Ga naar content

Landmannalaugar

Wie aan de natuur in IJsland denkt, zal in eerste instantie een beeld voor zich hebben van imposante watervallen, groene bergen en vulkanische modderpoelen. Landmannalaugar is daarom ook een bijzonder en merkwaardig gebied in het binnenland van IJsland.

Hier geen kletterende watervallen of gifgroene mossen, maar een kleurrijk landschap van bergen. Alsof een kunstenaar een sprookjesachtig maanlandschap op het doek heeft geschilderd met pastelverf. Deze prachtige natuur kan je te voet verkennen, of als je wat minder tijd hebt, met een jeep.

Laugavegur wandelen

De route van Landmannalaugar naar Þórsmörk, die eveneens bekend staat als de Laugavegur Trail of Laugavegurinn, is de beroemdste route om te wandelen in IJsland. De 55 kilometer lange trektocht voert van het kleurrijke binnenland van IJsland naar de idyllische zuidelijke kust, of omgekeerd. Het is een lange, pittige, maar bijzonder mooie tocht langs en door rivieren, over sneeuwvelden, door kloven, langs grotten en watervallen en over een pas.

1. Van Landmannalaugar naar Þórsmörk en Skogar

De meeste mensen lopen de trail van het noorden naar het zuiden, want afdalen is fijner dan stijgen. De route vangt dan aan tussen de buitenaards ogende heuvels van Landmannalauar, om vervolgens af te dalen naar Thorsmork en de Skogafoss bij Skogar.

2. Wandelroute naar Landmannalaugar

Wie kiest voor een route van zuid naar noord heeft Skogar bij de kust als uitvalsbasis van de tocht. Bij Skogar, aan de zuidelijke kant van de rondweg om IJsland, bevindt zich de adembenemende Skogafoss waterval.

Deel op Pinterest

Daarna leidt de wandelweg via Thorsmork naar Landmannalaugar. Het tweede deel van de hike voert langs stoombronnen en modderkuilen. Maar het zicht is adembenemend. Landmannalaugar is een betoverend natuurfenomeen: de warme rode, bruine en gele tinten kleuren de bergen in het binnenland van IJsland.

3. Thorsmork

Þórsmörk is het prachtige gebied tussen Landmannalaugar en Skogar. Het groene natuurpark ligt als het ware ingeklemd tussen twee rivieren: de woeste Markarfljot in het noorden en de Krossá in het zuiden. Daarachter waken gletsjers over de omgeving.

Deel op Pinterest

De mooiste bezienswaardigheid ligt langs de Laugarvegur: de groene Stakkholtsgjá kloof.

Thorsmork is een van de weinige plekken in IJsland waar nog aardig wat bomen groeien, waaronder veel berken. De letterlijk vertaling van Thorsmork is dan ook "Thor's bos".

Naast de bekende trail voeren nog tal van andere wandelpaden door het gebied. In Thorsmork zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden in hutten en campings. Het is tevens bereikbaar met een 4WD of het openbaar vervoer.

4. Landmannalaugar trekking reserveren

De Laugavegur route is open van half juli tot september. Er zijn 7 hutten onderweg. Een tijdige reservering voor de berghutten is noodzakelijk, want het is de populairste rugzaktocht van IJsland en de accommodatiemogelijkheden zijn beperkt.

Wanneer je de huttentocht tijdig boekt bij een van de partners waar wij mee samenwerken, heb je de garantie op een accommodatie op de Laugavegur Trail. De Laugavegur Trail of tocht naar Landmannalaugar kan geboekt worden als groepsreis of als individuele wandelreis.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!