Ga naar content

Walvissen in IJsland

IJsland is een van de beste landen in Europa om walvissen te zien. Tijdens een rondreis langs indrukwekkende landschappen is een walvissafari een welkome afwisseling!

Walvissoorten in IJsland

Welke walvissen komen er voor in IJsland? De meest geziene walvissoort is de humpback whale of bultrug, maar er zijn vele andere soorten die voorkomen langs de IJslandse kusten. Zowel in het noorden (bij de Arctische Oceaan) als in het zuiden (in de Noord-Atlantische Oceaan) kunnen walvissen gespot worden. Naast bultruggen maak je kans op orka's, dwergvinvissen en de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld!

Walvissafari IJsland - Waar?

Overal in IJsland worden whale watching tours aangeboden. Dagelijks vertrekken er boten van de oude haven in Reykjavik en vanaf havens in Noord-IJsland. Wil je zeker zijn van een plekje op een whale watching tour, boek dan een georganiseerde groepsreis of een verzorgde individuele rondreis. Bekijk hieronder onze tips voor rondreizen met walvissafari in IJsland.

1. Walvissen in Húsavík

De bekendste plek om walvissen in IJsland te zien is Húsavik, een vissersdorp in het noorden van het eiland, op ca. een uur rijden vanaf Akureyri. Met een boot vaar je in de Skjálfandi baai. De meeste tours zijn kleinschalig: in kleine groepen vaar je mee met vissersboten.

2. Walvissen bij Akureyri

Vanaf Akureyri in Noord-IJsland worden boottrips aangeboden in de Eyjafjördur. Dit is een fjord die tot diep in het binnenland doordringt. De fjord is omgeven door vaak met sneeuw bedekte bergen, wat mooie plaatjes oplevert tijdens een walvissafari. Excursiesites Get Your Guide en Tiqets.com bieden losse excursies in Akureyri aan. Betalen kan nu ook met iDeal. Naast walvissafari's kan je ook andere tours boeken, zoals paardrijden of noorderlicht cruises.

3. Walvissen bij Reykjavik

De meeste hotels in Reykjavik bieden de mogelijkheid om een excursie te maken waarbij je walvissen gaat kijken. Je kan het echter ook van tevoren boeken bij een Nederlandse reisorganisatie. Buro Scanbrit biedt een walvissafari en andere tours vanaf Reykjavik. Deze excursies zijn vaak wat drukker dan de walvistours in het noorden, dit is dus vooral aanbevolen voor mensen die slechts korte tijd in IJsland verblijven.

Walvis- en orka excursies

Het is ook mogelijk om een losse excursie van tevoren te boeken. Excursies met walvissafari in Husavik en een boottocht vanuit Grundarfjörður op het Snaefellsnes schiereiland, waarbij je naast walvissen grote kans hebt op het zien van orka’s!

Wanneer walvisssen zien in IJsland?

Vooral de zomermaanden vormen een goede reistijd voor een walvissafari in IJsland. Van april tot september kunnen meer dan 20 walvissoorten gezien worden langs beide kusten van het eiland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!