Ga naar content

Mindo in Ecuador

Een van onze favoriete plekken in Ecuador is Mindo, een gezellig plaatsje op amper 2 uur rijden vanaf de luchthaven van Quito. Bij ons hotel hadden we luchthavenvervoer geregeld en de chauffeur stond ons keurig op te wachten bij aankomst. De slingerende weg ernaartoe is al prachtig op zich, de drukke stad Quito maakt snel plaats voor prachtige groene natuur. In Mindo stond onze gids Chicho ons op te wachten. Drie dagen lang zou hij ons alle mooiste plekken in Mindo laten zien, een onvergetelijk bezoek!

Vogelparadijs in Ecuador

Voor ons was de voornaamste reden voor een bezoek aan Mindo het groot aantal vogelsoorten. Het stadje is omgeven door tropische nevelwouden en jungle. Er worden bird watching tours aangeboden bij verschillende touroperators in het centrum. Je kan kiezen voor een standaard tour van enkele uren, waarbij je naar een van de parken in de omgeving gaat. Kies je voor langere - en duurdere - excursies, dan bezoek je nog enkele extra parken, waar meer kans is op bepaalde toekans en de rode rotshaan of quetzal.

Wie minder tijd heeft in Mindo of niet zo vroeg uit de veren wil, hoeft niet te treuren. De lokale bevolking heeft iets slims bedacht. In verscheidene achtertuinen hebben mensen een privé vogeltuin ingericht. Wat dat inhoudt? In de tuin achter hun huis hebben ze allerlei watertjes en voederbakjes voor kolibries aangebracht en takken zo geplaatst dat er gemakkelijk vogels op kunnen zitten. Iedere dag worden er bananen opgehangen. Vanaf een balkon of afdak kan je de vogels observeren die hier komen eten en drinken. Het zijn dus wilde vogels, maar ze worden wel gevoed. Het biedt de mogelijkheid om mooie foto's van relatief dichtbij te maken. Toucanets, tangaren en zelfs toekans kunnen hier gezien worden. 

Vogels in Mindo
Deel op Pinterest

Eldorado voor de actieve reiziger

Mindo is niet alleen een natuurparadijsje. Het is tevens een leuk alternatief voor het drukker bezochte Baños. Je kan er deelnemen aan tal van leuke activiteiten. Zeker voor gezinnen met wat oudere kinderen en actieve backpackers is het erg tof hier. Wat dacht je van een vlot van autobanden? Het is gieren van het lachen om met 6 aan elkaar gebonden banden over wild water te klotsen.

Waag jezelf aan canyoning in het Toucan Reserve, boek een canopy tour of een zipline, race met de mountainbike door het oerwoud of ga hiken met een gids. Er zijn twee canopy aanbieders in het dorp, Mindo Canopy Adventures en Mindo Ziplines. Alle tours zijn te boeken bij lokale bureaus in het stadscentrum van Mindo.

1. Stoeltjeslift in Minjoy Park

Erg gaaf is de stoeltjeslift boven het regenwoud, die pas enkele jaren geleden geopend werd. Je mag echt geen hoogtevrees hebben, want de lift voert je over grote hoogte langzaam mee over de dichtbegroeide jungle.

Mooiste plekken Mindo
Deel op Pinterest

Vanuit je stoel kan je vogels zien voorbij vliegen en de enorme biodiversiteit bewonderen. Een grote verscheidenheid aan plant- en boomsoorten schuift voorbij en het is prachtig om dit in alle rust te aanschouwen.

2. Kabellift en watervallen

Een kabellift voert bij Tarabita y Santuario de Cascadas Mindo van de ene berg naar de andere. Spannend is het wel een beetje, wanneer je met het gele bakje over grote hoogte maar liefst 530 meter ver naar de andere kant vliegt. Daar aangekomen kan je ervoor kiezen om een lang wandelpad te nemen langs een 6-tal watervallen (ca. 2 uur wanneer je flink doorstapt) of een kortere route naar 1 waterval (ca. 30 minuten).

Neem zwemkleding mee, want bij verschillende watervallen kan je baden. Je kan uiteraard ook beide routes wandelen, maar denk er aan dat je met de Tarabita Cablecar ook nog terug moet. Wij moesten 3 kwartier wachten voor we aan de beurt waren, omdat er ook een hele school moest oversteken.

Vlinder- en kolibrietuin

Wellicht heb je wel eens vaker een kolibrietuin of vlindertuin bezocht, maar die in Mindo is de moeite voor een kort bezoek. Je ziet hier vele verschillende soorten en vanaf de uitkijktorens in de tuin kan je ook andere vogels spotten.

Vlindertuin en kolibrietuin Mindo
Deel op Pinterest

Bezoek aan de chocoladefabriek

Wil je eens alles weten over hoe die lekkernij nu eigenlijk gemaakt wordt? Neem een rondleiding in een van de chocoladefabrieken. Je leert alles over cacaobonen, de productie en het vele werk dat komt kijken bij de fabricatie van een reepje chocola. Tijdens de proeverij zal je het verschil proeven met de chocolade die wij gewend zijn. Puur en echt van smaak, met soms een gekke twist zoals peper of passievrucht. In het lokale winkeltje kan je nog een chocolade brownie, cacaoboter, een chocoladebiertje of enkele repen als souvenir kopen.

Gezellige winkelstraat

Na een actieve dag is het heerlijk vertoeven in het centrum. Er zijn allerlei leuke kraampjes en regelmatig wordt er gedanst en gezongen. Drink een lekker biertje in een van de barretjes of probeer traditionele gerechten in een van de lokale restaurants.

Bijzonder overnachten in Mindo

Mindo heeft accommodaties voor ieder budget. Van goedkope hostels in het centrum tot luxe hotels met een enorme tuin. Zelf reisden wij met ons zoontje van 7, dus kozen we voor wat meer luxe en een hotel met zwembad.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!