Ga naar content

Baños in Ecuador

Mooiste plekken Ecuador - Baños is een toeristisch plaatsje, gelegen in het midden van Ecuador. De stad bevindt zich in het dal van de Pastaza en is de toeristische uitvalsbasis voor een reis naar de Amazone in Ecuador. De volledige naam luidt Baños de Agua Santa, wat "Baden met heilig water" betekent; rondom Banos bevinden zich een aantal warmwaterbronnen.

Baños

De toeristische stad ligt strategisch gelegen tussen de Andes en het Amazonegebied. Rond de Plaza Mayor, het centrale pleintje in Banos, heerst dan ook een relaxte reizigerssfeer. Wat zijn de mooiste plekken om te zien rond Baños de Agua Santa in Ecuador en wat is er eigenlijk zoal te doen in de omgeving?

Natuur rond Baños

Vanwege de ligging aan de voet van de Tungurahua vulkaan en het vochtige klimaat is de natuur zeer groen. De Ecuadorianen zelf reizen vaak naar het gebied om een bezoek te brengen aan een van de vulkanische warmwaterbronnen. Buitenlandse reizigers houden meestal hun laatste stop in Banos alvorens ze verder trekken richting het Amazonegebied in Ecuador. De meesten verblijven echter enkele dagen in het plaatsje omdat je er kan deelnemen aan tal van leuke activiteiten en excursies. Zo worden er diverse tours georganiseerd in en rond de Pastaza rivier. Op slechts enkele kilometers van het stadscentrum ligt de Agoyán stuwdam, gebouwd in de jaren '80 en vernoemd naar een waterval in de omgeving van Baños. Een bekende toeristische attractie is de schommel op een rand van een ravijn, het zogenaamde "end of the world".

Hoogtepunten bij Baños

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden rond Baños? Een overzicht van mooie plekjes.

1. Watervallen - Ruta de las Cascadas

Er zijn talrijke prachtige watervallen in de omgeving van Banos. Met een mountainbike kan je een 17 km lange fietsroute volgen tussen Baños en Puyo. Je fietst langs de mooiste watervallen, de "Ruta de las Cascadas". Ook wandelen en paardrijden behoren tot de mogelijkheden.

2. Mountainbiken bij Baños

Op de weg tussen Baños en Puyo levert een busreis de mooiste vergezichten op van de centrale hooglanden van Ecuador. Je kunt deze weg dus ook mountainbiken. Vanaf Banos (1800 m) is het grootste deel van de adembenemende route tot Puyo (950m) dalend. In Banos zijn verscheidene fietsverhuurbedrijven en de weg terug kun je een bus nemen. De route, met een lengte van 60 km, volgt de Pastaza rivier. Je komt voorbij een van de mooiste watervallen van Ecuador, de Pailon del Diablo. Zorg wel dat je je paspoort bij hebt voor controles. Beste tijd: juni - september.

3. Amazone in Ecuador

De hele oostelijke kant van Ecuador bestaat voornamelijk uit jungle. Banos is voor veel reizigers het vertrekpunt van een bezoek of dagexcursie aan de Amazone in Ecuador. Wil je voor langere tijd dieper de jungle in, kies dan voor Yasuni Nationaal Park. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan, de meeste hotels in Yasuni zijn zeer prijzig.

4. Vulkanen

Baños bevindt zich aan de voet van de Tungurahua vulkaan. De 5.023 meter hoge stratovulkaan ligt in het Andesgebergte. De vulkaan is vandaag de dag nog steeds actief. Door de ligging bij de vulkaan zijn er in de omgeving van de stad verscheidene hot springs en mooie watervallen. Meer naar het noordwesten bevindt zich de beroemde Cotopaxivulkaan en het gelijknamige nationaal park. Maar vanuit Banos kan je ook de Chimborazovulkaan bezoeken. De Chimborazo is met een hoogte van 6.310 meter een van de "Coloso de los Andes". Maak een beklimming tot een hoogte van 5.000 meter, maar let wel op voor hoogteziekte, drink dus voldoende water! In de omgeving kan je ook zeer mooi mountainbiken.

5. Warmwaterbronnen bij Baños

Ecuadorianen zelf zijn gek op de zwavelhoudende warmwaterbronnen bij Baños. Maar ook voor toeristen is het heerlijk om een bad te nemen in de hot springs na een actieve dag fietsen of wandelen in de jungle van het Amazonewoud. Soms zijn de baden erg druk met backpackers en we bevelen dan ook aan om net na 18u00 te gaan baden. De baden worden dan schoongemaakt en het is er dan nog niet te druk. Let wel op, want omdat Baños zo ongeveer op de evenaar ligt, kan je zelfs bij slecht weer verbranden!

Bereikbaarheid Baños

Hoe kom je bij Baños? De plaats is te bereiken via de route vanaf Ambato, Riobamba en Puyo. Er rijden regelmatig bussen over deze wegen. Wanneer er vulkanische activiteiten zijn van de Tungurahua kan de route naar Riobamba afgesloten zijn.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven