Ga naar content

Cotopaxi Nationaal Park

Ecuador - Cotopaxi nationaal park, ten zuiden van Quito, is een van de highlights om te zien tijdens een rondreis in Ecuador. De gelijknamige stratovulkaan heeft een bijna perfect symmetrische kegelvorm en is 5.897 meter hoog. Vanaf Quito kan je de vulkaan al zien. Het hele landschap rondom de Cotopaxi straalt een oase van rust uit. 

Landschap Cotopaxi

Maak kennis met een van de mooiste bergen in het Andesgebergte. Hoe is de natuur rondom de Cotopaxi vulkaan? Allereerst zijn er verschillende vulkanen in het Cotopaxi Nationaal Park, maar laten we eerlijk zijn, de majestueuze stratovulkaan domineert het hele beeld. Waar je ook kijkt, telkens weer val je in verbazing over de schoonheid van deze perfecte bergtop.

Onze reistips

Laten we dus hiermee beginnen. De top wordt bedekt door een gletsjer. Daaronder kleurt de aarde donkerrood. De flanken van de vulkaan zijn bedekt met groene paramo en goudkleurige grassen. Wilde paarden, lama's, vossen, herten en zelfs af en toe een beer kunnen geobserveerd worden. De Cotopaxi beklimmen is weggelegd voor echte avonturiers, maar tal van wandelpaden zijn uitgezet elders in het park en op de bergflanken.

Zien en doen

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en leuke activiteiten om te doen tijdens een bezoek aan Cotopaxi Nationaal Park?

1. Cotopaxi beklimmen

Wie dat wil kan de vulkaan beklimmen, dat is een lange dagtocht. Een beklimming van de Cotopaxi is op zich niet heel moeilijk, maar het zijn de grote hoogte en de kou die de grootste uitdaging vormen voor klimmers. De echte klim begint bij Refugio José Rivas. 

Vanaf deze hut kan je nog 200 meter omhoog klimmen vooraleer de echte gletsjer begint. Wil je verder naar de top, dan is een bijzondere uitrusting (en gids) een must. In Quito zijn verscheidene bureaus die deze hike aanbieden als excursie. Het is verstandig om de klim onder begeleiding van een gids te doen, omdat het ijs op de top verraderlijke spleten kan vertonen.

2. Mountainbiken

Liefhebbers komen graag naar het nationaal park om te mountainbiken. Hou rekening met de hoogte. De meeste routes liggen tussen de 3.500 en 4.500 meter en het kan best zwaar zijn om hier te fietsen. 

Mountainbike
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wandelen bij Laguna de Limpiopungo

Aan de voet van de Rumiñahui vulkaan ligt een meertje, waar allerlei watervogels hun heil zoeken. Een gemakkelijk wandelpad van 2,6 kilometer voert rond het meer, langs twee observatieplatforms. Een fijne route voor wie last heeft van de hoogte en geen lange afstanden kan maken.

4. Paardrijden

Het nationale park staat niet alleen bekend om haar wilde paarden, je kunt er ook heerlijk paardrijden. Er worden ruitertochten aangeboden van 1 uur tot meerdere dagen. Een ideale manier om de minder toegankelijke plekken van het gebied te verkennen.

Bijzonder overnachten bij de Cotopaxi vulkaan

Wat is er idyllischer dan een met riet bedekte hacienda, met uitzicht op een van van de mooiste vulkanen ter wereld? In de omgeving van het park zijn accommodaties te boeken in verschillende prijsklassen, vaak met zicht op de Cotopaxi vulkaan. Toen wij de duurzame Tambopaxi lodge ontdekten op Booking.com was onze keuze snel gemaakt. Het is het enige hotel wat zich daadwerkelijk in het nationaal park bevindt. De kamers in dit ecohotel bieden een schitterend uitzicht op de vulkaan. 

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!