreis uit te stippelen! Ook de laatste overnachting van je vakantie breng je door op dezelfde camping. De tent en uitrusting kan je laten staan bij uitchecken, die worden door de medewerkers weer opgeruimd, schoongemaakt en weer opgeborgen.

Back to basics

Kamperen in IJsland is avontuurlijk, hartstikke leuk, en goedkoop. Hotels in IJsland zijn namelijk heel erg duur. De meeste toeristen kiezen er dus wel voor om te kamperen. Op sommige plekken mag je ook wildkamperen, dat is helemaal back to basic. Je bent dan helemaal in de vrije natuur en geniet optimaal van het echte kampeergevoel dat je krijgt in een tent... Een betere manier om IJsland echt in al haar glorie te ervaren is er haast niet. Ontwaak 's ochtends, stap uit je tent en laat je verwonderen door een betoverend mooi landschap.

Kampeeruitrusting

Een goede uitrusting is het halve succes van een kampeerreis in IJsland.  Omdat je zo op jezelf aangewezen bent is een degelijke kampeeruitrusting zeer belangrijk. Het belangrijkste deel van de uitrusting zijn de tent en de slaapzak. In IJsland is het altijd koud en winderig en daar zal je de kampeerspullen ook op moeten aanpassen. Zelfs in het zomerseizoen kan het kwik in het binnenland tot onder het nulpunt dalen.

Deel op Pinterest

Vanwege de wind zal een tent met goede haringen moeten meenemen en er rekening mee houden als je gaat koken. Een goed isolerende slaapzak is ook onmisbaar. Als je deze belangrijkste zaken hebt, is het kwestie van zoeken wat er nog in je reistas of koffer past.

Deze zaken kunnen nuttig zijn tijdens het kamperen in IJsland: makkelijke matrassen en compacte slaapzak (waarschijnlijk sla je elke dag weer elders de tent op), tent en tenthamer, klein kooktoestel en gasfles, enkele kookpannetjes en bestek, blikopener en flesopener, vouwstoeltjes, regenkleding, zwemkleding (in bijna elk dorp is een buitenzwembad), windjack, waterzak, verrekijker, handdoeken, reisgids, reiswekker, medicijnen, antimuggenmiddel (zeer belangrijk!), zakmes, vuilniszakken, toilettas. Zaken als afwasmiddel etc kan je beter ter plaatse kopen in de supermarkt.

IJsland is het land voor de mensen die dicht bij de natuur willen staan, terug naar de basis willen gaan. Voor jou de eerstvolgende kampeervakantie? Meer informatie over mooie plekken in IJsland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!