Ga naar content

Yasuni Nationaal Park

Mooiste plekken in Ecuador - Tijdens onze rondreis in Ecuador mocht een bezoek aan Yasuni Nationaal Park niet ontbreken.  Door de ligging tussen de Andes en het Amazonewoud heeft het gebied een ongekende biodiversiteit en is het een van de meest ongerepte natuurparken van het land. Het behoort tot het Amazone regenwoud en ligt aan de oevers van de Napo Rivier, die verderop uitmondt in de Amazone.

Reis langs Yasuni

Zo gemakkelijk bleek een reis naar Yasuni nog niet te regelen; de enkele hotels die er zijn, zijn behoorlijk duur. Na enig contact bleek een van deze luxe lodges, Napo Wildlife Center, een extra lodge te hebben, Napo Cultural Center, die iets gunstiger is in prijs. Goedkoop was het niet, maar omdat we zo graag naar Yasuni wilden, hebben we hier extra budget voor opzij gezet.

De uitvalsbasis voor het gebied is Puerto Francisco de Orellana, beter bekend onder de naam Coca. Dit stadje is te bereiken vanuit Quito met een huurauto of de bus (reken op ca. 8 uur rijden) of met het vliegtuig in ca. 35 minuten. Op 5 minuten rijden vanaf het vliegveld, aan de Napo rivier ligt de haven, waarvandaan de verschillende hotels in Yasuni de gasten per motorboot ophalen. Er voert geen weg naar de accommodaties en al het transport is dus over het water. 

Yasuni np
Naturescanner
Deel op Pinterest

Overnachten in Yasuni Nationaal Park

De meeste lodges in Yasuni zijn privé eigendom. Sacha Lodge is de meest luxe lodge en wordt gerund door een Zwitser. La Selva werkt nauw samen met de inheemse bevolking, maar is wel privé bezit. Napo Wildlife Center is anders. Deze lodges zijn gerund door de Añunga indianen, een inheemse gemeenschap. Daarnaast is er de budget variant, Napo Cultural Center. Een verblijf in een van de Napo lodges heeft onze voorkeur, alles komt volledig ten goede aan de lokale bevolking. 

Natuur in Yasuni

Yasuni National Park is het leefgebied voor minstens 600 vogelsoorten, 580 soorten kikkers en zeer veel verschillende boomsoorten. Er leven jaguars, luiaards, pecari's, tapirs en apen.

Activiteiten in de jungle

Je kan een verblijf boeken van 3, 4 of 5 dagen. De meeste bezoekers nemen deel aan dezelfde activiteiten in die enkele dagen, maar in een ander tempo. Bij Napo Cultural Center was Sergio gedurende vier dagen onze gids. We bezochten 2 clay-licks, klei likplaatsen voor papegaaien. 

Wij hadden geen geluk, er kwamen slechts enkele parkieten opdagen en de ara's lieten het afweten, maar een andere groep zag tientallen bontgekleurde ara's. Helaas, dat is de natuur... De meest bijzondere excursie was een boottocht naar de "black creek", waar we ondanks de hevige regenbuien toch veel vogels, een 4 meter lange kaaiman en een groep reuzenotters zagen. 

Excursie yasuni
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Indrukwekkend is uiteraard ook een nachttour, waarbij je met de gids op zoek gaat naar dieren die zich pas na zonsondergang laten zien. Padden, kikkers, spinnen, tarantula's en slangen kruisen je pad. Ook een middag boven op de gigantische uitkijktoren vormt een onuitwisbare herinnering. Het pad ernaartoe was een houten knuppelpad door moerassen. Doodshoofdaapjes sprongen boven onze hoofden van tak naar tak. De toren is 44 meter hoog en heeft twee platformen boven de boomtoppen. Wie even geduld uitoefent zal tientallen vogelsoorten kunnen observeren; toekans, een geelstuitbuidelspreeuw, de fluweelcotinga enz. Bovendien heb je een prachtig zicht over het oerwoud!

Toren Yasuni
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een kijkje in het leven van de inheemse bevolking

Naast natuurexcursies worden er ook culturele tours aangeboden, waarbij je kennismaakt met de Añunga indianen of andere inheemse stammen. Tijdens een bezoek aan een schooltje zie je hoe het er in Ecuador aan toe gaat in de les. Bij Napo Cultural Center hebben ze veel computers, maar het regende bijvoorbeeld wel binnen in het kleuterklasje. Ook kan je een praatje maken met de vrouwen van de community over hoe hun dag er uit ziet en handgemaakte sieraden kopen om hen te steunen in hun dagelijks onderhoud.

Olie

Helaas heeft Yasuni Nationaal Park niet alleen veel natuurschoon, maar ook veel olie. Langs de Rio Napo zie je het ene na het andere boorplatform en steeds meer natuur wordt ingeleverd. De lokale bevolking voert een fikse strijd om het natuurbehoud, maar de rijke oliemagnaten hebben veel macht. Er is al heel wat schade aangericht en men vreest dat er al veel dieren zijn omgekomen. Met een bezoek aan de Anunga mensen steun je hen financieel.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!