Ga naar content

Andesgebergte

La Cordillera de los Andes is wereldberoemd en de bergketen stelt niet teleur. Aan de westkust van Zuid-Amerika doorkruisen de bergen Venezuela, Bolivia, Ecuador, Colombia, Peru, Chili en Argentinië, en gemiddeld zijn ze zo'n vierduizend meter hoog.

Natuur in de Andes

Hoe is de natuur en het landschap van de Andes? Het gebergte komt op haar 7000 kilometer lange reis van noord naar zuid door verschillende klimaten en telt daarom een diversiteit aan natuurverschijnselen. Van hoge bergen tot hoogvlakten, van jungle tot woestijn, je komt het allemaal tegen in het Andesgebergte.

Mooiste plekken in de Andes

Wat moet je zien in het gebergte? Met zoveel verschillende landen en streken is het begrijpelijk dat je niet meer weet waar je moet beginnen. De mooiste plekken van het één na hoogste gebergte ter wereld vind je hier. Een top vijf kiezen uit al dit moois is een hele opgave, de volgende plekken zijn dan ook in willekeurige volgorde.

1. Andes in Ecuador

Een van de mooiste plekken in de Andes vind je in Ecuador, het land waar de Andes en de evenaar elkaar ontmoeten. De bekendste vulkaan in Ecuador is de Cotopaxi, die met zijn kegelvormige top al zichtbaar is vanaf Quito. In het midden van het land vind je de Coloso de los Andes, de Chimborazo vulkaan.

De vulkaan is zo'n 6.310 meter hoog en dus ook gelijk het hoogste punt van het land. Na een intense tocht geniet je, als het weer het toelaat, van een adembenemend uitzicht over het kale maanlandschap dat je zojuist hebt getrotseerd en over de besneeuwde bergtoppen om je heen. 

2. Andes in Argentinië

Het hoogste punt van de Andes, de Aconcagua bevindt zich in Argentinië. Na de toppen in Azië is dit de hoogste bergtop, met als hoogste punt 6.932 meter. De beklimming hiervan is een stevige en kan niet gedaan worden in één dag, hier worden ongeveer twee weken voor genomen, met een aantal rustdagen.

Er zijn meerdere routes naar de top, dus je kunt er zeker van zijn dat je bij deze tocht niet de heen- en terugreis over dezelfde paden loopt. De tocht naar de top van de Aconcagua biedt sprookjesachtige uitzichten en adembenemende valleien. Daarnaast zijn er meerdere gletsjers in het Parque Provincial Aconcagua, de bekendste zijn de Poolse gletsjer en de Engelse.

Mooiste plekken Andes
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

In San Martín de los Andes vind je diepblauwe meren omgeven door besneeuwde bergtoppen, en in de wintermaanden verandert deze plaats in een waar skioord. 

3. Andes in Peru

De bekendste en meest magische plek van de Andes vind je in Peru. De beleving van Machu Picchu Citadel is moeilijk te beschrijven en moet echt zelf beleefd worden om begrepen te worden. De heilige stad is op meerdere manieren te bereiken.

Via de Inca trail, een populaire trek van vier tot vijf dagen via wegen die door de Inca's zijn aangelegd. Als je de Camino del Inca wil lopen, is het aan te raden deze ten minste een half jaar van tevoren te reserveren. Een alternatief voor deze tocht is de Salkantay trek; een pittigere tocht langs heilige plaatsen voor de Inca's en oude ruïnes.

Het hoogtepunt is de majestueuze besneeuwde Salkantay mountain. Bij Arequipa vind je de vulkaan de Misti en een van de diepste canyons ter wereld, zelfs dieper dan de bekendste Noord-Amerikaanse Grand Canyon! De Cañon del Colca is een ruige en droge kloof waar je na je afdaling in verschillende oases kunt bijkomen, terwijl je de lucht afzoekt naar oversuizende condors. 

4. Andes in Chili

De Andes is nergens zo veelzijdig als in Chili. Vanaf San Pedro de Atacama kun je hiken en genieten van prachtige uitzichten, je kunt er zoutvlaktes bewonderen en een schitterende zonsondergang bewonderen in de maanvallei. Maak ook een leuke excursie naar de Termas de Puritama hot springs. 

Andes Chili
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nadat je een dagje hebt geluierd in een van de thermische baden kun je een daguitstap maken naar de Tatio geisers en schitterende lagunes bezoeken, of de rijke historie van het stadje ontdekken. Meer naar het noorden bevindt zich de Altiplano waar je langs prachtige vulkanen rijdt, met zoutmeren op de voorgrond.

Zuidelijker in Chili bevindt zich Patagonië. In Torres del Paine, dat ook wel het achtste wereldwonder wordt genoemd, lijkt de natuur in perfect evenwicht te zijn. Je kijkt hier je ogen uit met alle dieren, gletsjers, rivieren, en heel veel groen. 

Andes in Patagonië
Deel op Pinterest

5. Andes in Bolivia

De Altiplano van de Andes vind je deels ook in Bolivia. De hoofdstad La Paz is de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. De hoogvlakte kent talloze prachtige bezienswaardigheden, waaronder twee immense zoutmeren, Salar de Uyuni en Salar de Coipasa.

Andes in Bolivia
Deel op Pinterest

En de adembenemende, kleurrijke meren Laguna Colorado en Laguna Verde, omgeven door vulkaanlandschappen en bergwoestijnen. In het westen van de Boliviaanse Altiplano ligt het Parque Nacional Sajama, een magisch park, dat redelijk afgelegen ligt, met wel drie vulkanen, waaronder de hoogste van Bolivia, de Sajama. Ook wonen er in dit gebied typisch traditionele Boliviaanse dorpsgemeenschappen.  

Dieren en planten in het Andesgebergte

Welke planten en dieren kom je tegen in het Andesgebergte? Alle verschillende klimaten in het Andesgebergte zorgen voor een enorme diversiteit aan planten en dieren. In de drogere gebieden vind je vooral cactussen die prachtige roze en gele bloemen hebben. In de Andes van Peru tref je prachtige besneeuwde bergtoppen waar bijna niets groeit, maar ook regenwouden waar de overgang in luchtvochtigheid meteen voelbaar is.

Puya Raimondi
Deel op Pinterest

Planten die je veel ziet in Peru en Chili zijn aardappelen, yuca (cassave), mais en quinoa, deze vind je ook veel terug in de keuken van de Andes. Verder groeien hier agaves, maar ook orchideeën en bromelia's. Daar waar de bergen hoger zijn dan 4500 meter, groeit de zeldzame reuzenbromelia, of Puya Raimondi. Deze cactus heeft een stengel van zo'n 10 meter waaraan wel 20.000 bloemen bloeien, waarna de plant sterft. Verder groeien er veel loofbomen, waaronder op sommige plaatsen ook palmen. 

Welke dieren kun je vinden in de Andes? Niet geheel verrassend kun je in de Andes lama's spotten. Wist je dat er vier soorten lama's zijn? De kameelachtige is onder te verdelen van groot naar klein in lama, alpaca, guanaco en vicuña. Naast deze kameelachtigen, kun je ook de hertachtige taruca en huemul zien grazen.

Verder kun je in de bergen de bergtapir en de brilbeer treffen. De knaagdieren die hier voorkomen zijn de chinchilla en de cavia, die op sommige plekken ook op kleinschalige boerderijtjes wordt gefokt voor het vlees. In de bergen kun je zelfs aapjes vinden, zoals de zeldzame en bedreigde geelstaartwolaap. 

Klimaat van de Andes

De verschillende klimaten in de Andes maken ze geschikt voor tal van natuurverschijnselen. Er kan over het klimaat in deze regio niet een zekere uitspraak gedaan worden, maar over het algemeen kunnen we het hebben over een hooggebergte klimaat. Dit betekent dat het er vaak koud is en dat de grond bijna het hele jaar bevroren is. Het betekent ook dat het weer van het ene op het andere moment kan omslaan, en dat koude en warme lucht soms als dekens over elkaar liggen (inversie).

Dit laatste verschijnsel zorgt vaak voor bijzondere beelden waarbij bijvoorbeeld de mist je over het hoofd vliegt, en niet verder kan dalen. Het hooggebergteklimaat betekent ook dat er veel neerslag is. In de Andes betekent dit zowel regen als sneeuw. Dichter bij de evenaar, in de noordelijke Andes in Peru waar het vaak vochtiger en warmer is, is er vaker sprake van regen, en in bijvoorbeeld in het zuiden van Chili en Argentinië valt er vaker sneeuw. In de centrale Andes is het klimaat zeer droog.  

Hoogteziekte

Hoog in de bergen in de ijle lucht kun je last krijgen van hoogteziekte. Dit is een complicatie die kan optreden bij een tekort aan zuurstof tussen ongeveer 2000 en 2500 meter. Je lichaam moet wennen aan functioneren met minder zuurstof. Als gevolg kun je tijdens je reis in de Andes last krijgen van hoofdpijn, benauwdheid, misselijkheid en diarree. In heel ernstige gevallen kan vocht zich ophopen in de hersenen en kun je bewusteloos raken. Het is dus noodzakelijk om maatregelen te treffen en goed naar je lichaam te luisteren als je de hoogte in gaat. Wat kun je doen tegen hoogteziekte?

1. Hoogteziektepillen

    Ten eerste kun je pillen tegen hoogteziekte meenemen tijdens je reis. Deze pillen kun je krijgen bij de apotheek of bij de reisvaccinatiepost en worden alleen genomen bij klachten. Lees de bijsluiter van deze pillen goed en neem ze alleen in als je die dag niet verder de hoogte in gaat. 

    2. Coca

    Drink genoeg water. Veel reisorganisaties bieden tijdens een trek in de bergen ook coca aan. Sommigen kauwen hierop, anderen zetten thee van de coca bladeren die in de Andes groeien. De Inca's verbouwen deze planten al eeuwen en het samen delen van de bladeren is een teken van broederschap en respect.

    coca
    Deel op Pinterest

    De coca bladeren worden ook gebruikt voor de productie van cocaïne, maar de hoeveelheden die je binnenkrijgt bij het kauwen op de bladeren of het drinken van de thee ervan, komen niet in de buurt van wat er nodig is om de effecten van cocaïne te bereiken. Het gebruik van de cocaplant is niet schadelijk, en het helpt enorm bij benauwdheid. Sommigen beweren dat het een placebo is. Coca wordt vooral verkocht in Peru, Colombia en Bolivia. De smaak van de plant doet denken aan laurier en zal voor velen een beetje wennen zijn de eerste keer. 

    3. Muña

    Een ander kruid dat groeit op de koude bergtoppen van de Andes, is muña. Muña lijkt een beetje op munt en het gebruik van het plantje helpt bij misselijkheid en verteren van een stevige maaltijd. De Inca's zetten hier thee van en de smaak van de plant is een mengeling van kamille en munt en helpt ook bij relaxen na een dag stevig hiken. Het gebruik van slaapmiddelen wordt afgeraden, omdat hoogteziekte ook tijdens de slaap kan optreden. 

    4. Luister naar je lichaam

    Geef het aan bij je reisleiding als je je niet goed voelt. Zij kennen symptomen en hebben materiaal bij zich om je op te lappen. Reis je alleen door de Andes, daal dan af als hoofdpijn blijft aanhouden na het nemen van paracetamol. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, ook als je niet zoveel trek hebt. Span je de eerste dagen niet teveel in, geef je lichaam de tijd om te acclimatiseren en bouw het op. Zorg er ook voor dat de hoogteverschillen per dag niet te groot worden. Vermijd alcohol.

    Veelgestelde vragen

    Afbeelding van Anne Bosveld
    Geschreven door
    Anne Bosveld
    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!