Ga naar content

Ecuador

Elke natuurreiziger heeft Galapagos op zijn lijstje staan, maar wat weet je over de natuur in Ecuador? Ecuador is een van de meest gevarieerde landen ter wereld, met een enorme rijkdom aan diersoorten, landschappen en een zeer hoge biodiversiteit. Bekijk de mooiste plekken en gebieden en plan je rondreis in Ecuador.

Natuur in Ecuador

Een reis in Ecuador staat al snel in het teken van natuur. Er werden maar liefst 1.600 soorten vogels geteld, er groeien 16.000 soorten planten en bomen en er leven wel 6.000 vlindersoorten. Wie van wildlife houdt zal niets tekort komen: overal zie je dieren, klein en groot.

Het landschap is niet minder divers. In Ecuador vind je vier verschillende klimaatzones; La Costa (de kust), La Sierra (de hooglanden), la Amazonia (de jungle) en La Region Insular (de eilanden); het gebied op 1.000 km van de kust, waar de beroemde eilanden te vinden zijn. Kortom, Ecuador is een land van uitersten, een unieke bestemming voor een veelzijdige rondreis.

Leuke groepsreizen

Mooiste plekken Ecuador

Wat zijn de mooiste gebieden en mooiste plekken in Ecuador? De natuur in Ecuador is bijzonder: imposante vulkanen in de Andes, nationale parken (Cajas National Park, Cotopaxi, Galapagos, Llanganates, Machalilla, Podocarpus, Sangay, Sumaco en Llasuni), nevelwouden (Mindo), watervallen (Pailon del Diablo en andere watervallen bij Baños) en natuurreservaten.

Ook op cultureel gebied zijn er veel bezienswaardigheden, zoals koloniale steden (Cuenca), kleurrijke markten en archeologische opgravingen. Bezoek het Museo Inti-Nan of El mitad del mundo, het middelpunt van de evenaar, waar de GPS 00°,00°,00° aangeeft.

Leuke individuele reizen

1. Cotopaxi

Persoonlijke favoriet! De Cotopaxi, in het gelijknamige nationale park én gelijknamige provincie, is de hoogste actieve vulkaan op aarde en met een hoogte van bijna 6.000 meter de tweede hoogste berg van Ecuador. De perfect gevormde vulkaan bevindt zich op slechts 60 km van de hoofdstad Quito en mag je dus zeker niet missen tijdens een rondreis. 

Mooiste plekken Ecuador
Cotopaxi
Deel op Pinterest

De berg kan beklommen worden, er worden tal van excursies georganiseerd in de omgeving. Meestal staat hij ook op het programma van groepsreizen. Letterlijk vertaald betekent Cotopaxi "Nek van de maan". In de omgeving hebben de vele vulkaanuitbarstingen hun sporen gelaten: modderstromen hebben verscheidene dorpen van de kaart geveegd.

De Cotopaxi kan beklommen worden, meestal via de noordkant. Geen zin in klimmen? Dan kun je ook per fiets de Cotopaxi af! Of ga paardrijden en wandel de Quilotoa loop rond een kratermeer.

2. Chimborazo

De Cotopaxi is de bekendste berg, maar ook de Chimborazo is prachtig om te zien. Dit is de hoogste vulkaan van de Andes (6.310 m), maar hij is niet meer actief. Hier leven grote kuddes vicuñas, die fraaie plaatsjes opleveren. De vulkaan ligt op 30 km ten zuidoosten van Riobamba en 30 km ten noordoosten van Ambato. 

Maatwerk specialisten

3. Amazonewoud Ecuador

Het gigantische Amazonewoud is niet alleen te vinden in Brazilië, het strekt zich verder uit over Peru, Colombia, tot in het oosten van Ecuador. De bekendste uitvalsbasis voor een reis naar de Amazone in Ecuador is het plaatsje Baños, met haar warmwaterbronnen en mooie watervallen, en het plaatsje Tena. Er zijn tal van tours te boeken naar het regenwoud. Bezoek bijvoorbeeld de boomtoppen rondom Vilcabamba; een geweldige excursie die je hoog meeneemt naar het bladerdak van het oerwoud en waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht.

Dieren in Ecuador
Tapir
Deel op Pinterest

Vlieg naar de stad Coca waar je per rivierboot de jungle en de Amazone kunt verkennen. Hier kun je het biologisch reservaat van Limoncocha in trekken, het leefgebied van talrijke vlinders en kleine aapjes.

Een prachtig natuurgebied dat eveneens de moeite waard is, is het Yasuni Nationaal Park bij de grens met Peru. Het gebied heeft een bijna ongekende biodiversiteit en is dus enorm interessant voor iedereen die houdt van planten, bloemen en dieren.
Ontdek meer over de mooiste plekken in de jungle in Ecuador.

4. Mindo

Mindo is een van onze favoriete plekken en bevindt zich ten noordwesten van Quito, op de westelijke flanken van de Andes. Het is hier dat de Chocoan laaglanden en de tropische Andes elkaar ontmoeten, met hoogtes variërend van 960 tot 3.440 meter. Drie grote rivieren en tal van kleine stroompjes banen zich een weg door het gebied en vormen een patchwork van nevelwouden.

Mindo Ecuador
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mindo is vooral een trekpleister voor vogelaars. Maar ook liefhebbers van een actieve reis kunnen hier hun hart ophalen: het stadje is een walhalla om te raften, hiken, mountainbiken, tuben of paardrijden. Mooie lodges zorgen voor spectaculair uitzicht op het regenwoud en de natuur.

5. Baños

De outdoor hotspot van het land! In Baños kan je van alles doen: wandelen, fietsen, lekker badderen in warmwaterbronnen, raften, paardrijden, schommelen boven een afgrond en met een kabelliftje boven de mooiste watervallen van Ecuador vliegen.

Waterval bij Baños
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Kust Ecuador

Mocht je de zee en het strand niet willen missen tijdens je reizen door Ecuador, maak dan een tocht langs de spectaculaire kust. Het vissersdorp Montanita is een echte surf-hotspot. Vanaf Puerto Lopez voert een boottocht naar het Isla la Plata, een eiland vol exotische diersoorten. Tip: In het park Machilla aan de zuidkust van Ecuador zijn in de maanden juni en september walvissen te zien. Daarnaast vind je er het gehele jaar door albatrossen, pelikanen, zeeleeuwen en veel meer maritiem leven. Excursietip: walvissen in Ecuador bij Riksja Ecuador.

7. Galapagos

Een reis door Ecuador wordt vaak verlengd met een trip naar de bekende Galapagos Eilanden. In Charles Darwin’s laboratorium begeef je je zeer dicht bij zeldzame dieren.

Must have

Natuurreis

Wil je zelf een reis samenstellen of een georganiseerde rondreis boeken, bekijk dan onze reistips. Je kan er makkelijk zelfstandig rondreizen. Wil je toch wat houvast, bekijk dan eens de bouwstenen van Riksja Ecuador, waarmee je zelf een reis kan samenstellen. En natuurlijk kan je ook kiezen voor een - door specialisten - verzorgde rondreis. Wil je hulp bij het organiseren van een self drive, vraag dan advies bij bijvoorbeeld Condor Travels. Wie het comfort van een groepsreis verkiest, kan vast inspiratie opdoen in van de gratis brochure van Djoser. Bekijk ook onze overige reistips voor Ecuador.

Meer weten over alle mooie plekken in Ecuador?

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!