Ga naar content

Amazone

Meer dan de helft van het reusachtige Amazoneregenwoud strekt zich uit over Brazilië, maar bepaalde delen liggen in Ecuador, Colombia en Venezuela. Zelf bezochten we de Amazone in Ecuador (Yasuni) en ook al ligt daar maar een relatief klein deel, de uitgestrektheid blies ons omver en de natuur was zeer indrukwekkend. Reizen naar de Amazone is in ieder geval een onvergetelijke ervaring.

Amazone natuur

Geen natuurgebied ter wereld is zo rijk aan planten en dieren als het regenwoud van de Amazone. Waar in Nederland op een terrein zo groot als een voetbalveld tien boomsoorten staan, groeien hier minstens 200 soorten. Van bron tot monding zijn 40.000 soorten planten en 2,5 miljoen soorten insecten genoteerd. Toekans, kolibries en papegaaien zijn slechts enkele van de 1500 soorten vogels die voorkomen in de natuur van de Amazone

Dieren in de Amazone
Deel op Pinterest

In het struikgewas loeren jaguars, kaaimannen en anaconda's, terwijl capibara's (grootste knaagdieren ter wereld) leven op de oevers van de rivier. De flora en fauna van de Amazone wordt nergens geëvenaard.

Beste reistijd Amazone

Wat is de beste periode om naar de Amazone te reizen? Het klimaat is het ganse jaar vochtig en warm. Vanaf maart tot november kan je aangenaam reizen in de Amazone. De beste reistijd om het Amazoneregenwoud te verkennen is van juni tot oktober, dit is het droge seizoen. Je zal dan waarschijnlijk meer vogels en andere dieren kunnen waarnemen. Er zijn tal van manieren om het Amazonegebied te bezoeken: individueel, als losse bouwsteen of met een groepsreis.

Populaire groepsreizen

Mooiste plekken in de Amazone

Wat wil je echt zien in de Amazone? Welke plekjes zijn een bezoek waard?

1. Amazone Manaus

Grote delen van het Amazoneregenwoud zijn nog onontdekt, maar in bepaalde gebieden worden excursies georganiseerd door de jungle. Je kunt er wandelen, kanoën, grotten bezoeken, vogels spotten of een bezoek brengen aan een indianenstam. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit tropische regenwouden en brede rivieren. 

Amazone bezoeken
Deel op Pinterest

De stad Manaus is de Gateway naar het regenwoud in Brazilië; er worden tal van excursies en tours in de Amazone aangeboden. Vanaf een rivierboot of te voet onder begeleiding van een gids verken je het regenwoud. Hou de camera's klaar, want papegaaien, apen, vogelspinnen en schildpadden laten zich zonder twijfel zien tijdens een tocht door de jungle.

2. Vloedbossen

Een leuk weetje over de natuur in het Amazonegebied. Vanuit Manaus organiseert men ook tours naar het vloedbos of Varzea. Elk jaar eind december stroomt een zeer brede strook woud hier compleet onder water wanneer de Amazonerivier buiten haar oevers treedt. De locals wonen om die reden in drijvende huizen, kippen en vee staan op vlotten. 

Overstroomd regenwoud Amazone
Deel op Pinterest

De planten- en dierenwereld heeft zich aangepast op deze seizoensverandering: piranha’s eten noten uit de boomtoppen en roze zoetwaterdolfijnen vangen de vissen tussen de overstroomde bomen. Dit is een uniek natuurfenomeen; bomen kunnen hier op vissen vertrouwen voor de verspreiding van hun zaden. De roze Amazonedolfijnen (boto) komt naast de Amazone ook voor in de Orinocorivier. Het is de grootste dolfijnsoort op aarde.

3. Ilha de Marajo

Het Ilha de Marajo is een schitterend eiland in de monding van de Amazonerivier, waar mangrovemoerassen, savanne en parelwitte stranden midden in de delta een walhalla vormen voor natuurreizigers.

4. Amazone in Peru

Niet alleen Brazilië is een ideaal land om in de Amazone te reizen. Ook in Peru worden tal van jungle excursies aangeboden. Vanaf Cusco bijvoorbeeld kan je deelnemen aan tours naar het Manu National Park, op zoek naar reuzenotters, papegaaien en andere dieren in Peru.

5. Amazone in Ecuador

Diverse gebieden in Ecuador bieden toegang tot de Amazone. Cuyabeno Wildlife Reserve in het noorden, Teno en Puyo meer naar het zuiden. Daartussen in ligt het Yasuni Nationaal Park

Amazone reis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij kozen voor dit gebied vanwege de enorme biodiversiteit. Hotels zijn hier echter duur, en voor een leuke Amazone ervaring kan je ook terecht in de andere gebieden. 

6. Amazing Amazone

De rivier de Amazone is de tweede langste rivier van de wereld. Vanaf Peru baant ze zich over een lengte van meer dan 6000 km een weg door het Amazonewoud tot aan de kust van Brazilië. Op sommige plaatsen is de rivier erg breed, tot wel 40 km.

Amazonerivier
Deel op Pinterest

Daar waar de rivier uit haar oevers treedt, zoals bij Rio Araguari en Rio Guama, is het een populair surfgebied: de riviervloedgolven bereiken snelheden tot 70 km per uur en het is mogelijk om meer dan 5 minuten op dezelfde golf te surfen. De bekendste golf is de Pororoca, de langste golf ter wereld. Hij komt 2 keer per jaar voor bij de monding in de Atlantische Oceaan, waar de golf tegenstrooms de rivier ingaat. Het is gevaarlijk om de Pororoca te surfen, maar een Braziliaanse surfer heeft deze golf gedurende 37 minuten bedwongen, met een afstand van bijna 13 km. 

Bekijk ook een ander prachtig natuurgebied, wat net zo zeer de moeite waard is: de Pantanal in Brazilie.

Veelgestelde vragen over de Amazone

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!