Ga naar content

Galapagoseilanden

Hoe is de natuur op de Galapagoseilanden? De Galapagos, op 1000 km voor de kust van Ecuador, kenmerken zich door een mooi landschap, maar vooral door de vele bijzondere dieren. Je vindt er pinguïns (bij de evenaar!), duikende leguanen, aalscholvers die niet kunnen vliegen en gigantische reuzenschildpadden die per eiland verschillen van schild. Dé reis voor natuurliefhebbers.

Reis naar de Galapagoseilanden

Wil je de meest begeerde en mooiste natuurreis ter wereld beleven? Een reis naar de Galapagoseilanden zal je nooit vergeten! Een bezoek aan de archipel kan deel uitmaken van een groepsreis of individuele rondreis, vaak in combinatie met Ecuador. Je kunt kiezen uit natuurcruises, landarrangementen met of zonder Nederlandse begeleiding. Een reis kan ook als bouwsteen of excursie geboekt worden.

Vanaf augustus 2024 wordt de entreeprijs voor de bezoekers van het nationaal park verhoogt van 100 naar 200 dollar.

Individuele reizen

Het varen van één eiland naar een ander neemt meestal vijf tot zes uur in beslag, vaak gebeurt dit in de vroege ochtend of 's nachts. De vaarroutes kunnen afwijken van de originele reisprogramma's, omdat de regels op reizen naar de Galapagos de afgelopen jaren flink aangescherpt zijn en er soms vanwege bepaalde redenen moet afgeweken worden. Tijdens de meeste reizen slaap je op een boot. Je kan 5-daagse tours boeken. Voor een optimale beleving raden wij aan om minstens 8 dagen uit te rekken voor een reis naar de Galapagos. Dit heb je toch wel nodig om de verschillende eilanden te ontdekken en de verschillen te ervaren.

Natuur op de Galapagos

De natuur- en wildlife ervaring op de Galapagos is uniek. Charles Darwin was het hier al mee eens toen hij hier zo’n 180 jaar geleden kwam om de bijzondere dieren te bestuderen. De Galapagos archipel bestaat uit 18 vulkanische eilanden en talrijke rotsen, waarvan in 1955 bijna alles uitgeroepen werd tot natuurreservaat. Alleen de gekoloniseerde eilanden werden uitgesloten en men is destijds actief begonnen met het behoud van de prachtige ecosystemen en biodiversiteit.

Beste reistijd Galapagos - april. Het weer is dan zeer aangenaam, de eilanden zijn mooi groen, het water heeft een ideale temperatuur om te snorkelen en te duiken. De eieren van schildpadden komen uit en albatrossen broeden.

Mooiste groepsreizen

Wildlife Galapagos eilanden

Tijdens een reis naar de Galapagos vaar je per boot naar de verschillende eilanden om wandelend over lavapaden op zoek te gaan naar de vele bijzondere diersoorten waar de archipel zo bekend om staat: zeeleeuwen, iguana’s, de galapagosreuzenschildpad, de grapsus grapsus of Sally Lightfoot krab.

Galapagos is ook de thuishaven van vele bijzondere vogelsoorten, zoals de galapagosaalscholver, flamingo's, pinguïns, Darwin's vinken en de grappige jan-van-gents met hun blauwe pootjes.

Dieren Galapagos
Blue-footed booby
Deel op Pinterest

Wat een reis naar de eilanden zo bijzonder maakt is dat je je echt te midden van de dieren kunt begeven, je kan ze fotograferen op een meter afstand. Ter bescherming van de natuur en de dieren mogen bezoekers echter niet overal komen, maar dat hoeven we een natuurliefhebber hopelijk niet uit te leggen. Voorproefje van het wildlife op de eilanden? Bestel nu de Gids met Galapagos vogels.

Galapagos eilanden, de hoogtepunten

Wat zijn de mooiste plekken op de Galapagoseilanden en welke bezienswaardigheden vind je op welke eilanden? Wat is het mooiste eiland van de Galapagos? Een kort overzicht van wat er te zien is op ieder eiland.

1. North Seymour Island

Voor wie van vogels houdt is het eiland Seymour Norte een hoogtepunt van de Galapagos eilanden. Hier vind je immers de grootste kolonie fregatvogels, met grote felrode keelzakken, en grote kolonies blauwvoet-Jan-Van-Genten en zwaluwstaartmeeuwen. Daarnaast komen er zeeleeuwen, lavahagedissen en Galápagos-zeehonden voor. 

2. Santa Cruz

Santa Cruz is het hoofdeiland van de Galapagos Eilanden. Hoogtepunten van dit eiland zijn de Twin Craters, waar veel vogels voorkomen in de bossen. In het bezoekerscentrum Dragon Hill vind je alle informatie over de leguanen van de archipel. Nabij Puerto Ayora vind je het Darwin onderzoekscentrum, die zich dan weer met name concentreert op de bescherming van reuzenschildpadden.

Reuzenschildpad
Deel op Pinterest

Overigens kan je deze reuzen van dichtbij observeren in de Primicias Ranch. Vanaf Santa Cruz kan je ook varen naar Black Turtle Cove, waar je kan kajakken en met een beetje geluk witpuntrifhaaien zult zien. Onder je boot of kajak zie je roggen voorbij zwemmen. Laat je tevens verbazen door reusachtige lavatunnels.

3. Isabela

Een bezoek aan het eiland Isabela mag je ook niet overslaan; op het grootste eiland huisvest een kolonie zeeleeuwen en liggen de Isabella iguana’s te baden in de zon. Er komen meer reuzenschildpadden voor dan op alle andere Galapagos eilanden. Verder leven er pinguïns, Jan-van-Genten, pelikanen, Darwin's vinken, Galapagos duiven, en de bontgekleurde Sally Lightfoot crabs.

Ook de vegetatie is bijzonder. Een bus vervoert je naar de top van de Sierra Negro vulkaan, waar je te paard een trip kunt maken langs de tweede grootste krater ter wereld. Onderweg spuwen fumaroles (vulkanische openingen in de aardkorst) dampen en gassen naar buiten. De westkust van Isabela is de beste plek van de Galapagos om walvissen en dolfijnen te zien. 

Booby Galapagos
Deel op Pinterest

4. Floreana

Belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Floreana zijn het Cormorant Point strand, met zeeleeuwen, flamingo's, zeeschildpadden en tal van vogels (Regenwulp, Zwartneksteltkluut en Amerikaanse snip). Ga zeker ook snorkelen bij Devil's Crown, een prachtige plek met veel koraal en tropische vissen. Wandelend op het eiland Floreana bewonder je zwarte en witte lavastranden met groene zweem en oude vulkanische grotten.

Deze werden vroeger als schuilplaats gebruikt door piraten en walvisvaarders. Gelukkig hebben inmiddels diersoorten weer trek genomen in het gebied, dat net als de andere eilanden niet mag ontbreken tijdens je natuurreis naar de Galapagos eilanden.

5. Española Island

Het Galapagoseiland Espanola ligt het meest naar het zuiden en is een walhalla vol dieren. Het eiland staat bekend om de kolonies Jan-van-Genten. Deze kan je zien in het leuke plaatsje Punta Suarez. Daarnaast komen er verscheidene andere vogels, zeehonden, lavahagedissen en leguanen voor. De eens met uitsterven bedreigde Saddle Back schildpad komt nu gelukkig weer meer voor, er zijn inmiddels weer 700 dieren geteld.

Bovendien is het het enige eiland van de archipel waar albatrossen broeden. Beste reistijd om dit dansspektakel te zien is van eind maart tot begin december. Ook op Espanola kan je goed snorkelen, tussen roggen en zeeschildpadden en natuurlijk tal van exotische vissen. 

Mooiste eilanden Galapagos
Deel op Pinterest

6. San Cristóbal

Bij San Cristobal kan je zelfs tussen de hamerhaaien snorkelen. Dit Galapagos eiland was het eerste eiland waar Darwin ooit voet aan wal zette. Twee dieren kom je alleen op San Cristobal tegen: de Chatham hagedis en spotvogel.
Bezoek zeker ook het Centro de Interpretació; een bezoekerscentrum over de geschiedenis van de Galapagos eilanden. Op minder dan een uur varen van San Cristobal ligt Isla Lobos, met weer veel vogels, zoals de blauwvoet Jan-van-Genten, fregatvogels en pelikanen.

7. Santa Fe & Plaza Sur

De Santa Fe leguaan komt uitsluitend voor op het gelijknamige eiland. Ook hier weer goede snorkelmogelijkheden: pijlstaartroggen, hamerhaaien en schildpadden. Plaza Sur is het enige eilandje van een kleine archipel nabij het eiland Santa Cruz. Op Plaza Sur groeien bijzondere cactussen, waar landleguanen zich mee voeden. Op de rotsen rond het eiland kan je talrijke vogelsoorten spotten.

Gratis brochures aanvragen

Nog meer reisinspiratie? Vraag nu de nieuwe brochures aan voor groepsreizen bij Djoser.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!