Ga naar content

Jungle in Ecuador

Ecuador is een divers land, met veel verschillende klimaatzones. Je kunt hier in een dag een reis door heel afwisselende landschappen maken: van zonnige surfstranden in het westen tot vulkanische meren in het Andesgebergte en vochtig tropisch Amazonewoud in het oosten. In een paar uur rijden zie je soms het landschap om je heen veranderen van páramo (kale hooglandvlakte) tot jungle. Een reis door Ecuador is om die reden een feest voor natuurliefhebbers.

Junglereis Ecuador

Waar vind je de mooiste jungle in Ecuador? Eén gebied willen we graag uitlichten: de Amazone in Ecuador. In het oosten van Ecuador beslaat de Amazone een oppervlakte van zo’n 4x Nederland. Sommige delen van de Amazone zijn ondertussen redelijk ontwikkeld, met wegen die aangelegd zijn vanwege olievoorraden in de grond en steden die langzaam aan de rand van het woud ontstaan.

Eekhoornkoekoek Ecuador
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Andere delen van het oerwoud zijn nog volledig ongerept; hier kun je alleen per boot diep doordringen in de jungle van Ecuador. Dat geldt bijvoorbeeld voor Cuyabeno en Yasuni National Park in het oosten van Ecuador.

Leuke rondreizen

1. Cuyabeno 

Trek diep het oerwoud in bij Cuyabeno Wildlife Reserve. Cuyabeno ligt in het noordelijke deel van de Amazone en is nog maar nauwelijks ontwikkeld. Het park is alleen bereikbaar per vliegtuig of urenlange hobbelige busrit. En vervolgens wordt alle bagage overgeladen in een motorboot en vaar je nog twee uur verder, stroomafwaarts richting een handjevol jungle lodges dat hier aan de rivier ligt. 

Jungle in Ecuador
Deel op Pinterest

De lodges zijn gebouwd met oog en hart voor de natuur; elektriciteit en warm water komt van zonnepanelen, de kamers worden verlicht met een kaars en natuurlijk afbreekbare shampoo en douchegel is in elke kamer beschikbaar. Bekijk bijvoorbeeld eens de Cuyabeno River lodge op Booking.com.

Lokale natuurgidsen en ongekend veel wildlife
Het natuurpark van Cuyabeno heeft een twintigtal natuurgidsen in dienst, vanuit de lokale gemeenschap opgeleid, die voor de verschillende lodges werken. Ze zien alle dieren in het woud al ruimschoots voordat wij ook maar iets zien ritselen en kunnen zelfs op de grootste afstand elke vogel- of apensoort herkennen. Een gids in de jungle in Ecuador blijkt een absolute meerwaarde. Langs de rivier spotten we wel zeven verschillende soorten apen, kleurrijke papegaaien, luiaards en een anaconda.

Dieren jungle Ecuador
Deel op Pinterest

Ook zien we ’s ochtends vroeg tijdens een boottocht roze rivierdolfijnen en 's avonds een kaaiman op rooftocht. Vanuit de boot kunnen we dichtbij komen, zonder de dieren te storen. Tijdens de nightwalk houden we onze adem in: overal ritselt en kruipt wel iets en we zien tarantula’s, wolfspinnen en exotische krekelsoorten. Heel bijzonder om zó midden in de jungle te zijn.

Groepsreis

2. Yasuni National Park

Onze favoriet! Ten zuiden van Cuyabeno ligt het mooie Yasuni National Park. Dichte jungle, prachtige watervallen, weerspiegelend rivierwater en sfeervolle ecolodges bepalen ook hier de sfeer van een reis door de jungle. Het regenwoud werd in 1989 tot biosfeerreservaat van UNESCO uitgeroepen en is een van de parken met de grootste biodiversiteit op aarde. Het heeft een ongekende hoeveelheid aan dieren, vogels en planten per km². Nergens anders in de Amazone vind je zoveel soorten amfibieën en ook het aantal reptielen (121 ontdekte soorten), vissoorten (382 soorten) en vogelsoorten (bijna 600 vogelsoorten!) is zeer hoog. 

Dieren in de jungle van Ecuador
Deel op Pinterest

Per hectare komen er ruim 100.000 soorten insecten voor. Verscheidene luxe lodges liggen verspreid in Yasuni Nationaal Park. Deze halen je op per motorboot of kano in Coca. De accommodaties zijn vaak duur, maar je krijgt er een onvergetelijk avontuur voor terug. Natuurgidsen begeleiden je door de jungle, op zoek naar reuzenotters, papegaaien, roze dolfijnen enz.

3. Tena

Tena, aan de rand van de Amazone. Wie niet genoeg tijd heeft om zo diep het oerwoud in te gaan, kan een Amazonetrip maken vanuit Tena. Deze stad ligt aan de rand van de jungle en vormt een goede uitvalsbasis. Het ligt op de route van Noord- naar Zuid-Ecuador dus je hoeft er niet te ver voor om te rijden en je krijgt toch het echte Amazonegevoel. Er liggen een aantal lodges zo’n 15 kilometer vanaf Tena, vanwaar je uitstapjes kunt maken per boot of te voet. Ook deze lodges hebben een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering, met zonnepanelen en lokaal opgeleide gidsen.

Op bezoek bij een inheemse gemeenschap
Per motorboot vaar je langs de oevers van de rivier en spot je apen en slangen in de bomen langs de kant. Een stuk stroomafwaarts stap je uit de boot en hier kan de gids je van alles vertellen over de verschillende geneeskrachtige werkingen van de planten die de inheemse bevolking gebruikt als medicijn. Ook kun je een lokale gemeenschap bezoeken en hier een handje helpen bij het maken van chicha, een drankje van gefermenteerde maniok dat in de huishoudens wordt gebrouwen. Of probeer zelf een blaaspijp uit, waarmee de indianen hier in het woud wilde dieren vangen met pijlen met een natuurlijke verdovende stof op de punt. 

Ecuadoriaanse vrouw
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Buiten de natuur, vonden wij ook de lokale bevolking die in de Amazone woont heel bijzonder. De moderne invloeden zijn ondertussen zichtbaar – zo spotten wij een satellietschotel en verschillende mobiele telefoons – maar de lokale gemeenschappen zijn trots op hun tradities en willen die graag behouden en doorgeven, aan hun kinderen en aan geïnteresseerde reizigers.

4. Baños

Op ca. 2 uur ten zuidwesten van Tena ligt het plaatsje Baños in Ecuador, wat vaak de uitvalsbasis vormt voor actieve sporten en voor een korte excursie in de jungle. Leuk om hier te mountainbiken, te raften en te relaxen in warmwaterbronnen. Ook kan je hier op de beroemde schommel boven een ravijn zwieren. Tijdens de groepsreis van Djoser veblijf je enkele dagen in Baños, met de mogelijkheid tot raften, paardrijden en andere leuke activiteiten in de jungle van Ecuador.

Jungle gebieden Ecuador
Deel op Pinterest

Zo reis je door de jungle van Ecuador
Wil je in korte tijd veel zien van het land en ben je op zoek naar een bijzondere junglereis in Ecuador? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die Ecuador door en door kent. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Handig om mee te nemen

Tip: wil je meer weten over specifieke plaatsen, bekijk dan het overzicht van mooiste plekken in Ecuador en doe inspiratie op voor jouw junglereis.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Edith Huntink
Geschreven door
Edith Huntink
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!