Amazone
Meer dan de helft van het reusachtige Amazoneregenwoud strekt zich uit over Brazilië, maar bepaalde delen liggen in Ecuador, Colombia en Venezuela. Zelf bezochten we de Amazone in Ecuador (Yasuni) en ook al ligt daar maar een relatief klein deel, de uitgestrektheid blies ons omver en de natuur was zeer indrukwekkend. Reizen naar de Amazone is in ieder geval een onvergetelijke ervaring.
Amazone natuur
Geen natuurgebied ter wereld is zo rijk aan planten en dieren als het regenwoud van de Amazone. Waar in Nederland op een terrein zo groot als een voetbalveld tien boomsoorten staan, groeien hier minstens 200 soorten. Van bron tot monding zijn 40.000 soorten planten en 2,5 miljoen soorten insecten genoteerd. Toekans, kolibries en papegaaien zijn slechts enkele van de 1500 soorten vogels die voorkomen in de natuur van de Amazone.
In het struikgewas loeren jaguars, kaaimannen en anaconda's, terwijl capibara's (grootste knaagdieren ter wereld) leven op de oevers van de rivier. De flora en fauna van de Amazone wordt nergens geëvenaard.
Beste reistijd Amazone
Wat is de beste periode om naar de Amazone te reizen? Het klimaat is het ganse jaar vochtig en warm. Vanaf maart tot november kan je aangenaam reizen in de Amazone. De beste reistijd om het Amazoneregenwoud te verkennen is van juni tot oktober, dit is het droge seizoen. Je zal dan waarschijnlijk meer vogels en andere dieren kunnen waarnemen. Er zijn tal van manieren om het Amazonegebied te bezoeken: individueel, als losse bouwsteen of met een groepsreis.
Populaire groepsreizen
Mooiste plekken in de Amazone
Wat wil je echt zien in de Amazone? Welke plekjes zijn een bezoek waard?
1. Amazone Manaus
Grote delen van het Amazoneregenwoud zijn nog onontdekt, maar in bepaalde gebieden worden excursies georganiseerd door de jungle. Je kunt er wandelen, kanoën, grotten bezoeken, vogels spotten of een bezoek brengen aan een indianenstam. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit tropische regenwouden en brede rivieren.
De stad Manaus is de Gateway naar het regenwoud in Brazilië; er worden tal van excursies en tours in de Amazone aangeboden. Vanaf een rivierboot of te voet onder begeleiding van een gids verken je het regenwoud. Hou de camera's klaar, want papegaaien, apen, vogelspinnen en schildpadden laten zich zonder twijfel zien tijdens een tocht door de jungle.
2. Vloedbossen
Een leuk weetje over de natuur in het Amazonegebied. Vanuit Manaus organiseert men ook tours naar het vloedbos of Varzea. Elk jaar eind december stroomt een zeer brede strook woud hier compleet onder water wanneer de Amazonerivier buiten haar oevers treedt. De locals wonen om die reden in drijvende huizen, kippen en vee staan op vlotten.
De planten- en dierenwereld heeft zich aangepast op deze seizoensverandering: piranha’s eten noten uit de boomtoppen en roze zoetwaterdolfijnen vangen de vissen tussen de overstroomde bomen. Dit is een uniek natuurfenomeen; bomen kunnen hier op vissen vertrouwen voor de verspreiding van hun zaden. De roze Amazonedolfijnen (boto) komt naast de Amazone ook voor in de Orinocorivier. Het is de grootste dolfijnsoort op aarde.
3. Ilha de Marajo
Het Ilha de Marajo is een schitterend eiland in de monding van de Amazonerivier, waar mangrovemoerassen, savanne en parelwitte stranden midden in de delta een walhalla vormen voor natuurreizigers.
4. Amazone in Peru
Niet alleen Brazilië is een ideaal land om in de Amazone te reizen. Ook in Peru worden tal van jungle excursies aangeboden. Vanaf Cusco bijvoorbeeld kan je deelnemen aan tours naar het Manu National Park, op zoek naar luiaards, papegaaien en andere dieren in Peru.
Loreto is een andere fascinerende regio in het noorden van Peru. Deze groene hotspot biedt een ongekende biodiversiteit, met talloze endemische planten en dieren. Het Pacaya Samiria National Reserve, dat ongeveer 20.000 vierkante kilometer beslaat, is een van de meest biodiverse gebieden van het land en trekt natuurreizigers aan die reuzenotters, roze dolfijnen en de amazone-manatee, willen spotten. De gigantische Victoria amazonica waterlelie en de enorme ceiba of kapokbomen (die wel 70 meter hoog kunnen worden) komen hier ook voor.
Avontuurlijke activiteiten zoals canopy-wandelingen en boottochten bieden een unieke ervaring in deze ongerepte natuur. Je kunt hier inheemse gemeenschappen zoals de Cocama, Bora en Yagua ontmoeten, die hun traditionele levensstijl en kennis van de natuur met je delen. Iquitos is de hoofdstad van Loreto en de toegangspoort tot de Amazone. Je vindt er diverse culturele bezienswaardigheden, lokale gastronomie en historische gebouwen. De mix van natuur, avontuur en cultuur maakt Loreto tot een unieke bestemming voor reizigers.
5. Amazone in Ecuador
Diverse gebieden in Ecuador bieden toegang tot de Amazone. Cuyabeno Wildlife Reserve in het noorden, Teno en Puyo meer naar het zuiden. Daartussen in ligt het Yasuni Nationaal Park.
Wij kozen voor dit gebied vanwege de enorme biodiversiteit. Hotels zijn hier echter duur, en voor een leuke Amazone ervaring kan je ook terecht in de andere gebieden.
6. Amazing Amazone
De rivier de Amazone is de tweede langste rivier van de wereld. Vanaf Peru baant ze zich over een lengte van meer dan 6000 km een weg door het Amazonewoud tot aan de kust van Brazilië. Op sommige plaatsen is de rivier erg breed, tot wel 40 km.
Daar waar de rivier uit haar oevers treedt, zoals bij Rio Araguari en Rio Guama, is het een populair surfgebied: de riviervloedgolven bereiken snelheden tot 70 km per uur en het is mogelijk om meer dan 5 minuten op dezelfde golf te surfen. De bekendste golf is de Pororoca, de langste golf ter wereld. Hij komt 2 keer per jaar voor bij de monding in de Atlantische Oceaan, waar de golf tegenstrooms de rivier ingaat. Het is gevaarlijk om de Pororoca te surfen, maar een Braziliaanse surfer heeft deze golf gedurende 37 minuten bedwongen, met een afstand van bijna 13 km.
Bekijk ook een ander prachtig natuurgebied, wat net zo zeer de moeite waard is: de Pantanal in Brazilie.