Ga naar content

Dieren op de Galapagos eilanden

Natuur op de Galapagos - Ken je de ‘’Big Five’’? De vijf soorten groot wild die je op je Afrikaanse safari gezien móet hebben? Het zijn de leeuw,  neushoorn, buffel, olifant en het jachtluipaard – ook wel bekend als de cheetah.

Maar ook elders op onze aardbol zijn er bijzondere dieren die je niet wilt missen. Misschien niet zo groot, misschien niet zo gevaarlijk maar wél minstens zo bijzonder. Op de Galapagos eilanden dus. Nergens anders kom je op zo’n klein oppervlak zoveel, al dan niet bijzondere, dieren tegen. Soorten die op deze afgelegen eilanden heel lang het rijk alleen hadden.

Check onze veldgidsen

De Galapagos Big Five

Hier lees je eens een andere ‘Big 5’, namelijk die van de grote- én kleine dieren op de Galapagos. Ik ben geen bioloog of zo, dus ik vertel je gewoon wat ik als reiziger gezien heb, waardoor ik verrast werd en waar ik blij van werd. Dit is mijn persoonlijke top 5 aan groot wildlife:

1. Manta rog

Een grote donkere schaduw die als je onder water zwemt plotseling boven je opdoemt. Bijna geluidloos en majestueus wuivend met enorme vleugels. Dat is de manta rog. Best een beetje griezelig als je daar zo in het water ligt. Maar tegelijk besef je bij het zien van deze mysterieuze dieren wel: dit is avontuur. Snorkelen bij Kicker Rock, zo’n 2 kilometer van San Cristobal, was een van mijn beste reiservaringen op de Galapagos. Vergeet vooral niet je onderwatercamera. 

Manta's Galapagos
Deel op Pinterest

2. Zeeleeuw

Wandelend door het dorpje Baquerizo Moreno op San Cristobal kun je het ‘verhaal van de bankzitters’ beleven. Hier kan je op een bankje zitten, terwijl een gigantische zeeleeuw gezellig even naast je kruipt om ook uit te rusten. Afgezien van de lucht, want ze ruiken nogal, is dit echt een hele bizarre manier om zo dicht bij wilde dieren in de buurt te komen.

Maar het wordt nog gekker: de zeeleeuwen zijn vaste bezoekers van de kinderspeeltuin waar het bankje staat. Zo’n plek waar je als ouder je kleine peuter laat spelen, terwijl ondertussen een slaperige zeeleeuw de glijbaan bezet houdt. Dat laatste heb ik trouwens niet zelf meegemaakt, maar van anderen gehoord. 

Zeeleeuwen op het strand
Deel op Pinterest

3. Zeeleguaan

De Duitser onder de zeedieren. Graaft groepsgewijs kuilen op het strand – al doet de zeeleguaan het voor de eieren natuurlijk - en gaat gezellig in discussie met zijn soortgenoten waardoor soms hele stukken strand moeten worden afgezet. Zeeleguanen komen uitsluitend voor op de Galapagos en zijn de enige hagedissen die kunnen zwemmen. Daarvoor moeten ze als koudbloedige eerst opwarmen in de zon, want anders verdrinken ze. Wil je zeeleguanen op de Galapagos eilanden spotten? Dat kan je op Santa Cruz, San Cristobal, Isabela en Española.

mooiste dieren galapagos
Deel op Pinterest

4. Reuzenschildpad

Niet wéér dat verhaal over de wereldberoemde reuzenschildpad Lonesome George, de schildpad met een eigen Wikipediapagina. George leeft inmiddels niet meer maar je kunt wel naar zijn ‘graf’, een display in het Charles Darwin museum op Santa Cruz.

Reuzenschildpad op pad
Deel op Pinterest

Nageslacht heeft hij, ook met hulp, nooit gekregen. Gelukkig zijn er nog wel andere reuzenschildpadden. Niet oppakken: Galapagos schildpadden houden het liefst hun voeten op de grond zoals ze dat al eeuwenlang gewend zijn. 

5. Zeehond

De gewone. Je hebt ze ook in de Noordzee. Bijzonder is dat je hier met ze kunt snorkelen. Dat is bovendien een goede eerste kennismaking met de Galapagos. Eenvoudig beginnen toch? Zoals de meeste reizigers kom je aan op Santa Cruz. Je installeert je in je hotel of B&B en pakt ’s middags een taxi naar Academy Bay. Wit strand en gegarandeerd zeehond succes. Mijn impressie: die snorharen doen het. Zeehonden zijn écht lief.

bijzondere dieren op de galapagos eilanden
Deel op Pinterest

De Galapagos Small Five

Naast de gevierde big 5 is er misschien minstens nog wel een interessantere schat aan kleinere dieren in het wild te zien op de Galapagos eilanden. Denk aan de bijzondere mix aan vogels waar de Galapagos zo geliefd om is. Hier is mijn must-see lijstje:

1. Blue Footed booby ( Blauwvoetgent )

Nee, dit is geen kruising tussen een zeemeeuw en een smurf. Wel dé beroemdheid van de Galapagos, absoluut de leukste thuis. Zijn eigenwijze kop straalt uit dat hij weet wat acteren is. Bekend van duizenden selfies. Staat trots op postzegels. 

Vrolijke blauwvoetgent
Deel op Pinterest

Niet erg dus dat ik achteraf een hele avond bezig was met het selecteren van de mooiste shots. Blue-Footed Boobies komen voor op diverse plekken maar zijn, als je ook fregatvogels wilt zien, makkelijk te spotten op North Seymour. Ook het National Park Los Tuneles op Isabela is een Booby aanrader. 

2. Fregatvogel

De macho van de Galapagos. Want doe hem maar na: hij blaast zijn felrode halszak enorm op: een onuitwisbare indruk voor de vrouwtjes fregatvogels. Hoe het verder afliep met de liefdesaffaire kon ik niet helemaal volgen, ze zaten ook elkaar flink achterna. Wil je het zelf meemaken? Vanuit Santa Cruz is het 2 uur varen naar North Seymour. Hier tref je een fregatvogelkolonie aan op 2 vierkante kilometer, dus succes gegarandeerd.

Vogels op de galapagos eilanden
Deel op Pinterest

3. Galapagos landleguaan 

Schitterende prehistorisch ogenede dieren. Vanuit Santa Cruz vaar je naar Plaza Norte - dit is zijn paradijsje, dat in onze ogen sterk lijkt op Jurassic Park. Samen met zijn groene, gele en oranje soortgenoten loungen ze in de felle zon. Al zijn ze niet schuw, je kunt toch beter wat afstand houden. Zo heb je gelijk een foto met felgroene cactussen en de knalblauwe oceaan op de achtergrond. 

Kleurrijke landleguaan
Deel op Pinterest

4. Pinguïn

Ook de pinguïn heb je vast eerder van dichtbij gezien, maar hier zijn ze in het wild. Op het eiland Isabela kun je heel goed fietsen. Regel er een huurfiets, neem een snorkelsetje mee en ga naar Concha de la Perla, vlakbij het dok. Vanaf de pier spring je met je snorkel zo het water in en de pinguïns zwemmen gewoon om je heen. Klein en schattig, je zou zo’n beestje bijna in je rugzak stoppen...

5. Zeepaardje 

Wie herinnert zich niet de schokkende foto van het zeepaardje dat zich om een wattenstokje heen had geklemd? Die schattige zeepaardjes zie je hier ook, maar dan zonder het wattenstaafje. Het beste kun je deze onder water spotten bij het Marine Nationaal Park Los Tuneles, op het eiland Isabela. Hier vind je helder, kalm en ondiep water. Naast zeepaardjes zie je hier trouwens ook prachtige schollen papegaaivissen, werkelijk in alle kleuren van de regenboog.

Galapagos wildlife
Deel op Pinterest

Wildlife reizen naar de Galapagos

Zou jij ook graag zelf dieren spotten op de Galapagoseilanden? Zelf was ik op reis met Local Hero Travel. Via hen boekte ik rechtstreeks bij Ellen, een Nederlandstalige reisspecialiste in Ecuador. Dit kan ik van harte aanraden, want ze maakt je reis precies zoals je wilt en heeft goede suggesties.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Daphne Lindemans
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!