Ga naar content

Iguazu watervallen

Van de drie grootste watervallen ter wereld zijn de Iguazu Falls, op de grens van Brazilië, Paraguay en Argentinië, misschien wel de meest spectaculaire. Niagara is "immens" door zijn breedte, Victoria Falls "onvergetelijk" door zijn diepte maar de Iguazu watervallen bezoeken is niet met één woord te beschrijven. Zeker is dat één dag onvoldoende is om de waterval in zijn volle omvang te beleven.

Ontstaan van de Iguazu watervallen

Tweehonderdduizend jaar geleden zal het geweest zijn toen de rivieren de Parana en de Iguazu een weg zochten naar zee. Een diepe, natuurlijke kloof in zacht zandsteen, bij wat vandaag de dag Foz do Iguaçu heet, bood een uitweg. Het water stort zich daar naar beneden.

Op het hoogste stuk valt het water tot meer dan tachtig meter naar beneden. De rivier heeft de kloof steeds verder uitgesleten en vervormd. De waterval heeft inmiddels acht kilometer steen weggeslepen. Honderden eilandjes zijn ontstaan, met daartussen in totaal 275 grotere en kleinere watervallen. Samen vormen zij het geheel wat we kennen als de Iguazu watervallen.

Mooiste kant van de Iguazu watervallen?

De Iguazu hebben als grote voordeel boven de andere twee bekende watervallen dat er altijd plaatsjes zijn te vinden waar je niet onder de voet gelopen wordt. Veel mensen vragen zich af wat de mooiste kant van de Iguazu is. 80% van de watervallen liggen aan de Argentijnse kant, maar in Brazilië heb je mooiere uitkijkplatformen. Aan Braziliaanse kant krijg je de beste algemene indruk. Aan de Argentijnse kant kom je dichter bij het bulderende water. De watervallen zijn dus spectaculair van beide zijden.

1. Iguazu watervallen Argentinië

Heb je een bezoek aan de watervallen als excursie geboekt en heb je maar één dag? Kies dan voor de Argentijnse kant van de Iguazu. Stap na de poort in het kleine treintje en laat je meevoeren naar de Garganta del Diablo (letterlijk vertaald de Duivelskeel), voor velen het hoogtepunt van de Iguazu.

Individuele reizen

Dit is het punt waarvandaan je het beste zicht hebt op de Iguazu watervallen, vanaf drie kanten stort het water zich 82 meter in de diepte. Een pad voert naar het mooiste uitzichtpunt. Waar nodig zijn bruggetjes gebouwd, maar meestal loop je over kleine, glibberige paadjes. Eerst door het regenwoud met overal neusbeertjes die je wat onverschillig aanstaren. Een laatste bocht en dan sta je er voor.

De Iguazu watervallen zijn overdonderend, niet te beschrijven. Overal stormt het water op je af. Rotsblokken proberen het tij te keren maar tevergeefs, het water komt en blijft maar komen. Uiteindelijk zullen ook deze rotsblokken de strijd opgegeven, verslagen, gebroken en verpulverd door de machtige stroom van het water.

2. Iguazu watervallen Brazilië

Ook vanaf Braziliaanse kant van de Iguazu kan je naar de Duivelskeel, maar hier heet deze plek de Garganta do Diablo, in het Portugees. In de verte zie je de mensen aan de Argentijnse kant en kom je tot het besef hoe overweldigend de Iguazu watervallen zijn. De Brazilianen zeggen: "Argentinië heeft de watervallen, wij hebben het uitzicht"; vanaf het pad aan Braziliaanse zijde heb je een fraai uitzicht. Verblijf goedkoop in het Iguassu Eco Hostel.

Dieren bij de Iguazu Watervallen

Iguazu biedt echter meer dan water. Soms lijkt het wel alsof flora en fauna een wedloop aangaan met de watervallen wie de meeste toeristen kan trekken. Welke dieren kan je verwachten bij de Iguazu? Naast de neusbeertjes zijn het vooral de grote toekans, alligators en aracari’s met hun meest bonte en bizarre snavels die de show stelen. Pluchekap gaaien zijn tam en laten zich gemakkelijk verleiden voor een mooie foto.

Dieren Iguazu watervallen
Deel op Pinterest

Minder kleurig, maar elke avond zonsverduisterend massaal boven de watervallen aanwezig zijn er de roetgierzwaluwen, die zorgen voor een heus spektakel. Jaguar, tapir en ocelot (pardelkat) worden regelmatig gesignaleerd, maar mijden de belangrijkste toeristengebieden. Voor een mooie wandeling raden wij je een combinatie aan van de Upper en Lower Circuit aan de Argentijnse kant en de Macuco Trail aan de Braziliaanse kant van de Iguazu Watervallen. 

Flora rond de Iguazu Watervallen

Karakteristiek van de begroeiing in deze streek is vooral dat de planten in verschillende lagen groeien. Zowel op de bodem, tussen de bomen en in de kruinen van de bomen vind je verschillende soorten planten. Een typische plant is de Palo Rosa die wel 40 meter hoog kan worden en soms zelfs boven de bomen uitgroeit. De kleur van het hout van deze plant is, je raadt het al: roze. Inmiddels is deze boom zeldzaam. Meer algemeen zijn de prachtige orchideeën, en niet te vergeten de nationale bloem van Argentinië: de ceibo, een boom waarvan de bloemen helderrood zijn.  

Wist je dat?

275 watervallen zich uitstrekken over een lengte van drie kilometer en dat de gemiddelde hoogte van de watervallen 80 meter is? De Roet Gierzwaluwen die je te midden van al die nevel ziet vliegen hun nest, veilig voor vijanden, achter het watergordijn hebben? Een Spanjaard in 1541 de eerste blanke was die de watervallen zag?

Beste reistijd Iguazu Watervallen

Wat is de beste periode voor een reis naar de Iguazu watervallen? De Iguazu watervallen bezoeken kan zelfs in de natte maanden, van mei tot juli. Maar zoek je een moment wanneer er zo weinig mogelijk toeristen zijn en de temperatuur op een aangenaam peil blijft hangen? Kies dan voor september en oktober. Vliegend is Iguazu zowel vanaf São Paulo (Brazilië) als vanaf Buenos Aires (Argentinië) te bereiken.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!