Ga naar content

Baños in Ecuador

Baños is een toeristisch plaatsje, gelegen in het midden van Ecuador. De stad bevindt zich in het dal van de Pastaza en is een toeristische uitvalsbasis voor een trip naar de Amazone in Ecuador of voor de actieve vakantieganger op zoek naar avontuur. De volledige naam luidt Baños de Agua Santa, wat "Baden van heilig water" betekent; rondom het stadje vind je een aantal warmwaterbronnen.

Baños

De toeristische stad ligt strategisch tussen de Andes en het Amazonegebied. Rond de Plaza Mayor, het centrale pleintje in Banos, heerst een relaxte reizigerssfeer. Backpackers en Zuid-Amerikaanse toeristen ontmoeten elkaar hier. Wat zijn de mooiste plekken om te zien rond Baños de Agua Santa in Ecuador en wat is er eigenlijk zoal te doen in de omgeving?

Natuur rond Baños

Vanwege de ligging aan de voet van de Tungurahua vulkaan en het vochtige klimaat is de natuur bij Baños zeer groen. Ecuadoranen reizen zelf vaak naar het gebied om een bezoek te brengen aan een van de vulkanische warmwaterbronnen. Buitenlandse reizigers houden meestal hun laatste stop in Baños alvorens ze verder trekken richting het Amazonegebied in Ecuador.

De meesten verblijven hier echter enkele dagen omdat je er kan deelnemen aan tal van leuke activiteiten en excursies. Zo worden er diverse tours georganiseerd in en rond de Pastaza rivier. Op slechts enkele kilometers van het stadscentrum ligt de Agoyán stuwdam, gebouwd in de jaren '80 en vernoemd naar een waterval in de omgeving van Baños. Een bekende toeristische attractie is de schommel op een rand van een ravijn, het zogenaamde "end of the world" bij La Casa del Arbol.

Leuke maatwerk reizen

Hoogtepunten en overige bezienswaardigheden

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden rond Baños? Een overzicht van mooie plekjes.

1. Watervallen - Ruta de las Cascadas

Je vindt talrijke prachtige watervallen in de omgeving van Banos. Met een mountainbike kan je een fietsroute volgen tussen Baños en Puyo. Je fietst langs de mooiste watervallen, de "Ruta de las Cascadas". Ook wandelen en paardrijden behoren tot de mogelijkheden, maar het is net zo fijn om met de bus of huurauto langs de route te rijden en onderweg wandelingen te maken naar de watervallen. Ongeveer halverwege, tussen de 4de en 5de tunnel kom je voorbij een van de mooiste watervallen van Ecuador, de Pailon del Diablo. Om deze te bereiken dien je wel een fiks stuk te wandelen. 

Watervallen bij Baños
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Mountainbiken bij Baños

Op de weg tussen Baños en Puyo heb je dus de mooiste vergezichten op van de centrale hooglanden van Ecuador. Je kunt deze weg zoals gezegd ook mountainbiken. Vanaf Banos (1800 m) is het grootste deel van de adembenemende route tot Puyo (950m) dalend. In Banos zijn verscheidene fietsverhuurbedrijven. De weg terug kun je een bus nemen. De route, met een lengte van 60 km, volgt de Pastaza rivier. Zorg wel dat je je paspoort bij hebt voor controles. Beste tijd: juni - september.

3. Amazone in Ecuador

Bijna de hele oostelijke kant van Ecuador bestaat uit jungle. Banos is voor veel reizigers het vertrekpunt van een bezoek of dagexcursie aan de Amazone in Ecuador. Wil je voor langere tijd dieper de jungle in, kies dan voor Yasuni Nationaal Park. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan, de meeste hotels in Yasuni zijn zeer prijzig.

4. Vulkanen

Baños bevindt zich aan de voet van de Tungurahua vulkaan. De 5.023 meter hoge stratovulkaan ligt in het Andesgebergte. De vulkaan is vandaag de dag nog steeds actief. Door de ligging bij de vulkaan zijn er in de omgeving van de stad verscheidene hot springs en mooie watervallen.

Meer naar het noordwesten bevindt zich de beroemde Cotopaxi vulkaan en het gelijknamige nationaal park. En vanuit Banos kan je ook de Chimborazo bezoeken. Deze hoogste berg van het land is met een hoogte van 6.310 meter een van de "Colosos de los Andes". Maak een beklimming tot een hoogte van 5.000 meter, maar let wel op voor hoogteziekte, drink dus voldoende water! Ook in deze omgeving kan je ook zeer mooi mountainbiken.

5. Warmwaterbronnen bij Baños

Ecuadorianen zelf zijn gek op de zwavelhoudende warmwaterbronnen bij Baños. Maar ook voor toeristen is het heerlijk om een bad te nemen in de hot springs na een actieve dag fietsen of wandelen in de jungle van het Amazonewoud. Soms zijn de baden erg druk met backpackers en we bevelen dan ook aan om net na 18u00 te gaan baden. De baden worden dan schoongemaakt en het is er dan nog niet te druk. Let wel op, aangezien Baños zo ongeveer op de evenaar ligt, kan je zelfs bij slecht weer verbranden!

Bereikbaarheid Baños

Hoe kom je bij Baños? De plaats is te bereiken via de route vanaf Ambato, Riobamba en vanaf de andere kant vanuit Puyo. Er rijden regelmatig bussen over deze wegen. Wanneer er vulkanische activiteiten zijn van de Tungurahua kan de route naar Riobamba afgesloten zijn.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!