Ga naar content

Noord-IJsland

IJsland - De natuurpracht van IJsland is ongekend. Steeds meer mensen ontdekken het eiland als een prachtige bestemming voor een vakantie in de natuur. Rond de hoogtepunten in het zuiden van het land kan het in de zomer wel eens iets te druk zijn. Daarom delen we graag onze tips voor een vakantie in de winter naar IJsland.

Van de gebaande paden? Ga volgende winter naar Noord-IJsland

‘s Winters is IJsland een waar wonderland. Je ogen worden hier verwend met helderblauwe hot springs, bevroren watervallen, uitgestrekte lavavelden en besneeuwde metershoge bergpieken. Wil je het IJsland zonder hordes toeristen beleven? Ga van de gebaande paden en reis naar Noord-IJsland!

© Voigt Travel
Deel op Pinterest

In dit blog leggen we uit waarom je hier heen wil en hoe je er komt. 

1. Walvissen spotten vanuit een traditionele vissersboot

Niet alleen reizigers houden van IJsland: ook walvissen zijn dol op dit afgezonderde bijzondere land in de Atlantische Oceaan. ‘s Zomers zwemmen ze het hele eiland rond, maar ‘s winters hangen ze graag in de fjorden van Noord-IJsland. Vanuit de haven van Akureyri vaar je in een eiken vissersboot het fjord uit, de oceaan op. Ondertussen baken je de omgeving af en ga je op zoek naar een vin, walvisstaart of stoomspuit. Soms is het hele fjord uitvaren niet eens nodig, want de walvissen zwemmen graag dichtbij de kust. 

© Voigt Travel
Deel op Pinterest

2. Lokaal witbier tussen de IJslanders in een warmwaterbron

Zeg je IJsland, dan antwoorden mensen met de Blue Lagoon. In het noorden vind je het rustigere alternatief voor deze wereldberoemde warmwaterbron. Het turkooise, en met geothermische energie opgewarmde, water van Myvatn Nature Baths is dagelijks dé plek waar de locals ontspannen. Doe als hen, bestel een lokaal witbier aan de poolbar en laat je in het zachte water tot rust komen. De mineralen in het water hebben ook nog eens een goede werking op je luchtwegen en je huid.

© Voigt Travel
Deel op Pinterest

3. Ruige natuurtaferelen en vulkanisch landschap

Het landschap van Noord-IJsland is er een voor in de boeken. Akureyri ligt aan een fjord met metershoge bergen en wordt omringd door indrukwekkend steile bergpieken. De perfecte plek om te skiën of sneeuwschoenwandelingen te maken.

Rijd je met je huurauto, of een transfer, naar het oosten, dan kom je aan in één van de meest mysterieuze landschappen ter wereld. De regio Myvatn is vulkanisch en herbergt buitenaardse natuurtaferelen. Ga paardrijden op kratermeren, scheur op een sneeuwscooter over gestolde magmavelden, daal af in een ijsgrot, maak een hike langs borrelende poelen en stomende aarde, beklim de randen van een eeuwenoude krater en kijk uit over een landschap dat regelrecht uit een fantasyfilm lijkt te komen. 

© Voigt Travel
Deel op Pinterest

4. Sprookjesachtige watervallen

In IJsland zijn meer dan vijftig watervallen en in het noorden vind je drie van de mooiste: de Godafoss, de Aldeyjarfoss en de Dettifoss. ‘s Zomers lijken het ware glijbanen uit wildwaterparken en ‘s winters passen ze enorm goed in prachtige sprookjesverhalen.

Vooral de Godafoss (letterlijk ‘waterval van de Goden’) is een plaatje. Het water klettert hier langs met sneeuw bedekte kolossale rotsen via meterslange ijspegels naar beneden. De Dettifoss is een feestje voor avonturiers. Om hier te komen, kan je in de Super Jeep van een local stappen. Denderend over ruige lavavelden rijd je samen met je IJslandse gids naar deze 44 meter hoge en 100 meter brede waterval.

Deel op Pinterest

5. Grote kans op noorderlicht

Het noorden van IJsland ligt pal tegen de Poolcirkel aan en daarom kun je het noorderlicht hier bewonderen. De kans dat het noorderlicht zich tijdens jouw vakantie laat zien is enorm. Wanneer je vijf dagen of meer in Noord-IJsland verblijft, is de kans, volgens de IJslandse statistieken, 90%.

Dat komt mede door het snel veranderende weer, de noorderlichtloop die precies over Noord-IJsland loopt en het uitgestrekte landschap. Voor een geslaagde noorderlichtjacht ga je op pad met een noorderlichtexpert. Wil je zelf op onderzoek uit? Download de NoorderlichtApp en kijk elke avond minstens één keer naar de donkere hemel. 

Deel op Pinterest

Doen in winters Noord-IJsland

Naast watervallen bewonderen, noorderlicht jagen, walvissen spotten, paardrijden, sneeuwscooteren en opwarmen in een warmwaterbron, kun je nog veel meer doen in de winter in Noord-IJsland. Wat dacht je van een sneeuwschoensafari tussen metershoge lavaformaties, badderen in een hot tub op een zwart lavastrand of skiën met uitzicht op de oceaan?

Noord-IJsland: hoe kom je er?

Met Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel vlieg je komende winter vanuit Amsterdam met een directe vlucht naar Akureyri. Akureyri is de toegangspoort tot Noord-IJsland en een gezellig klein stadje. Je kunt hier lekker blijven, genieten van de goede restaurants en gaan skiën. Maar je kunt ook rechtstreeks naar het ruige vulkanische landschap van Myvatn reizen. Alles is mogelijk.

Benieuwd naar de reizen van Voigt Travel? 

Bekijk ook

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!